Bol u gležnju: Uzroci i savjeti za liječenje

Možda vas već dugo boli gležanj, a možda je bol tek počela, no ni u kom slučaju ta bol nije ugodna ni dobrodošla.

Razni su razlozi zašto vas boli zglob na nozi, a danas donosimo nekoliko objašnjenja, kao i savjete za liječenje. Zapamtite, uvijek je najbolje otići liječniku ako kućni lijekovi ne pomognu. 

Ovo su najčešći uzroci bolova u gležnju:

Iščašenje gležnja

Iščašenje zgloba se događa kada ligamenti, koji spajaju kosti zgloba, puknu. Većinom se to dogodi prilikom pada ili neprirodnog zakretanja noge uslijed sporta, hodanja i sl. 

Ako vam je iščašen, vjerojatno će oteći i promijeniti boju, a vi nećete moći stati na nogu. 

Za liječenje je potreban odmor i smanjenje pritiska na gležanj, stavljanje hladnih obloga, učvršćenje gležnja zavojem te podizanje zgloba iznad razine srca. 

Lakše iščašenje se jako brzo izlijeći, no ako osjetite jaku bol te ništa od navedenog ne pomaže, obavezno posjetite svog liječnika. 

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je bolest zglobova u kojoj bakterije napadaju zglobove zbog slabog imuniteta. Većinom utječe na oba zgloba na obje strane tijela. Posljedice reumatoidnog artritisa su bolovi u zglobovima (gležnjevima), otečeni zglobovi i ukočenost koja započinje u prstima i prednjem dijelu stopala da bi kasnije zahvatila cijelo stopalo i zglob. 

Važno je obratiti se liječniku ako primijetite navedene simptome kako bi preporučio terapiju ili druge načine liječenja i reguliranja simptoma reumatoidnog artritisa. 

Osteoartritis 

Između zglobova se nalazi hrskavica koja je zadužena za njihovu pokretljivost. Tijekom vremena hrskavica se može izlizati, a kada potpuno nestane dvije se kosti nađu jedna uz drugu. To sudaranje i pomicanje kosti dovodi do jakih bolova u zglobovima, napose u nogama. Drugi simptomi su ukočenost i gubitak pokretljivosti. 

Liječnik može preporučiti protuupalne lijekove ili injekcije za smanjenje oteklina. Moguća je primjena zavoja ili fizikalna terapija. Ponekad je potrebna i operacija.

Reaktivni artritis

Reaktivni artritis se javlja kao reakcija na upalu mjehura ili mokraćnih puteva. Prvi se simptomi javljaju u gležnjevima i koljenima. Liječenje se odvija antibioticima. Za artritis nema lijeka, ali lijekovi za upale mogu pomoći smanjiti bolove i otekline, a vježba zglobove održava fleksibilnima. Nakon nekoliko mjeseci možete biti kao novi. 

Bol u zglobu na nozi
Foto: Medical photo created by kjpargeter – www.freepik.com

Lupus

Lupus je autoimuna bolest u kojoj vaše tijelo napada zdrava tkiva. Tako može doći do problema sa zglobovima na nogama ili problema s bubrezima pri čemu se mast nakuplja oko zglobova. Za lupus nema lijeka, ali se može kontrolirati lijekovima, zdravom prehranom i redovnom vježbom, savjetuje Webmd.com.

Giht

Giht je bolest u kojoj se mokraćna kiselina pretvara u kristale koji se nakupljaju u zglobovima (napose gležnju) te blizu nožnog palca. To uzrokuje jaku bol i oticanje zahvaćenog područja. Liječnik može pripisati lijekove, preporučiti odmor i posebnu prehranu kao i određene vježbe. 

Spuštena ili ravna stopala

Spuštena stopala se odnose na stopala kod kojih je luk između pete i gazišta ispod prstiju ravan. Ravna stopala mogu biti naslijeđena, ali mogu biti i posljedica ozljede. Spuštena su stopala većinom bezopasna, no zglobovi na nogama mogu oteći ako ne budu poravnati s koljenima. Ravna stopala moguće je regulirati ulošcima za cipele i posebno dizajniranim vježbama. 

Napuknuće gležnja

Gležanj se sastoji od tri kosti. Ako jedna od tih kosti napukne ili u potpunosti pukne, onda dolazi do bolova, promjene boje zgloba i otekline. Možda ćete moći i hodati, ali neće biti lako. U težim slučajevima se može vidjeti pomaknuta kost ispod kože.

Najvažnije je odmarati, držati gležanj podignut iznad razine srca, stavljati obloge i učvrstiti zglob. Naravno, vrlo je važno posavjetovati se s liječnikom koji će vam preporučiti najbolji mogući tretman, a moguće je da ćete nositi gips ili longetu. 

Tendinitis Ahilove tetive

Ahilova tetiva spaja mišiće lista s mišićem pete. Ako dođe do istezanja ili prevelikog opterećenja ta tetiva može malo napuknuti. Zbog toga zglob na nozi može nateći te se javlja osjećaj topline iznad pete, većinom u jutro ili nakon vježbe. Liječnik vam može preporučiti protuupalne lijekove i odmor kao i određenu fizikalnu terapiju. Ponekad je potrebna i operacija, ovisno o težini ozljede. 

Tendinoza Ahilove tetive

Tendinoza Ahilove tetive se javlja zbog raspadanja tkiva uslijed prevelikog naprezanja. Javlja se polako, a bol se s vremenom pogoršava. Može se javiti bolna oteklina na području gdje se tetiva spaja s petom. Važno je odmarati nogu i javiti se liječniku kako bi preporučio lijekove za bol. Mogu pomoći i posebni ulošci za cipele kao i fizikalna terapija. 

Kronična bol u bočnom dijelu gležnja
Foto: People photo created by kjpargeter – www.freepik.com

Kronična bol u bočnom dijelu gležnja

Mnogo je razloga za bol u bočnom dijelu gležnja. Uzrok je većinom ozljeda koja nije potpuno zacijelila zbog čega je zglob nestabilan i bolan. Ovisno o uzroku liječnik će preporučiti tretman, ali je svakako najvažnije odmarati. 

Bursitis

Burse su vrećice ispunjene tekućinom koje se nalaze u zglobu između tetiva i kostiju. Te se vrećice mogu upaliti zbog artritisa, dugotrajnog nošenja štikli, promjene obuće ili naglog prelaska iz stanja mirovanja u aktivno vježbanje. Zglob je zbog toga ukočen, bolan, natečen i topao na dodir. 

Liječenje gležnja je prilično jednostavno, a uključuje odmor, podizanje zgloba iznad razine srca, obloge i lijekove za bolove. Liječnik može preporučiti pravilne vježbe istezanja kako bi se spriječila ponovna upala. 

Osteohondralna lezija gležanjske kosti

Iznenadna ozljeda može dovesti do ozljede hrskavice na gležanjskoj kosti te može doći do napuknuća ili stvaranja plikova u kosti. Tada se javlja ukočenost zgloba, manjak pokretljivosti ili bol, čak i nekoliko mjeseci nakon ozljede. Ovisno o tipu lezije, možda ćete morati nositi gips ili koristiti štake. 

Sklerodermija

Sklerodermija je naziv za nekoliko sličnih bolesti koje napadaju kožu i zglobove. Dolazi do zadebljanja tkiva oko zgloba zbog čega nastupa bol i ukočenost. Sklerodermija također utječe na mišiće i dovodi do problema sa srcem, bubrezima i probavom. Za ovu bolest nema lijeka, no liječnik može pokušati liječiti određene simptome i tako umanjiti bolove. 

Infekcije

Čest znak infekcije jest povišena tjelesna temperatura. Ako infekcija zahvati zglob na nozi javlja se bol, oteklina i crvenilo. Liječnik će možda morati iglom ukloniti tekućinu iz zgloba kako bi odredio uzrok infekcije. Preporučit će antibiotike kako bi uništio bakterije. 

Bol u gležnju mogu uzrokovati brojne stvari, no, najvažnije je zapamtiti da je liječnik taj koji preporučuje plan liječenja. Prvo se njemu treba obratiti i ne stavljati velik pritisak na gležnja do pregleda kod liječnika, posebice ako niti jedan domaći lijek ne pomogne. 

PROČITAJTE JOŠ: