Aerobne vježbe su odlične za zdravlje, a uključuju aktivnosti koje utječu na velike mišićne skupine i ubrzavaju rad organizma. To uključuje vježbe kao što su brzo hodanje, trčanje, plivanje, vožnja biciklom, igra nogometa te intenzivnije čišćenje ili čak vrtlarenje.

Aerobne vježbe se nazivaju i kardio vježbe. Tijekom tih vježbi ritam srca se ubrza te duboko dišete. Na taj se način maksimizira količina kisika u krvi. Te vježbe pomažu pri gubljenju kilaže.

Zašto su aerobne vježbe odlične za zdravlje? Donosimo sedam nevjerojatnih razloga koje mnogi ne znaju:

1. Reguliraju krvni tlak

Važno je održavati krvni tlak na zdravoj razini kako ne bi došlo do raznih komplikacija. Redovna vježba ključna je za zdrav krvni tlak. Osobe s visokim krvnim tlakom trebale bi vježbati svaki dan. 

2. Kontroliraju šećer u krvi

Dijabetes zahtijeva neprestanu kontrolu šećera u krvi. Vježba je jedan od učinkovitih načina za kontrolu šećera u krvi. No, trebate se posavjetovati sa stručnjakom prije nego dodate kardio vježbe u svoju rutinu kako ne bi došlo do naglog pada šećera u krvi. 

3. Aerobne vježbe poboljšavaju zdravlje srca

Aerobne vježbe vaše srce guraju da pumpa više krvi te su zato jako dobre za kardiovaskularno zdravlje. Ujedno kontroliraju rizične faktore povezane sa srčanim bolestima kao što su loš kolesterol, visok krvni tlak, nezdrava težina i sl. 

VIDI OVO: 30 kardio vježbi za one koji ne vole trčati

4. Aerobne vježbe smanjiti kroničnu bol

Kardio vježbe pokreću mišiće. Mogu pomoći da mišići bolje funkcioniraju i da budu izdržljiviji. Ujedno pomažu prilikom gubljenja težine zbog čega se mišići manje naprežu. 

5. Pomažu vam bolje spavati

Nedovoljno sna sa sobom nosi mnoge posljedice za zdravlje. Redovna vježba vam daje energiju tijekom cijelog dana i dobar san po noći. 

6. Jačaju imunitet

Zdrav imunitet znači da će se tijelo bolje boriti protiv potencijalnih bolesti. Prema istraživanjima, aerobne vježbe mogu ojačati imunitet. 

VIDI OVO: Otkrivamo vježbu koja sagorijeva 6 puta više kalorija od trčanja

7. Poboljšavaju vaše mentalno zdravlje

Postoji snažna veza između mentalnog zdravlja i vježbe. Vježba poboljšava mentalno zdravlje i osvježava um. Vježba je ujedno povezana s kontrolom simptoma depresije, tjeskobe i stresa.