Je li u redu reći ”ako je to Božja volja”?

“Ako je to Božja volja” izraz je koji se ne nalazi se u Bibliji. Najbliže tomu, ”ako je volja Gospodnja” nalazi se u Jakovljevoj poslanici.

Postoji mnoštvo mišljenja u Božjoj volji. Neki kažu da Božju volju jasno možemo razaznati. Drugi kažu da možemo znati dio Božje volje određeno vrijeme.

Prva skupina može reći kako nikada ne bismo smjeli reći ”ako je Božja volja”, dok druga skupina može imati mišljenje kako uvijek moramo reći ”ako je Božja volja”. No je li biblijski ako kažemo bilo što od ovoga? Je li govorenje ili ne-govorenje ”ako je Božja volja” samo stvar mišljenja? 

Kako bismo odgovorili na ovo, pogledajmo što Biblija ima za reći o ovom dobro poznatom izrazu. 

Nalazi li se u Bibliji? 

Točan izraz ”ako je to Božja volja” ne nalazi se u Bibliji. Najbliže tomu, ”ako je volja Gospodnja” nalazi se u Jakovljevoj poslanici. Nigdje drugdje u Bibliji ne spominje se ovaj izraz. No, Jakov govori o nečemu važnome na što trebamo obratiti pozornost. 

Poanta 

Kako bismo razumjeli ono što je Jakov pokušao reći, trebamo najprije pročitati cijeli tekst i znati kontekst: 

Slušajte sad vi, koji govorite: “Danas ili sutra poći ćemo u ovaj i onaj grad, i provest ćemo ondje jednu godinu, i trgovat ćemo, i teći ćemo.” Vi, koji ne znate, što će biti sutra, jer što je vaš život? Jer ste dim, koji se zamalo pokaže, i onda, ga nestane. Umjesto da govorite: “Ako Gospodin bude htio, živjet ćemo i učinit ćemo ovo ili ono”. A sad se hvalite svojim hvalisanjem. Svaka je hvala takva zla. Jer tko zna dobro činiti i ne čini grijeh je“. (Jakovljeva 4, 13-17) 

Ovi stihovi zvuče pomalo grubo. Nakon čitanja njih, vjernik može pomisliti kako ništa ne može učiniti, osim ako najprije ne kaže ”ako je to Božja volja”, jer će u suprotnome biti ponosan i zao. To nije istina.

Postoji razlog za Jakovljevo prekoravanje, koji donosi razumijevanje koje nam je potrebno za današnji život. Pročitajmo kako Jakov započinje poglavlje: 

Odakle ratovi, odakle borbe među vama? Zar ne odavde: od pohota što vojuju u udovima vašim? Žudite, a nemate; ubijate i pohlepni ste, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete. Ištete, a ne primate jer zbog tijela ištete: da u pohotama svojim potratite“. (Jakovljeva 4, 1-3)  

U ovome dijelu poslanice, vidimo da se Jakov obraća vjernicima koji se ponašaju kao da je Božja volja nevažna. Ti vjernici imali su ogroman problem sa svađama i usredotočenošću na same sebe. Jakovljeva poanta ovdje jest uzrokovanje ispravne poniznosti u srcima vjernika, a ne pružiti formulu za molitvu. 

PROČITAJTE: 4 stvari koje trebate znati ako živite izvan Božje volje

Hodanje u Božjoj volji nešto je što vjernici trebaju činiti, no kako možemo znati što je Božja volja? 

Poznavanje Božje volje

Postoje mjesta u Bibliji gdje je Božja volja jasno prikazana i mjesta gdje nije. Bez obzira na to, Biblija jasno govori da kao vjernici trebamo znati Božju volju. 

Zato ne budite nerazumni, nego shvatite što je volja Gospodnja“! (Efežanima 5, 17) 

Poznavanje Božje volje u našim životima započinje s onime što je jasno. 

Na primjer, dva biblijska stiha u nastavku jasno identificiraju stvari koje su dio Božje volje: posjedovanje i prikazivanje stava zahvalnosti prema Bogu bez obzira na ono što se događa u našim životima i utišavanje nerazumnosti dobrim djelima, umjesto raspravljanja. 

Zahvaljujte na svim okolnostima, jer to je Božja volja za vas u Kristu Isusu“. (1. Solunjanima 5, 18) 

Jer Božja je volja da, činjenjem dobrih djela, utišavate nerazumne razgovore nevjernika“. (1. Petrova 2, 15) 

Kada ne znamo Božju volju

Premda u Bibliji možemo pronaći mnoge stihove koji će nam pokazati poznavanje Božje volje, neke stvari se ne nalaze u Bibliji. Na primjer, za koga se osoba treba vjenčati, koju kuću treba kupiti, treba li osoba ići na fakultet i mnoge druge stvari. 

To nas vodi natrag na Jakovljevu poantu. 

Kada ne znamo Božju volju, postoje četiri stvari koje možemo učiniti: 

Kada iskreno želimo saznati što je Božja volja, Bog će nam uvijek pomoći da je i saznamo. 

Jer Bog je, koji čini u vama, da hoćete i izvršite, kako mu je ugodno“. (Filipljanima 2, 13) 

Autorica: Danielle Bernock; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com