Ponekad naši vlastiti planovi koji su neispunjeni, preusmjereni i odgođeni postaju put koji Bog koristi da nas dovede do mjesta nade i novog identiteta.

Njezini planovi puni nade vjerojatno su bili slični mojima. Vjenčati se. Imati djecu. Podići obitelj. Živjeti blagoslovljeno, normalno, predvidljivo. Kad je privukla pažnju novog momka u gradu i bila uvučena u bračne planove, počele su se otkrivati sve njezine nade.

Baš kad se činilo da je život imao čvrstu i stabilnu rutinu, stvari su ozbiljno krenule krivo. Vjenčanje je bilo davno, a nestrpljivost rasla. Možda nije sramota da žena bude bez djece dvije ili tri godine nakon vjenčanja, ali nakon deset godina zaradila je novo ime: neplodna. Nada za vlastitu obitelj pretvorila se u tiho poniženje. Neće postati majka. Nije mogla prihvatiti život koji je željela živjeti.

PROČITAJTE: Božji planovi za vas počeli su prije nego što ste rođeni

A onda se dogodilo, njezina najgora noćna mora. Žena bez djece sada je također bez muža. Umro je i ostavio je s još jednim neželjenim imenom: udovica. Sve čemu se nadala za sebe oduzeto joj je bez ikakvog očekivanja obnove.

Kao da sve nije bilo dovoljno bolno, morala se naučiti kretati u potpuno novom životu. Žalost ju je promijenila. Vjera ju je nadahnula da učini nešto ludo. Otići će na neko novo mjesto, iako nije bilo nade da će se njezini snovi ispuniti. I još jednom, preuzet će novu, neugodnu ulogu: strankinja.

Ništa od toga nije bilo dio Rutina plana.

Udovica: Neispunjeni planovi

Ruta i Mahlon. To su dva imena koja često ne čujete zajedno jer je teško razumjeti ovaj dio priče i nedvojbenu tugu koju je morala osjećati. Mahlon je vjerojatno bio ispunjenje onoga što je Ruta čekala. Učinio ju je ženom. Nadala se da će je učiniti majkom, ali ti planovi neće biti realizirani. Mahlon je umro nakon deset godina braka, ostavivši Rutu bez muža i skrbnika. Bila je udovica i nosit će to sa sobom ostatak svog života.

Rana neispunjenih planova puna je žalosti onoga što je moglo biti. Bez obzira bio to gubitak nekoga tko nam je blizak ili dolazak na mrtvu točku dugo očekivanog sna, kad smo prisiljeni suočiti se s realnošću da se naši planovi nikad neće ostvariti, osjećaj može biti kao smrt naše budućnosti. Ali baš kao što su neispunjeni planovi samo početak Rutine priče, također možemo vjerovati da razočaranje koje sada doživljavamo nije kraj.

Strankinja: Preusmjereni planovi

Put kojim nas Bog vodi ne može nam uvijek imati smisla. Ako to nije plan kojem smo se nadali za sebe, bit će izazov razumjeti kako bi ikako moglo dovesti do nečega dobrog. Prihvaćanje novog smjera zahtijeva hrabrost – hrabrost da se pusti prošlost i hrabrost da se krene naprijed s Božjim planovima za budućnost, pogotovo kad ne vidimo što slijedi.

Kad se Ruta prvo udala za Mahlona, ​​vjerojatno nikada nije pomislila da će se jednog dana preseliti na drugo mjesto sa svojom svekrvom, i to obje kao udovice. Bila je to zastrašujuća i velika promjena. Budući da će biti strankinja u Naominom zavičaju, neće samo ostaviti za sobom svoj poznati život, već se vjerojatno više nikada neće ponovno udati (Ruta 1,11-13).

PROČITAJTE: Božja suverenost i prisutnost zla: Tko ili što je uzrok vaše patnje?

No nešto se iznenada počelo formirati u njezinom srcu. Naomi je nagovarala Rutu da se kao njezina snaha vrati u Moab, svojim lažnim bogovima i svom narodu. Ruta, međutim, nije poduzela lakši put. Bog je zgrabio njezino srce usred boli i žalosti, i dao joj hrabrosti da učini nešto nezamislivo. Slijedit će svoju svekrvu u zemlju u kojoj će biti odbačena. Odlučit će slijediti Boga, a On će je postaviti na novi put, pozvati je da preuzme novu ulogu skrbnika za neuobičajenu dvočlanu obitelj, i napisati novu priču s preusmjerenim planovima.

Ovo je utjeha i nada koju Bog pruža usred naših planova koji se dramatično mijenjaju tijekom vremena – često protiv naše volje. Kada se okrenemo njemu i tražimo njegovu volju za naš život, On je vjeran da uhvati naše srce i ulije nam snagu koju trebamo kako bismo išli tamo gdje nas vodi (Psalam 37,4-5).

Neplodna: Odgođeni planovi

Božji planovi – iako izazovni i neugodni – nisu razočaravajući. Na kraju Boaz slavno ulazi u priču, nagovijestivši ljubav koju Krist ima za nas. Preuzima ulogu Rutina rođaka otkupitelja, čak i onda kad mu nije bio dužan (Ruta 3,12). Boaz će joj dati sina, pružiti radost i Ruti i Naomi. No, to je bio samo početak onoga što je Bog imao za Rutu.

Rutin sin će biti pradjed kralja Davida (Matej 1,5-6), što znači da je nekoć neplodna udovica i strankinja dio Kristovog rodoslovlja. Iako Ruta nije primila obitelj za kojom je čeznula kad se prvo udala za Mahlona, ​​odgađanje, preusmjeravanje i obeshrabrenje otvorili su put za nju da primi nešto bolje. Bit će primljena u novu obitelj koja će nam donijeti Spasitelja.

Slomljeni snovi su vrata

Bog nas ljubi, u Kristu, kao što je ljubio Rutu. Poziva nas u svoju obitelj, a zbog njegove milosti imamo novo ime (Izaija 56,5). Ponekad naši vlastiti planovi koji su neispunjeni, preusmjereni i odgođeni postaju put koji Bog koristi da nas dovede do mjesta nade i novog identiteta.

Ne možemo i nećemo vidjeti cijelu sliku onoga što je Bog započeo u našim životima. Potpuno ostvarenje dara toga što smo dio Božje obitelji još uvijek je ispred nas, kada se Krist vrati i budemo ujedinjeni s njime za čitavu vječnost (1. Ivanova 3,1-2). Tada ćemo shvatiti kako nas je svaka suza i slomljeni san doveo do samoga Boga i njegovih dobrih planova za nas.

Autorica: MaryLynn Johnson; Prijevod: Vesna L.; Izvor: DesiringGod.org