Zašto imam bolove u šaci? Koji su uzroci?

Bolovi u šaci imaju mnoge uzroke, od ozbiljnijih do manje ozbiljnih. Većinu njih nije velik problem liječiti ili makar umanjiti simptome. Ovo su najčešći uzroci bolova u ruci i šaci:  

Sindrom karpalnog tunela

Iako zvuči komplicirano, ovo je jedan od najučestalijih problema sa živcima u ruci. Osoba sa sindromom karpalnog tunela često ima bolove u podlaktici, zglobu, dlanovima i u nekim prstima na ruci. Bol je često gora po noći, a javljaju se i slabost, osjećaj žmaraca te otupjelost. 

Naime, ovaj se problem javlja kada dođe do toga da živac medijanus bude pritisnut. Taj je živac zadužen za kontrolu osjećaja i upravlja mišićima u palcu i većini drugih prstiju, osim malog prsta, piše Webmd.

Medijanus prolazi kroz karpalni tunel – strukture sazdane od kostiju i vezivnog tkiva. Na tom mjestu može doći do oticanja živca, njegovog uklještenja ili kakve druge komplikacije koja onda uzrokuje bol.  

Karpalni tunel često pravi probleme s čvrstim grabljenjem predmeta budući da slabost zahvaća prste, najčešće srednji prst, kažiprst i palac. 

Sindrom karpalnog tunela moguće je liječiti odmaranjem, lijekovima, povezivanjem zglobova, steroidima i fizikalnom terapijom. 

Artritis

Artritis je najčešći uzrok boli u šaci. Artritis karakterizira stanjivanje hrskavice koja se nalazi između zglobova te se kosti često prislanjaju jedna uz drugu. Zbog toga se javlja jaka bol i oticanje. Najosjetljiviji dijelovi su donji dio palca, srednji zglob bilo kojeg prsta te završni zglob prstiju. 

Vrsta artritisa koji uzrokuje degeneraciju hrskavice jest osteoartritis. On se javlja starenjem ili nakon ozlijede te uzrokuje ukočenost zglobova, bolove i otekline. 

Moguća je i jako velika bol u donjem dijelu palca, a ruka i šaka postepeno slabe. 

Može se liječiti lijekovima, povijanjem, toplinom i fizičkom terapijom. U ekstremnim slučajevima potrebna je i operacija.

Ako imate problema s artritisom, ove jednostavne vježbe za šake vam mogu pomoći.

Napuknuća 

Bolovi u šaci mogu biti uzrokovani napuknućem ili loma kosti. Može se javiti i gubitak pokretljivosti, oteklina ili ukočenost zahvaćenog područja. 

Ako je došlo do napuknuća prsta moguća je bol, smanjena pokretljivost, oteklina prsta kao i dojam da je prst kraći nego inače. 

Prijelom i napuknuće može biti jednostavno (slomljena kost je još uvijek stabilna), kompleksno (slomljena kost se odvojila), višestruko (lom zahvaća više dijelova kosti), vanjski (slomljena kost prodrla je iznad površine kože). 

Ovisno o ozbiljnosti prijeloma moguće je povijanje ruke, stavljanje gipsa ili operacija. 

De Quervainova bolest

Ova bolest uzrokuje bolove na dijelu zgloba najbližem palcu. Bol se može razviti postepeno ili naglo, a može se širiti palcem i podlakticom. Često je bolno saviti prste u šaku, držati predmete ili okretati zglob. 

Ova se bol javlja kao posljedica iritacije mišića i tetivnih ovojnica koje palac koristi za pokretanje. Čest uzrok su repetitivni pokreti i naprezanje, tako majke mogu iskusiti taj problem jer bebu drže na neobičan način. 

Liječenje uključuje povijanje, lijekove i injekcije, a u ekstremnim slučajevima i operaciju. 

Tenosinovitis 

Tenosinovitis može biti vrlo bolan, a odnosi se na ukočenost palca koji nije moguće ispraviti iz savijene pozicije. Događa se zbog iritacije ovojnice i tetiva koji kontroliraju pokrete palca i prstiju. Ponekad se mogu javiti i zadebljanja zahvaćenog područja. 

Sve navedeno onemogućava glatko pokretanje tetiva, a s vremenom palac ostaje zakočen u savijenoj poziciji. 

Liječnici ne znaju što točno uzrokuje ovu pojavu, ali rizični faktori su reumatoidni artritis, dijabetes i giht. Također, rizična skupina su najviše žene u dobi od 40 do 60 godina. 

Navedeni se problem može riješiti povijanjem, lijekovima te injekcijama. 

PROČITAJTE JOŠ: