Što znači biti žena u Božjim očima?

Danas je Međunarodni dan žena kada se posvuda slave žene zbog njihovog doprinosa svijetu. Što znači biti žena u Božjim očima?

Kada je Bog stvorio Evu, nije ju je stvorio da bude Adamov kućni ljubimac. Stvorio ju je kao njegovu družicu, baš kao što su i životinje imale jednakog ženskog parnjaka. Bog je čak dao Evi posao – isti posao koji je dao i Adamu – da čuva vrt i ima vlast nad životinjama i svim živim bićima koja je Bog stvorio.

Iako povijest otkriva ugnjetavanje žena, to nije bio Božji savršen plan. Vrijednost svake žene jednaka je vrijednosti svakog muškarca jer su oboje stvoreni na sliku Božju (Postanak 1, 27). Kao što je Bog imao plan i svrhu za Adama, tako je imao i plan za Evu, čak i nakon pada, i koristio ju je za svoju slavu.

Žene u Bibliji koje je Bog koristio za svoju slavu

U Bibliji vidimo mnoge žene koje je Bog iskoristio za svoju slavu:

  • Rahaba je sakrila izraelske špijune od opasnosti i postala je dijelom Kristove krvne loze kao Boazova majka (Jošua 6, 17; Matej 1, 5).
  • Ruta se nakon muževe smrti nesebično brinula za svekrvu. Udala se za Boaza i postala baka kralja Davida, ušavši u Kristovu krvnu lozu (Ruta 1, 14–17, 2, 2–3).
  • Estera se udala za poganskog kralja i spasila Božji narod (Estera 2, 8–9).
  • Debora je bila sutkinja nad Izraelom (Suci 4, 4).
  • Elizabeta je rodila i odgojila Ivana Krstitelja (Luka 1, 13-17).
  • Bog je Mariju izabrao da rodi i bude zemaljska majka Njegovom Sinu (Luka 1, 26–33).
  • Marija i Marta bile su dvije Isusove najbliže prijateljice (Ivan 11, 5).
  • Tabita je bila poznata po svojim dobrim djelima i uskrsnula je iz mrtvih (Djela 9, 36–40).
  • Lidija je bila poslovna žena koja je ugostila Pavla i Silu (Djela 16, 14).
  • Roda je bila u molitvenoj skupini za Petra (Djela 12, 12-13).

Popis bi se mogao nastaviti, uključujući samohrane majke i udane žene kroz vjekove, koje je Bog koristio za promjenu tijeka povijesti i napredak Kraljevstva. Bog i danas koristi žene kao misionarke, učiteljice, odvjetnice, političarke, liječnice, medicinske sestre, inženjerke, umjetnice, poslovne žene, supruge, majke i na stotinama drugih položaja kako bi ostvario svoje djelo na ovom svijetu.

Božji pogled na ženu: Što znači biti žena u Božjim očima?

U Isusu Kristu nalazimo Božji pogled na ženu. On utjelovljuje sva Božja mišljenja. Njegovim postupcima i riječima otkrivamo Božji pogled na ženu. I to je gledište bilo potpuno suprotno prevladavajućem gledištu u Njegovo vrijeme.

Razmislite o ovome. Kada je Bog odlučio doći na ovaj svijet, posjetio je ženu. Odabrao je ženu koja će roditi Božjeg Sina, Mesiju – Pomazanika na kojeg je Izrael čekao tisuće godina.

Božji pogled na ženu
Foto: churchofjesuschrist.org

Ali to nije sve. Dok je Isus služio, rušio je sve društvene konvencije protiv žena. Jednom je prilikom ustao u obranu žene uhvaćene u preljubu. Postao je njezin odvjetnik i spasio joj život. I Bog se nije sramio. Razgovarao je sa ženama koje su živjele u nemoralu. Naš je Gospodin javno razgovarao s preljubnicom Samarijankom i oprostio joj je grijehe. I nije ga bilo sram.

Ali ni to nije sve. Isus je dopustio nečistoj ženi da dodirne rub Njegove odjeće i nije se postidio. Zapravo, pohvalio ju je zbog toga.

Isusovi najbliži suradnici su bili apostoli, ali Isus je imao i žene u grupi učenika. Luka se također koristio skraćenicom da bi se pozvao na njih. Jednostavno ih je nazvao ženama (Luka 23, 55; Djela apostolska 1, 14). Žene su slijedile Gospodina gdje god je išao i brinule su se o njegovim potrebama. I nije ga bilo sram.

Nakon Njegove smrti, žene su bile prve koje su posjetile Njegov grob. A kad je uskrsnuo iz mrtvih, prva lica koja je susreo – prve oči koje su bile uprte u njega – bile su oči žena. I upravo im je dao privilegiju navijestiti Njegovo uskrsnuće.

Na dan silaska Duha Svetoga, žene su bile prisutne u gornjoj sobi, zajedno s Dvanaestoricom, čekajući da se On vrati.

Tijekom Gospodinova života, žene su bile te koje su se brinule za Njegove fizičke potrebe. Čak su ga i financijski podržavale tijekom zemaljske službe (Luka 8, 1-3).

No, pored svega što Gospodin učinio za njih, pokazujući koliko su vrijedne i dragocjene u Njegovim očima, učinio je još nešto. Odabrao je tebe – ženu –  da provedeš vječnost s Njim.

Sestre, vi ste baštinice u Kraljevstvu Božjem. Vi ste Njegove sljedbenice, suradnice, kćeri. I On vas neizmjerno ljubi!

PROČITAJTE JOŠ: