Kako prevladati osjećaj krivnje zbog prošlih grijeha?

Svi griješe. Neugodan rezultat grijeha je osjećaj krivnje. Kako prevladati osjećaj krivnje zbog prošlih grijeha?

S jedne strane, osjećaj krivnje je blagoslov, jer nas tjera prema Bogu. Baš kao što nas tjelesna bol tjera da saznamo što nije u redu, duhovna bol tjera nas da tražimo oprost.

Bog je obećao oprostiti, bez obzira na grijeh, ako osoba ima vjeru u Isusa. Pokajanje ili priznanje da smo grešni i želja da vidimo kako nam Bog mijenja srca dio je te vjere.

Bog je uvijek spreman oprostiti

“Dječice moja, ovo vam pišem da ne griješite. Ako tko i sagriješi, zagovornika imamo kod Oca – Isusa Krista, Pravednika. On je pomirnica za grijeha naše, i ne samo naše, nego i svega svijeta.” (1. Ivanova 2, 1-2)

Ovi stihovi nam govore da bismo trebali izbjegavati grijeh, ali ako netko sagriješi, Isus Krist je naš zagovornik i u našu će obranu razgovarati s Ocem. Isus primjenjuje svoju vlastitu pravednost na nas zbog smrti na križu. Sada, u Kristu, ne možemo biti osuđeni.

Nema dakle, sada, više nikakve osude za one koji su u Isusu Kristu. (Rimljanima 8, 1)

Nažalost, stvarnost naše slobode od grijeha ne donosi uvijek slobodu od osjećaja krivnje. Nakon što su grijesi oprošteni, ostaje sjećanje na njih. A Sotona, “tužitelj braće“, ne propušta priliku podsjetiti nas na naše greške i promašaje.

Kako prevladati osjećaj krivnje zbog prošlih grijeha?

Kada se osjećamo krivima, možemo učiniti nekoliko stvari u nastavku.

1. Priznati Bogu u molitvi svaki grijeh koji je na našoj savjesti

Ponekad kad se osjećamo krivima, to je jednostavno zato što smo krivi, te moramo priznati svoj grijeh i moliti Boga za oprost.

Prešutjet’ sam htio, al’ kosti mi klonuše od neprestana jecanja. Danju i noću ruka me tvoja tištala, snaga mi se trošila k’o za ljetnih žega. Tad grijeh svoj tebi priznah i krivnju svoju više ne skrivah. Rekoh: “Priznat ću Jahvi prijestup svoj”, i ti si mi krivnju grijeha oprostio. (Psalam 32, 2-5)

Zamolite Boga da vam pomogne da u svom životu vidite sve što treba priznati i promijeniti. Budite potpuno iskreni s Njim (On ionako zna sve o vama). Molite riječi iz Psalma 139, 23-24: “Istraži me, Bože, i upoznaj srce moje, ispitaj me i upoznaj pomisli moje! Vidi, jesam li na zlu putu, i vodi me na put vječnosti!”

2. Podsjetiti se da je Bog obećao sve oprostiti i ukloniti našu krivnju Kristovom krvlju

Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde. (1. Ivanova 1, 9)

Oduzeo si krivnju zlodjela narodu svojemu, pokrio si sve grijehe njihove. (Psalam 85, 2)

2. Podsjetiti se da je Bog obećao sve oprostiti i ukloniti našu krivnju Kristovom krvlju
Foto: Unsplash

Jer ti si, Gospode, dobar i rado praštaš, pun si ljubavi prema svima koji te zazivaju. (Psalam 86, 5)

3. Ako nas krivnja još uvijek muči, čak i nakon što smo priznali i ostavili svoje grijehe, tada su ti osjećaji lažna krivnja

Zapamtite da je Bog vjeran svom obećanju i da vam je oprostio. Opravdani ste u Njegovim očima. Razmišljajte o biblijskim odlomcima koji ponavljaju Božje obećanje da će oprostiti, poput Psalama 103, 8-12:

Milosrdan i milostiv je Jahve, spor na srdžbu i vrlo dobrostiv. Jarostan nije za vječna vremena niti dovijeka plamti srdžba njegova. Ne postupa s nama po grijesima našim niti nam plaća po našim krivnjama. Jer kako je nebo visoko nad zemljom, dobrota je njegova s onima koji ga se boje. Kako je istok daleko od zapada, tako udaljuje od nas bezakonja naša.

Nakon što se riješimo grijeha, moramo krenuti dalje. Moramo se usredotočiti na ono što je istinito, plemenito i dobro (Filipljanima 4, 8) i oduprijeti se iskušenju da se vratimo pogrešnim postupcima ili prošlim neuspjesima.

Kada nam Gospodin oprosti, ti grijesi su udaljeni od nas koliko je istok od zapada. Prikovani su za križ, mrtvi i nestali. Ako nam je Bog oprostio, ne bismo trebali odbiti oprostiti sebi.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!