Simptomi manjka magnezija: Ako ih primijetite, hitno poduzmite nešto!

Manjak magnezija se prepoznaje po simptomima kao što su grčevi u nogama tijekom noći, poremećaji u menstrualnom ciklusu te po osobito izraženom PMS-u i migrenama.

Primijetite li nešto od navedenog, to je znak da je krajnje vrijeme da nešto poduzmete kako bi nadoknadili manjak magnezija u vašem organizmu.

Zbog čega je magnezij potreban našem tijelu? 

Do grčeva u mišićima najčešće dolazi za vrijeme sna, a toliko su bolni da uzrokuju buđenje. Čak i kada sâm grč prođe, ostaje neugodan osjećaj napetosti u nogama, kao i strah od ponovne pojave grča.

PROČITAJTE: 10 veličanstvenih utjecaja magnezija na naš organizam

Njima su najviše pogođene žene, sportaši, starije osobe te oboljeli od šećerne bolesti.

Kako više od 30 posto trudnica pati od grčeva u mišićima, preporučuje se redovno uzimanje magnezija od početka trudnoće.

Uz neugodne grčeve, nedostatak ovog minerala očituje se i putem migrena, bolnih menstruacija te izraženog predmenstrualnog sindroma.

Manjak magnezija uzrokuje i nervozu i razdražljivost

Osjećaj napetosti u grudima, kao i predmenstrualni grčevi su najkarakterističniji simptomi PMS-a. PMS karakteriziraju i povećana nervoza i razdražljivost.

PROČITAJTE: Manjak magnezija rezultira ozbiljnim posljedicama: Češće unosite ove namirnice!

Većina simptoma PMS-a mogu se smanjiti dovoljnim unosom magnezija u drugom dijelu ciklusa.

Magnezij je ”prirodno sredstvo za smirenje”

Kako magnezi smanjuje otpuštanje neurotransmitera u živčanim stanicama, dolazi do smanjenja provođenja živčaih impulsa, što je vrlo korisno u situacijama povećane napetosti i stresa. Zbog toga je magnezij poznat i kao “prirodno sredstvo za smirenje”.

U kojima namirnicama se nalazi magnezij?

Pravilnom prehranom možete osigurati dovoljne količine magnezij, a nalazi se u ribi, zelenom lisnatom povrću, orasima, mlijeku, žitaricama punog zrna i sjemenkama.

PROČITAJTE: Ove namirnice su prirodni izvor magnezija. Isprobajte ih!

Potreba za magnezijem povećava se kod ljudi koji su pod stresom, razdražljivi su i skloni depresivnim stanjima, koji imaju problema s grčevima u mišićima, žgaravicom i usporenom probavom, te kod sportaša.

NAJNOVIJE!