Bobice grožđa su opasne za bebe jer mogu uzrokovati gušenje. Sedmomjesečni dječak iz britanskog grada Stoke-on-Trent se ugušio pred mamom i sestrom.

Maleni Henry Ezra Phillips bio je s mamom i sestrom kad je 7. srpnja u usta stavio bobicu grožđa i ugušio se, prenosi Stoke-on-Trent Live reports.

“Njegova majka je jela grožđe i dijete je posegnulo za njim te stavilo bobicu u usta. Nažalost se ugušilo. Dolaskom hitne pomoći proglašen je mrtvim”, kazao je mrtvozornik Anthony Curzon.

VIDI OVO: Njezina kći je zbog grožđa skoro umrla – sada šalje upozorenje svim roditeljima

Pedijatri apeliraju na roditelje da ne daju bebama bobice grožđa

Pedijatri zbog ovog nesretnog slučaja još jednom apeliraju na roditelje da budu oprezni. Naime, grožđe je na popisu namirnica iznimno opasnih za bebe jer se njima mogu lako ugušiti.

Kroz tu noćnu moru prošla je i majka Laura Lou Chamber, čija se četverogodišnja kći umalo ugušila bobicom koja joj je zapela u grlu i nije mogla doći do zraka.

“Molim vas, neka vam ovo bude podsjetnik da grožđe djeci prerežete na pola, moj se život umalo promijenio zauvijek jer nisam marila za to”, poručila je.

Zašto su bobice grožđa opasne za bebe i manju djecu?

Australska blogerica nedavno je na Facebooku objavila fotografiju na kojoj se očito vidi rendgenski snimak grožđa smještenog u dišni sustav djeteta.

Attention Parents!Do you know what this X-ray is of? A grape!A grape that was lodged in the top of a 5 year olds…

Objavljuje Finlee and MeUtorak, 4. travnja 2017.

Kaže da je podijelila sliku kako bi podigla svijest o gušenju od namirnica poput grožđa, zbog veličine djetetovog dišnog sustava. Gušenje je četvrti vodeći uzrok slučajne smrti djece mlađe od 5 godina.

Iako obilje igračaka dolazi s upozorenjima zbog opasnosti od gušenja, hrana poput grožđa, orašastih plodova i slatkiša ne postoji – iako je hrana najčešći uzrok gušenja kod djece.

Određena hrana predstavlja opasnost, jer je mala vjerojatnost da će ih mala djeca moći pravilno prožvakati pa lako može zapeti.

VIDI OVO: HRANA KAO LIJEK: 6 nevjerojatnih stvari koje grožđe čini našem organizmu

Namirnice koje ne smijete davati djeci

Osim grožđa, koje može uzrokovati gušenje kod djece, pedijatri upozoravaju roditelje da djeci mlađoj od 4 godine ne daju ove namirnice:

  • Hot dog
  • Orašasti plodovi i sjemenke
  • Komadići mesa ili sira
  • Cijele bobice grožđa
  • Tvrdi ili ljepljivi slatkiši
  • Kokice
  • Komadići maslaca od kikirikija
  • Komadići sirovog povrća
  • Žvakaća guma
IZVORIndex.hr/Webmd.com