Znanstvenici su otkrili znanstveno objašnjenje za biblijski događaj iz 1207. g. prije Krista, kada je Jošua, vođa Izraelaca, usred bitke molio i vidio da Sunce stoji. Tvrde da je ono što se zapravo dogodilo bila pomrčina Sunca, prilikom koje je Sunce nestalo, piše Christian Post.

Breaking Israel News izvještava kako su Hezi Yitzchak, Daniel Weistaub i Uzi Avneer sa Sveučilišta Ben Gurion u izraelskom Negevu ustanovili da se Božje čudo u kojem Sunce „stade“ može povezati s pomrčinom Sunca koja se također događala u to vrijeme.

Biblija u Jošui 10,13 opisuje borbu između Izraelaca i pet kraljeva. Izrael je pomagao Gibeoncima, a Jošua se pomolio da Sunce stane na nebu kako bi imali dovoljno vremena za dovršetak pobjede. Stih kaže:

„I stade sunce i zaustavi se mjesec sve dok se narod nije osvetio neprijateljima svojim. Nije li to zapisano u knjizi Jašarovoj? I stade sunce nasred neba, i nije se žurilo zaći cio dan.“

Istraživači su navodno koristili astronomske podatke iz NASA-e i otkrili da se pomrčina Sunca dogodila 30. listopada 1207. prije Krista, što je u doba kada se vjeruje da su Židovi ušli u Izrael.

Činjenica da Sunce za vrijeme pomrčine nestaje, a ne vidno zaostaje na nebu, stvorila je teškoće u usklađivanju pomrčine Sunca i biblijskog izvještaja, ali istraživači su hebrejskom etimologijom riješili kontradikciju, dodaje The Times of Israel.

Istraživači tvrde da riječ „dom“ prevedena u stihu kao „stade“, zapravo znači „postane tamno“, što se ispravno uklapa u karakteristike pomrčine.

Drugi klasični židovski izvori, poput rabina Moše ben Maimon, španjolskog stručnjaka za Toru iz 12. stoljeća, također tvrde da je ono što je Jošua doživio bio vidljivi fenomen, a ne produžetak vremena.

Znanstveni tim ističe da nije potrebno tražiti dokaze da je sve u Bibliji točno, te prihvaća da se njihovi rezultati mogu zadržati dok se ne preispitaju.

„Ne vole svi ideju primjene fizike u dokazivanju istinitosti Biblije, te znam da se može protumačiti i na način kao da racionalizirate svoju vjeru“, rekao je Yitzhak za Haaretz.

„Ne tvrdimo da je sve što je napisano u Bibliji istina ili da se stvarno dogodilo… ali neke povijesne istine podržavaju arheološki dokazi.“

Neki se kršćanski pastori, kao što su Dan Delzell iz Nebraske, fokusiraju na veliku važnost Jošuine biblijske bitke, uz napomenu da ona ukazuje na put prema pobijedi nad grijehom.

„Poput Jošue, većina kršćana dolazi na svoj vlastiti ‘Jerihon’. To je najveća barikada u vašem životu učeništva, ali ona koju morate prijeći ako želite zadobiti druge pobjede nad grijehom u vašem životu“, napisao je Delzell za The Christian Post 2015.

„Vaš Jerihon može biti neka vrsta ovisnosti; ili duboko ukorijenjena gorčina koja traje godinama; pa čak i uporni obrazac razmišljanja poput brige, požude ili straha. No, postoji način da se zidovi ovih grešnih navika sruše“, dodaje.

„Pokajanje, vjera, molitva i poslušnost su sve dio Božjeg plana za slobodu u životu kršćanina.“

IZVORChristian Post