Svjetska zdravstvena organizacija predložila trans aktivisticu da se pridruži savjetodavnom odboru za zdravlje trans osoba

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) predložila je da muškarac, koji se identificira kao žena i bivša prostitutka s HIV-om, bude član njezine savjetodavne skupine za zdravlje trans osoba.

Erika Castellanos je izvršna direktorica zagovaračke skupine Global Action for Trans Equality, gdje je prethodno radila kao direktorica programa nakon što se pridružila organizaciji 2017. Uključena je na popis predloženih članova Grupe za razvoj smjernica WHO-a o zdravlju trans osoba i osoba različitog spola, piše The Christian Post.

Prema Castellanosovoj biografiji, direktorica GATE-a iz Belizea sada boravi u Nizozemskoj. 2009. osnovala je mrežu za osobe koje žive s HIV-om u Belizeu. Također je bila suosnivač prve trans mreže u zemlji.

Castellano je na svojoj web stranici opisala svoje iskustvo odrastanja u Belizeu i pronalaženja sebe, pretvarajući se da je druga osoba, poput Lucie Mendez, meksičke pop pjevačice i glumice. Trans aktivistica je izjavila da je oduvijek bila ženstvena.

Kao mlada odrasla osoba, Castellano je emigrirao u Meksiko i jednog dana je ugledao grupu muškaraca koji su se identificirali kao žene. Nakon što ga je grupa primila, Castellano se počeo prostituirati na ulici, navodi se na web stranici aktivista.

Godine 1995. Castellano je dobio dijagnozu HIV-a i rečeno mu je da ima još šest mjeseci života. No, kako nije umro ni nakon šest mjeseci ni dvije godine, Castellano se odlučio baviti aktivizmom. Aktivist je prvi put izrazio želju da se prestane odijevati kao dječak kada je imao 8 godina. Roditelji su mu pokušali pomoći s njegovom rodnom zbunjenošću tako što su ga odveli svećeniku i zatražili liječnički tretman za rodnu disforiju.

NAJNOVIJE!