NaslovnicaDuhovnost5 znakova koji otkrivaju lažnog svećenika

5 znakova koji otkrivaju lažnog svećenika

Današnje kršćanstvo je na niskim granama. Kako otkriti lažnog svećenika? Donosimo 5 znakova u nastavku.

U Crkvu su se uvukli mnogi vukovi. Kako ih prepoznati? Apostol Pavao je napisao Titu da pastiri ne samo da moraju vjerno propovijedati, već i pobijati one koji proturječe.

Jer mnogi su nepokorni, praznorječni i zavodnici, ponajpače oni iz obrezanja. Njima treba začepiti usta jer cijele domove prevraćaju naučavajući što ne bi smjeli, i to poradi prljava dobitka. (Titu 1, 10-11)

S obzirom na ovu obvezu, postaje važno identificirati lažne svećenike kada se pojave. Ponekad krivo učenje potječe izvan crkve. Ponekad takvo učenje potječe iznutra. Novi zavjet uči da je potreban rigorozniji odgovor kada se pojavi iznutra. Stoga, vjernici moraju naučiti kako identificirati lažne svećenike i nositi se s njima.

5 znakova koji otkrivaju lažnog svećenika

Biblija predlaže najmanje pet karakteristika po kojima se obično identificiraju lažni svećenici. Ne pokazuje svaki lažni svećenik sve ove karakteristike odjednom, ali često predstavljaju kombinaciju ovih osobina.

1. Lažni svećenik proturječi zdravoj doktrini

U prvom stoljeću zdrava doktrina sastojala se od Starog zavjeta i apostolske riječi koju je Krist dodijelio svojim apostolima. Apostolska je riječ na kraju zapisana kada su je apostoli počeli prenositi dalje. Za kršćane, standard zdrave doktrine su spisi Starog i Novog zavjeta. Lažno učenje je, dakle, svako učenje koje odstupa od te norme. Lažni svećenik unutar crkve je onaj koji se protivi onome što Biblija uči (1. Timoteju 6, 3).

2. Lažni svećenik promiče nemoralan život

Juda nam pokazuje da se lažni svećenici često ušuljaju u crkvu kao “bezbožnici koji milost Boga našega promeću u razuzdanost i niječu jedinoga gospodara i Gospodina našega Isusa Krista” (Judina 1, 4). Razuzdanost znači nedostatak moralne suzdržanosti, posebno u pogledu seksualnog ponašanja. To je potpuno potiskivanje moralnih normi svetih spisa. To je život koji opravdava ponašanje koje Biblija osuđuje.

Osobom kojom ne upravlja Božja Riječ često upravljaju vlastite požude. Danas je toliko šarlatana koji se svojom karizmom infiltriraju u crkve i podržavaju vrijednosti današnjeg društva. Primjer za to su mnoge liberalne crkve npr. u Njemačkoj i Americi.

3. Lažni svećenik ne naglašava grijeh i osudu

To je osobina koju lažni svećenicima dijele s lažnim prorocima iz davnine. Jeremija ih ovako opisuje:

“Jer od najmanjega do najvećeg svi gramze za plijenom, od proroka do svećenika svi su varalice. I olako liječe ranu naroda moga, vičući: `Mir! Mir!` Ali mira nema.” (Jeremija 6, 13-14)

PROČITAJTE: 7 osobina lažnih učitelja u ovčjem runu

Umjesto da ljudske slabosti i ovisnosti nazovu grijehom, oni jednostavno kažu: “Ovdje se nema što vidjeti.” Takvi govore grešnicima da zapravo i nisu tako loši i da se ne trebaju bojati Božje osude. Oni odvajaju Božju ljubav i milost od Njegove svetosti. Svaki čovjek koji predano ne služi Boga trebao bi imati strah od Božjeg suda, no lažni svećenici bježe od sukoba koje donosi istina i govore grešnicima sve što njihove uši žele čuti (2. Timoteju 4, 3-4).

4. Lažni svećenik je motiviran pohlepom ili sebičnim dobitkom

Petar kaže: “U svojoj će vas lakomosti kupovati izmišljotinama. Njihova osuda već odavna nije dokona i propast im ne drijema.” (2. Petrova 2, 3) Njihova su srca “uvježbana u pohlepi”. Pavao kaže da takvi svećenici misle da je “pobožnost sredstvo za dobitak” (1. Timoteju 6, 5). Oni su najamnici, ne slijede Božji poziv, već idu za materijalnim stvarima. Oni pretvaraju službu u stroj za profit jer su motivirani pohlepom. Stalno nešto ruše i grade, od crkve stvaraju klub za zabavu … razmeću se novcem i ne misle kako ga iskoristiti za Božje svrhe.

5. Lažni svećenik uzrokuje podjele

Lažni svećenik pokušat će uvjeriti stado da zdrava doktrina uzrokuje podjele. Ali ovo je laž. To je zapravo krivo učenje koje nastoji podijeliti Božji narod. Juda upozorava na njih na ovaj način:

“U posljednje će vrijeme biti podrugljivaca koji će se povoditi za bezbožnim požudama svojim. To su sijači razdora, sjetilnici koji nemaju Duha. A vi, ljubljeni, naziđujte se na presvetoj vjeri svojoj moleći se u Duhu Svetom.” (Judina 1, 18-20)

Tko izaziva razdor u crkvi? Ne oni koji podučavaju zdravu doktrinu. Božji se narod ujedinjuje oko istine. Isus kaže: “Čuvajte se lažnih proroka koji vam dolaze u ovčjem runu” (Matej 7, 15). Ako lažni svećenik izgleda i zvuči kao kršćanin, kako onda znati je li on lažan? Isus nam govori kako znamo: “Prepoznat ćete ih po njihovim plodovima” (Matej 7, 16). Drugim riječima, ono što rade često će otkriti puno više o tome tko su od onoga što govore.

Vjerojatno postoji više što bi se moglo reći za lažne svećenike, ali ovih nekoliko karakteristika je najmanje što bismo ovdje mogli istaknuti.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare