Što je Božja volja?

Mnogi se u kršćanstvu pitaju što je Božja volja, ali nikad ne otvaraju Njegovu Riječ. Bog nam otkriva svoju volju i želi da je znamo.

Važno je poznavati Božju volju. Isus je rekao da su njegovi pravi srodnici oni koji poznaju i vrše Očevu volju: “Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka” (Marko 3, 35).

U prispodobi o dvojici sinova, Isus kori glavare svećeničke i starješine što nisu vršili Očevu volju; točnije, što se nisu obratili i vjerovali mu (Matej 21, 32). U prvotnom smislu, Božja volja je da se pokajemo za naše grijehe i vjerujemo u Krista. Ako nismo učinili taj prvi korak, onda još nismo prihvatili Božju volju.

Božja volja je da idemo Njegovim putem

Nakon što vjerom primimo Krista u svoj život, postali smo Božja djeca (Ivan 1, 12) i On nas želi voditi svojim putem. Bog ne pokušava sakriti svoju volju od nas – želi da je znamo. Zapravo, On nam je već dao puno uputa u svojoj Riječi. Primjerice, trebamo “zahvaljivati u svim okolnostima; jer to je Božja volja za vas” (1. Solunjanima 5, 18). Trebamo činiti dobra djela (1. Petrova 2, 15).

Doista, ovo je volja Božja: vaše posvećenje – da se uzdržavate od bludnosti. (1. Solunjanima 4, 3)

Rimljanima 12, 2 kaže: “Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.” Ovaj stih nam daje važan slijed: Božje dijete odbija se suobličiti svijetu (standarima ovoga svijeta) i umjesto toga dopušta da ga Duh Božji preobražava. Kako se njegov um obnavlja u skladu s Božjim stvarima, tada može spoznati Božju savršenu volju.

Biblija govori o Božjoj volji za naše pojedinačne živote
Foto: Pexels

Biblija govori o Božjoj volji za naše pojedinačne živote

Neke od tih želja su univerzalne, kao što kaže 1. Solunjanima 5, 16-18:

Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.

U drugim područjima Bog ima jedinstven plan za grupe ljudi, kao i za naše pojedinačne živote. Na primjer, Bog se jednom prilikom obratio izraelskom narodu kao skupini rekavši:

“Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu.” (Jeremija 29, 11)

Apostolu Pavlu Bog je jednom dao san da putuje u određeno područje kako bi podijelio Evanđelje: “Noću je Pavao imao viđenje: Makedonac neki stajaše i zaklinjaše ga: “Prijeđi u Makedoniju i pomozi nam!” Nakon viđenja nastojasmo odmah otputovati u Makedoniju, uvjereni da nas Bog zove navješćivati im evanđelje.”

Poznavanje Božje volje ponekad je teško jer zahtijeva strpljenje. Prirodno je htjeti znati svu Božju volju odjednom, ali Bog nam je otkriva korak po korak. Važno je da smo, dok čekamo daljnje upute, zauzeti čineći dobro koje znamo činiti (Jakovljeva 4, 17).

Često želimo da nam Bog da pojedinosti: gdje raditi, gdje živjeti, za koga se vjenčati, koji auto kupiti … No, Bog nam dopušta da donosimo odluke i, ako smo Mu prepušteni, On ima načine da spriječi pogrešne izbore.

Ako hodamo blisko s Gospodinom i uistinu želimo Njegovu volju za svoje živote, On će svoje želje staviti u naša srca. Ključno je željeti Božju volju, a ne svoju.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!