5 biblijskih stihova za one koji se bore s poremećajem u prehrani

5 biblijskih stihova za one koji se bore s poremećajem u prehrani

Đavao posebno uživa iskušavajući nas da jedemo ono što ne bi smjeli ili da jedemo više (manje) nego što bi trebali.

Poremećaje u prehrani izuzetno je teško razumjeti. U kršćanskoj kulturi uvjerenja i stavovi o poremećajima u prehrani uvelike se razlikuju. Kršćani pokušavaju pronaći biblijski način razumijevanja i približavanja tim složenim bolestima. No, često je potrebna i liječnička pomoć.

Ako imate takav problem, pohađanje crkve u nedjelju ujutro, interakcija s drugim kršćanima, čitanje Biblije i druge aktivnosti koje bi trebale razvijati vašu vjeru vjerojatno postaju teške.

VIDI OVO: 4 načina kako pomoći osobi s poremećajem u prehrani

Ako su vam potrebni utjeha i ohrabrenje, u nastavku donosimo biblijske stihove koji su vrlo prikladni.

1. “Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati.” (1. Korinćanima 10, 13) 

Svaki kršćanin ima svoju osobnu borbu s nečim, pa čak se i duhovni div, apostol Pavao, u svom životu borio s vlastitim tijelom (Rimljanima 7). Možda će vam čitanje Rimljanima 7 pomoći da vidite da svi imamo neke borbe, ali Bog može pružiti “put bijega” kroz molitvu, Njegovu Riječ, pobožne savjete i ljude koji su spremni biti vam podrška.

2. “Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna.” (Psalam 139, 14)

Ako sebe vidite na način na koji vas Bog vidi, možda će vam to pomoći u vašoj osobnoj borbi s poremećajem u prehrani. Mi smo stvoreni na sliku Božju (Postanak 1, 26-27) s poštovanjem i dostojanstvom i znamo da “Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Jahve gleda što je u srcu.” (1 Samuelova 16, 7b)

3. “Podložite se dakle Bogu! Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas!” (Jakov 4, 7) 

Svi se borimo protiv trostrukog iskušenja: svijet, đavao i tijelo. Ako se odupremo đavlu, on će pobjeći od nas. Đavao posebno uživa iskušavajući nas da jedemo ono što ne bi smjeli ili da jedemo više (manje) nego što bi trebali.

4. “Sva si lijepa, prijateljice moja, i nema mane na tebi.” (Pjesma nad pjesmama 4, 7)

Pokušajte sebe vidjeti onako kako vas Bog vidi. Gleda u vaše srce i drago mu je što vas je učinio takvim kakav jeste. Ako je vaš poremećaj u prehrani rezultat vašeg vjerovanja da imate prekomjernu težinu, razmislite o tome kako vas je Bog stvorio.

VIDI OVO: Od težnje za savršenim izgledom do težnje za Isusom

Nitko od nas nije potpuno isti. Neki su niski, neki visoki, neki tanki, a neki nisu. Svi mi imamo različitu tjelesnu građu, tako da možda nismo u potpunosti odgovorni za to kako izgledamo, ali Bogu ste Njegovo dijete i vaš izgled nema nikakve veze s tim kako vas vidi i koliko vas voli.

5. “Dakle, ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite.” (1. Korinćanima 10, 31) 

Moramo činiti sve da proslavimo Boga, jer je to svrha za koju smo stvoreni. Ako ne proslavljamo Boga, onda ne živimo zbog svrhe za koju smo stvoreni. Što god da radimo, a to uključuje sve što jedemo i pijemo, uvijek bismo trebali razmišljati o tome da to radimo na slavu Božju.