Kako će biti u raju? Biblija nam otkriva četiri stvari!

raj biblija
Foto: Pexels

Što Biblija kaže kako će biti u raju?

Nebo dolazi

Kada je apostol Ivan pisao Knjigu Otkrivenja, nije otkrivao svoje ideje ili misli, već one od Isusa Krista (Otkrivenje 1,1-2), pa dok čitamo Knjigu Otkrivenja, čitamo otkrivenje Isusa Krista, a ne Ivana, a jedna od prvih činjenica o nebu je da ono nije gore, već da dolazi dolje. Ivan piše “I vidjeh novo nebo i novu zemlju jer – prvo nebo i prva zemlja uminu; ni mora više nema. I Sveti grad, novi Jeruzalem, vidjeh: silazi s neba od Boga, opremljen kao zaručnica nakićena za svoga muža.”(Otkrivenje 21,1-2).

Mnogi vjeruju da je nebo gore ili na nekom nepoznatom mjestu, ali za vjernika nebo će doći na zemlju i postati vječno kraljevstvo (Izaija 9,6), ali ako osoba umre prije nego Novi Jeruzalem dođe, onda će ipak biti u prisutnosti Gospodnjoj, a meni, prisutnost Gospodnja je svakako raj. Apostol Pavao razmišlja kao i većina nas: “puni smo pouzdanja i najradije bismo se iselili iz tijela i naselili kod Gospodina.” (2. Korinćanima 5,8). Pavao je govorio da “naseljeni u tijelu, iseljeni smo od Gospodina.” (2. Korinćanima 5,6), a većina nas bi najradije bila s Gospodinom više nego s bilo kim drugom ili na nekom drugom mjestu.

Vječni život u Kraljevstvu

Autor poslanice Hebrejima (većina vjeruje da ju je Pavao napisao) govori da su mnogi junaci i junakinje vjere umrli prije nego što su primili obećano (Hebrejima 11), i tako i mi možemo preminuti prije nego što vidimo Isusov trijumfalan povratak, ali čak i ako vidimo, znamo da nijedno od Božjih dragocjenih obećanja neće propasti (2. Petrova 1,1-4).

Ovi starozavjetni sveci “U vjeri svi su oni umrli, a da nisu zadobili obećanja, već su ih samo izdaleka vidjeli i pozdravili priznavši da su stranci i pridošlice na zemlji.” (Hebrejima 11,13). Sada, oni su primili svoju pravednu nagradu i s Gospodinom su, tako da nijedno obećanje od Gospodina neće propasti. Isus je rekao: “Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.” (Ivan 11,25). Isus ima moć uskrsnuća u svojoj riječi, kao što je rekao: “Lazare, izlazi!” (Ivan 11,43) i Lazar je izašao, iako je bio mrtav četiri dana. U Kraljevstvu, neće više biti smrti (Otkrivenje 21,4), ali neće biti ni boli, patnje, tuge jer će Bog obrisati svaku suzu s naših očiju. Možemo biti sigurni kao i Pavao: “Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem.” (Rimljanima 8,38-39).

Bog s čovjekom

Vidjeli smo da u Kraljevstvu neće biti, kao ni patnje ni boli, a ono što ostaje je vječna radost Gospodnja u njegovoj prisutnosti. Možete li zamisliti da vidite Isusa Krista po prvi put u svom životu? Naravno, najveća radost neće biti dar vječnog života, već to što ćemo vidjeti lice Božje. Apostol Ivan piše: “i sluge će mu se njegove klanjati i gledati lice njegovo, a ime će im njegovo biti na čelima.” (Otkrivenje 22,3-4) i vidjet kako izgleda Isus Krist. Isus se zove i Emmanuel (Izaija 7,14) što znači “Bog s nama” kao što je Matej zapisao: “Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – što znači: S nama Bog!” (Matej 1,23). Ne mogu zamisliti veću nagradu u Kraljevstvu, nego da budem s Kraljem tog Kraljevstva, Isusom Kristom. To svi iščekujemo.

Život u novom Jeruzalemu

Anđeo je dao Ivanu uvid u dolazeće kraljevstvo i napisao je da mu je anđeo pokazao: “rijeku vode života, bistru kao prozirac: izvire iz prijestolja Božjeg i Jaganjčeva. Posred gradskoga trga, s obje strane rijeke, stablo života što rodi dvanaest puta, svakog mjeseca svoj rod. A lišće stabla za zdravlje je narodima.” (Otkrivenje 22,1-2). Tada “neće više biti nikakva prokletstva. I prijestolje će Božje i Jaganjčev biti u gradu i sluge će mu se njegove klanjati “(Otkrivenje 22,3), i onda “Noći više biti neće i neće trebati svjetla od svjetiljke ni svjetla sunčeva: obasjavat će ih Gospod Bog i oni će kraljevati u vijeke vjekova.” (Otkrivenje 22,5). Novi Jeruzalem će biti neopisive ljepote: “Zidine su gradske sagrađene od jaspisa, a sam grad od čistoga zlata, slična čistu staklu. Temelji su gradskih zidina urešeni svakovrsnim dragim kamenjem: prvi je temelj od jaspisa, drugi od safira, treći od kalcedona, četvrti od smaragda” (Otkrivenje 21,18-19). Vrata su od bisera, a ulice od čistog zlata (Otkrivenje 21,21). Dok je Ivan gledao Novi Jeruzalem, vidio je: “I gradu ne treba ni sunca ni mjeseca da mu svijetle. Ta Slava ga Božja obasjala i svjetiljka mu Jaganjac! Narodi će hoditi u svjetlosti njegovoj, a kraljevi zemaljski u nj donositi slavu svoju. Vrata mu se ne zatvaraju obdan, a noći ondje i nema. U nj će se donijeti slava i čast narodâ.” (Otkrivenje 21,23-27).

Zaključak

Biblja opisuje raj kao Novi Jeruzalem koji će doći s neba i tada ćemo konačno biti s Gospodinom i vidjeti Njegovo lice (Otkrivenje 21,3; 22,4) i tuga, bol, patnja, čak i smrti neće više biti (Otkrivenje 21,4). Nemoguće je opisati nebo jer čak i Ivan nije razumio sve što je vidio, ali je znao da je to vječno kraljevstvo bez grijeha kao što Ivan piše: “Ali u nj neće unići ništa nečisto i nijedan tko čini gadost i laž, nego samo oni koji su zapisani u Jaganjčevoj knjizi života.” (Otkrivenje 21,27). Može li bolje od ovoga? Rekao bih da ne!

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Faithitnthenews.com

Prišla je beskućniku i ukrala mu novac: Nitko nije očekivao ono što je uslijedilo! Ovaj društveni eksperiment će vas natjerati da se zamislite kakvi smo to ljudi!
10 nepopularnih istina koje vaš sin treba čuti od vas Trebamo nastaviti iznositi samo istinu, čak i ako nije popularna, jer je u istini sloboda.
Koje je značenje Isusove prispodobe o ovcama i jarcima? Prispodoba o ovcama i jarcima dio je propovijedi na Maslinskoj gori.

IMAŠ KOMENTAR?