Bog može učiniti beskrajno više nego što možemo tražiti ili zamisliti

0
Bog može učiniti beskrajno više nego što možemo tražiti ili zamisliti
Foto: Unsplash

Može li Bog učiniti beskrajno više nego što možemo tražiti ili zamisliti? Postoje li neki naši zahtjevi na koje Bog jednostavno ne može odgovoriti?

Ponekad se nađemo u situacijama u kojima nismo u stanju zamisliti “sretan kraj”. I to je u redu. Srećom, Bog nije ograničen našim razmišljanjima. Nije ograničen da djeluje samo na načine koje možemo predvidjeti. Naš se Bog specijalizirao za donošenje dobra iz onoga što je bilo namijenjeno zlu, ljepote iz naše slomljenosti i zacjeljivanje naše boli.

Bog može otkupiti bilo što – bilo koju osobu, bilo koju okolnost, bilo koju situaciju. Nikad ništa nije beznadno. Uvijek može napraviti put tamo gdje mi ne možemo ni zamisliti, a još manje to ostvariti.

Bog može učiniti beskrajno više nego što možemo tražiti ili zamisliti

A onome, koji može sve učiniti izobilnije nego što molimo ili mislimo, po sili koja djeluje u nama …” (Efežanima 3, 20)

U navedenom stihu Pavao je koristio jedinstveni izraz za Božju nadmoćnu sposobnost rada iznad naših molitvi, misli, pa čak i snova. Taj izraz je “izobilnije” ili “neizmjerno više”.

Tri su se ključna svojstva Božjeg karaktera pojavila u Pavlovoj tvrdnji da Bog može učiniti neizmjerno više nego što možemo tražiti ili zamisliti. Prvi element koji vidimo je Njegova suverenost. Činjenica da je Bog suveren znači da ima mudrost, moć i autoritet činiti sve što odabere.

Druga karakteristika koju vidimo je Božja svemoć. Naš nebeski Otac u svakom trenutku posjeduje svu moć nad svim stvarima. Svoju silnu moć očituje na mnogo načina. To vidimo u Njegovom stvaranju i u Njegovim čudima. U Efezu je Bog izrazio svoju svemoć okupljajući Židove i pogane u jednu vjerničku obitelj.

Božja slava je treći atribut izražen u Pavlovoj pohvali. Svaki suvereni i snažni čin koji Bog učini kao odgovor na molitvu zrači Njegovim veličanstvom. Kad Gospodin učini više nego što možemo tražiti ili zamisliti, prima slavu. Naša uska mašta i slabe molitve ne mogu ograničiti bogatstvo Božjih darova. Dok prepoznajemo sve što je Bog učinio za nas i u nama, svojoj Crkvi, možemo samo biti u strahu od Njegove dobrote i slave.

Hoćemo li uvijek imati lak i bezbrižan život?

Naravno da nećemo. Bog svoje najbolje darove za nas ponekad zamota u poklone koji nalikuju nevolji i boli kada ih otvorimo.

Nije nam obećao život bez boli. Ali, obećao nam je svoju prisutnost usred naše boli (Hebrejima 13, 5).

Sjetite se Josipa iz Starog zavjeta. Bog mu je pokazao da će biti vladar, ali nakon toga su ga braća prodala u ropstvo. Tek nakon mnogo godina i mnogo muke, vidio je ispunjenje svega što je Bog obećao. Međutim, Bog nije samo učinio sve što je obećao u Josipovu vlastitom životu. Također je spasio cijelu njegovu obitelj od gladi, koristeći Josipovo ropstvo i zatvor na načine koje nitko osim Boga nije mogao zamisliti.

I to nije sve! Iz ove jedne obitelji, koja je izbavljena od gladi, izrastao je čitav Božji narod. Bog je upravo preko ove skupine ljudi na svijet donio svog voljenog Sina.

Velik je naš Gospodin i svesilan, nema mjere mudrosti njegovoj. (Psalam 147, 5)

Nikad nije moguće previše moliti od Boga, jer Njegova sposobnost davanja nadilazi sposobnost vjernika da traži. Dok Mu donosimo svoje zahtjeve, Bog u svojoj moći može učiniti više nego što možemo tražiti ili zamisliti.

PROČITAJTE JOŠ: