Koliko je alkohola sigurno piti?

Mnoge odrasle osobe ponekad vole popiti koje alkoholno piće. No važno je znati koliko je zapravo alkohola sigurno za nas. Možda toga niste svjesni, no granica sigurnog konzumiranja alkohola nije pretjerano visoka tako da trebamo biti svjesni svojih navika pijenja, kao i količine alkohola koju pijemo. 

Mnogi piju vino, pivo i druga pića bez da postanu ovisni, no, čak i ako se ne javi ovisnost, redovno konzumiranje alkohola može dovesti do drugih, ozbiljnih problema sa zdravljem. 

Danas odgovaramo na pitanje: koliko je alkohola sigurno piti? 

MUŠKARCI: 4 ili manje pića na dan

Kada je riječ o muškarcima onda je sigurna granica 4 ili manje pića na dan. To uključuje manje od 14 pića tijekom tjedna. Jako je važno pridržavati se tih pravila kako ne bi došlo do problema sa zdravljem. 

Ovo je matematika: ako ste muškarac i pijete 4 pića ili manje na dan, a pijete 14 pića na tjedan, onda ste u redu. No, ako pijete 4 pića na dan svaki dan, onda ćete piti oko 28 pića u tjednu, što nikako nije dobro za zdravlje. 

ŽENE: 3 ili manje pića na dan

Istraživanje je pokazalo da su žene podložnije alkoholu nego muškarci zbog čega je granica sigurnog konzumiranja alkohola za žene manja nego za muškarce. Žene tako mogu piti tri ili manje pića na dan, ali ne više od 7 pića na tjedan. 

Ponovno, važno je držati se uputa. Nije zdravo piti 3 pića na dan sve dane u tjednu budući da je doza manja od 7 pića tjedno. 

Rizik konzumiranja alkohola
Foto: Pexels

Rizik konzumiranja alkohola

Navedeni brojevi odnose se na nizak rizik pri konzumiranju alkohola, ali to ne znači da je alkohol u tim količinama zapravo zdrav. Rizik konzumiranja alkohola ovisi o vašoj starosti, zdravlju i drugim okolnostima te možda trebate manje piti ili ne piti uopće. 

Piti trebate prestati ako: 

  • Uzimate lijekove koji ne idu s alkoholom
  • Ste trudni ili pokušavate začeti 
  • Imate bolesti povezane s jetrom, kroničnu bol, mentalne poremećaje, probleme sa srcem ili hepatitis C
  • Namjeravate voziti bilo kakvo vozilo

Kada je riječ o zdravlju srca, kategorija rizičnosti se znatno sužava. Jedno je istraživanje sagledalo utjecaj konzumiranja alkohola na kardiovaskularne bolesti, a zaključak je bio da smanjena konzumacija alkohola može pomoći da dulje živite. 

U istraživanju je sudjelovalo 600 000 odraslih osoba koje nisu imale povijesti kardiovaskularnih bolesti. Te su osobe pile 0-350 grama alkohola svaki tjedan. 

Zaključeno je da pijenje 100 grama ili manje alkohola tjedno smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti. 

Pravila nisu univerzalna

Kada je riječ o sigurnosti i konzumiranju alkohola, navedena pravila ne moraju vrijediti za sve. Ako želite znati koja je vaša granica za konzumiranje alkohola najbolje se posavjetujte s liječnikom. 

Ujedno, kako starite količina alkohola koji tijelo može podnijeti znatno opada, a u obzir treba uzeti i svaku drugu promjenu, bilo fizičku, bilo mentalnu. 

Svakako se zapitajte kakve su vaše navike konzumiranja alkohola i trebate li smanjiti konzumaciju. Ako vaš odnos s alkoholom narušava sve druge odnose oko vas, vrijeme je da zamolite za pomoć. 

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!