Što ako ne osjetite Duha Svetoga kao svi drugi?

Što se događa ako ne osjetite djelovanje Duha Svetoga kao svi drugi kršćani? Znači li to da nešto nije u redu s vašom vjerom?

Prije nego što počnemo hodati u Kristovoj slobodi, naše gledanje na moć je obično oblikovano od strane svijeta. Svijet nas uči da je naša moć usko povezana s rezultatima.

Martin Luther King se izborio za građanska prava, Ghandi je pomogao da Indija dobije neovisnost, a Muhammad Ali je bio najbolji boksač svih vremena. No, ako u povijesti potražite priču o čovjeku koji je umro kako bi postao idući najbolji izumitelj, športaš ili bloger, nju nećete pronaći. S obzirom na to kako nam je uvjetovano predstavljen uspjeh, nije iznenađujuće zašto se kao kršćani osjećamo tako nemoćno.

U svom hodu s Gospodinom, najviše sam se borio s jasnim razumijevanjem moći Duha Svetoga. Mnoge godine sam kao mladi vjernik proveo slušajući o nadnaravnim susretima zrelijih kršćana s Duhom Svetim. S razmišljanjem poput djeteta, odlučio sam da ću i sam jednoga dana dostići tu razinu kršćanstva.

VIDI OVO: Dva načina na koje vas Duh Sveti vodi

Sila Duha Svetoga postala je nedostižna, mistični obred kroz kojeg je morao jednom proći svaki ”istinski” kršćanin.

Godine su prolazile, a ja sam strpljivo (i nestrpljivo) čekao na svoj duhovni ”a-ha!” trenutak. U potpunosti sam bio uvjeren da ću jednoga dana odjednom početi govoriti u jezicima ili da ću početi davati proročanstva zbog kojih će se uzdrmati cijela crkva.

Zadrhtao bih na svojoj stolici svaki puta kada bi se propovijedala propovijed o Duhu Svetome, želeći što prije odgovoriti na poziv zbog kojeg bi mojim tijelom protekla energija Duha Svetoga o kojoj sam toliko čuo.

Problem u meni?

Ne trebam ni reći, to se nije dogodilo. Molio sam, pitao sam se, čak sam i preklinjao Boga da me ispuni na isti način kako je ispunio 3.000 vjernika na Pentekost, ali nikada nisao osjećao da me je obuzeo Duh Sveti.

S vremenom sam se umorio i prestao sam moliti. Kada god bi se u crkvi propovijedalo o ispunjenju Duhom Svetim, slušao sam ali sam bio uvjeren da to nije za mene. Pastor za pastorom bi mi govorili da nisam uistinu živio prema Božjoj volji i da zato nisam bio ispunjen Duhom.

Kao rezultat toga, bio sam ispunjen zaglušujućim osjećajem obeshrabrenja. Iako sam znao da sam spašen, uvjerio sam sam sebe da trebam biti zahvalan što ću uopće ići u raj. Rekao sam si da sam onakav kršćanin koji će ući u raj tako što će proći kroz ”ušicu igre”.

VIDI OVO: 4 osnovne karakteristike života ispunjenog Duhom Svetim

Ako se i sami pronalazite u ovome, to znači da nas vjerojatno ima još više. No, što ako je naše razmišljanje da nismo ispunjeni Duhom Svetim plod nerazumijevanja Biblije? Ivan 10, 10 kaže: „Kradljivac dolazi da ubije, ukrade i uništi. Ja sam došao kako biste imali život i život u izobilju“. Vjerovanje da moć Duha Svetoga nije dostupna svima koje je On pozvao ne samo da od nas oduzima život u izobilju, već je i takvo razmišljanje nebiblijsko.

Iako nije pogrešno očekivati iskustveno ispunjenje Duhom Svetim u našim životima, pretjerano naglašavanje ovog segmenta dara Duha Svetoga dovodi do obeshrabrenja, umjesto da podigne vjernika. Biblijski stihovi iz Djela 2, 1-5 pokazuje kako je Duh Sveti bio spušten na vjernike poput brzog vjetra i jezika vatre. No ako ne protumačimo pravilno ove stihove, samo ćemo se usredotočiti na manifestacije, a ne na obećanja.

Okreće li Bog na nebesima očima zbog toga što je moć za koju molimo već dostupna, ali je mi ne vidimo jer smo previše zauzeti čekanjem na manifestacije?

Stvaran plod

Pavao piše u Galaćanima 5, 22-23 da su plodovi Duha Svetoga ljubav, radost, mir, strpljivost, ljubaznost, dobrota, vjernost i samokontrola. Osobno vjerujem da je prevladavanje ovih kvaliteta u našim svakodnevnim životima najbolji pokazatelj da smo ispunjeni Duhom Svetim. Posjedovanje neizrecive radosti usred teškoća, ustajanje u 05:00 kako biste proveli vrijeme u Riječi, izlazak iz udobne zone kako biste propovijedali kolegi na poslu, držanje jezika za zubima tijekom svađe sa supružnikom; ovo mogu biti maleni, ali opipljivi dolazi Duhom-ispunjenog života.

VIDI OVO: Kako možemo znati da imamo plodove Duha Svetoga?

Iako je veliki ”a-ha!” trenutak zasigurno moguć, čekanje na njega u nezadovoljstvu može dovesti do propuštanja najmoćnijih trenutaka od svih; onih koji dolaze u ”malim dozama”, ali u kraljevstvu Božjem imaju istu težinu. Najbolji dokaz Božje moći je vaša poslušnost.

Ljepota nije u pokazateljima i čudima već u uvjerenju koje je došlo na vas da se ponašate kao Krist i da djelujete u natprirodnoj snazi kako biste živjeli u skladu s time. Ako često vidite da ste ispunjeni nebeskom radošću koja nije u skladu s vašim sadašnjim okolnostima, ako služite Gospodinu bez srama, s pouzdanjem i vedrim duhom, trebate se prestati uznemirivati i počnite se smatrati ispunjenim.

Daleko je teže opstati u poslušnosti, ako nema potvrde i prepoznavanja usred iskušenja, nego što je moliti u sobi. Potvrda Božje moći u obliku izgovaranja jezika, iscjeljujućih moći i drugih natprirodnih sposobnosti su nesumnjivo dar od Boga, ali kako izdržati ako takvih darova nema? To je ono što nazivam duhovnim darom.

VIDI OVO: 6 načina na koje Duh Sveti pomaže vjernicima

Pavao kaže da naš jedini cilj treba biti da završimo utrku i da dovršimo zadatak koji nam je Isus dao. Ako izdržavate, bez obzira na to kako Gospodin odluči manifestirati svog Duha u vašim životima, to znači da imate moć.

Autor: Dinuki Suraweera; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Relevantmagazine.com