Tikvice su dobre za mršavljenje i liječe mnoge bolesti

Tikvice su vrlo korisne za mršavljenje i liječe različite bolesti organa za probavu, srca i krvožilnog sustava, a štite i od raka.

Sadrže veliku količinu vlakana koja pomažu pri smanjenu apsorpcije masti, a korisne su u prehrani koja ima za cilj sniziti loš kolesterol i trigliceride.

Sadrže kalij i magnezij koji smanjuju krvni tlak. Niskokalorične su i zato se preporučuju kao idealna hrana kada želite da izgubite višak kilograma.

Evo zbog čega su tikvice toliko zdrave!

Tikvice čuvaju zdravlje očiju

Budući da su tikvice bogat izvor vitamina C, te da sadrže više od trećine preporučene dnevne količine, one blagotvorno djeluju na zdravlje očiju jer ovaj antioksidans štiti oči od one vrste oksidativnog oštećenja koje uzrokuje bolesti poput mrene.

Štite od raka

Također, zahvaljujući vitaminu C, ali i beta-karotenu koji sadrži, tikvice štite od raka, osobito debelog crijeva, a novija istraživanja su utvrdila da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju stanica.

Tikvice štite od raka debelog crijeva
Foto: Pixabay

Tikvice štite krvožilni sustav

Tikvice obiluju magnezijom, mineralom koji smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, ali i pomaže tijelu u odbrani od virusnih infekcija. Kalij, kojim ova namirnica, također, obiluje, održava normalnu ravnotežu tjelesnih tekućina, regulira krvni tlak i rad srca.

PROČITAJTE: Nevjerojatna ljekovitost: Ovako tikvice utječu na vaš krvni tlak i srce!

Pospješuju probavu i pomažu pri mršavljenju

Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno djeluju i na zdravlje probavnog sustava. Visok unos prehrambenih vlakana pozitivno utiče na pražnjenje crijeva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, dok, prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu stanicama crijeva od spojeva koji su potencijalni kancerogeni. Postoje i razne dijete koje uključuju tikvice.

Tikvice čuvaju zdravlje prostate

Ekstrakt dobiven iz tikvice, pokazao se blagotvoran i u ublažavanje simptoma benigne hiperplazije prostate, stanja koje nerijetko zahvaća muškarce iznad 60 godina, a koje uzrokuje bolno i otežano mokrenje.

Ublažavaju upale i smanjuju rizik od gihta

Ovo bolno stanje uzrokuje prekomjerna količina mokraćne kiseline u organizmu. Tikvice obiluju omega-3 masnim kiselinama i karotenima, koji posjeduju protuupalna svojstva. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten su, osim u prevenciji gihta, djelotvorni i kod liječenja astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Osim kao namirnica u ishrani, tikvice se mogu koristiti i kao oblog za ublažavanje bolova.

Tikvice su korisne protiv dijabetesa i stresa

Jela od tikvica su poželjna u svakodnevnoj prehrani, jer ovo povrće sadrži i pektin koji preventivno djeluje protiv dijabetesa i regulira inzulin u krvi. Pored toga, ova namirnica je bogat izvor vitamina B-kompleksa, ali i već spomenutog magnezij i folne kiseline, koje sve zajedno čuvaju živčani sustav, ali i pomažu u borbi protiv stresa.

NAJNOVIJE!