8 Božjih pravila za spolne odnose

Koja su Božja pravila za spolne odnose? Kako bi zaštitio prekrasan dar seksa, Bog je dao određena pravila ili zapovijedi. Razmotrimo neke od njih.

1. Ne navodi druge na grijeh. Biblija kaže da je grijeh muškarcu s požudom u srcu gledati ženu. Jednako je tako grijeh ženi namjerno se odijevati i ponašati tako da navodi muškarca na požudu.

2. Ne dopusti drugima da zbog njih upadaš u grijeh. Isus je rekao: ”Tko god čini grijeh, rob je grijeha.” (Ivan 8,34). Neki koji su iskusili seksualni nemoral uživaju u tome da povuku i duge ljude za sobom. Govore o ”slobodi” da rade ono što žele, a svo su to vrijeme vezani svojim grijesima: Biblija kaže: ”Obećavaju im slobodu, a sami robuju propasti…” (2. Petrova 2,19)

3. Izbjegavaj blud. Blud je voljni seksualni čin između nevjenčanog muškarca i žene. Taj grijeh ima kastastrofalne posljedice. Biblija kaže: ”… A tijelo nije za bludnost, nego za Gospodina… Bježite od bludnosti! Svaki (drugi) grijeh koji čovjek učini izvan tijela je; a bludnik griješi protiv vlastitog tijela.” (1. Korinćanima 6,13.18).

4. Izbjegavaj nenormalne seksualne želje. Svaki otklon od normalnog seksualnog odnosa između žene i muškarca zlouporaba je i grdnja seksualne prirode koju je Bog u nas usadio. U Svojoj Riječi Bog kaže: ”Ako bi muškarac legao s muškarcem kao što se lijega sa ženom, obojica bi učinili odvratno djelo…” (Levitski zakonik 20,13).

pravila za spolni odnos
Foto: Sergio Vassio Photography/Flickr

Biblija kaže da je Bog uništio gradove Sodomu i Gomoru zbog njihove vrlo raširene prakse homoseksualnosti. Božja Riječ kaže da je to upozorenje svim bezbožnicima. (2. Petrova 2,6).

5. Nemoj ”izazivati”. Izazivanje je pobuđivanje seksualnih želja u drugoj osobi koje se ne mogu na opravdani način zadovoljiti. Ne smijemo ”paliti vatre strasti” u drugoj osobi. To je grijeh u Božjim očima.

6. Budi čist. To znači da trebaš izbjegavati svaki seksualni nemoral. Nema većeg dara koji možeš dati svojem budućem mužu ili ženi od dara čistoće. To se odnosi jednako tako na mladiće, kao i na djevojke.

7. Ne daj i ne uzimaj ono što bi moglo jednog dana pravedno pripadati drugoj osobi. Jedna stvar koja je loša u bludu jest da oni koji su uključeni u njemu daju ili uzimaju nešto što bi jednog dana opravdano pripadalo nekomu drugom.

Mladić koji se odriče svoje čistoće oduzima od svoje buduće žene ono što joj opravdano pripada. Djevojka koja se odriče svoje čistoće, lišava svojeg budućeg možda onog što mu opravdano pripada. Njihovu su partneri jednako tako krivi. Bog će suditi onima koji to čine. Biblija kaže: ”Da nitko u trgovini ne griješi i ne vara svog brata, jer se Gospodin osvećuje za sve ovo…” (1. Solunjanima 4,6)

8. Izbjegavaj stvari koje pobuđuju požudu. Biblija nas upozorava na opasnosti od pobuđivanja seksualnog nagona izvan braka. Biblija kaže: ”Od mladenačkih strasti bježi!…” (2. Timoteju 2,22). Način kako možemo ”bježati od mladenačkih strasti” je da se u potpunosti okrenemo od svega što vodi u požudu. Požuda se može činiti bezopasnom, ali ona je smrtni neprijatelj.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!