Bračni par zasadio 4 milijuna stabala
Foto: Facebook

Bračni par Salgado više nije mogao gledati pustinju pa je odlučio zasaditi 4 milijuna stabala. Svojim postupkom su oduševili cijeli svijet.

Brazilski fotograf Sebastião Salgado i njegova supruga Lélia Deluiz Wanick Salgado pokazali su da mala grupa ljudi ipak nešto može promijeniti.

Oni su preokrenuli krčenje šuma i započeli pošumljavanje. Sebastião je poznati svjetski i višestruko nagrađivani fotograf. Budući da više nije mogao gledati užase koje je fotografirao, poput genocida u Ruandi, odlučio se vratiti kući, u rodni Brazil.

Objavljuje Instituto TerraČetvrtak, 6. rujna 2018.

Njegovo rodno mjesto bilo je nekada prekriveno šumom, međutim, kada se vratio, sve je bilo pusto.

Ono što ga je dočekalo ga je u potpunosti uništilo. Umjesto prirode i prekrasnog krajolika, zemlja je bila suha, a ni životinja više nije bilo.

Supruga Lélia nije očajavala već je uvjerila muža da mogu sve “popraviti”.

Objavljuje Instituto TerraPetak, 2. prosinca 2016.

“Zemlja je bila bolesna, kao i ja. Sve je bilo uništeno. Samo je oko 0,5 posto zemlje bilo pokriveno drvećem. Onda je moja supruga imala nevjerojatnu ideju da posadimo novu šumu. Nakon prve sadnje drveća, zemlja je polako postajala sve zelenija, prvo su se vratili insekti, pa ptice i ribe, a onda i veće divlje životinje. I ja sam se ponovno rodio”, rekao je Salgado.

Com o apoio da Fundação Príncipe Albert II de Mônaco, o Programa Olhos D´Água do Instituto Terra concluiu em fevereiro a…

Objavljuje Instituto TerraSrijeda, 14. ožujka 2018.

Bračni par je osnovao Institut Zemlja (Instituto Terra), malu organizaciju koja je od tada zasadila čak 4 milijuna mladica drveća i vratila šumu tamo gdje je oduvijek bila, prije nego što je došla industrija.

“Možda imamo rješenje. Postoji samo jedno biće koje može pretvoriti CO2 u kiseonik, a to je drvo. Moramo ponovno zasaditi šumu. A na nama je da ponovo stvorimo šume s autohtonim drvećem.

Perereca de Banheiro | Scinax fuscovariusFoto: Leonardo Merçon – Photography#MataAtlântica #InstitutoTerra #MeioAmbiente

Objavljuje Instituto TerraČetvrtak, 28. studenoga 2013.

Sve što je potrebno je da se sakupi sjeme u istom području u kojem se drveće sadi. Ako sadite šume koje ne pripadaju tom području, životinje neće doći, a šuma će biti pusta i tiha”, objašnjava.

Rezultat je bio nevjerojatan. Vratilo se oko 172 vrste ptica, 33 vrste sisavaca, 293 vrste biljaka, 15 vrsta gmizavaca i 15 vrsta vodozemaca, cijeli ekosustav je obnovljen od nule.

Projekat je inspirirao milijune tako što je dao konkretan primjer pozitivne ekološke akcije i pokazao kako se okolina, uz znanje i predanost, može oporaviti.

Jaguatirica, ocelote ou gato-do-mato é um felino cujo nome científico é Leopardus pardalis, originariamente encontrado…

Objavljuje Instituto TerraPonedjeljak, 7. listopada 2013.

“Moramo slušati prirodu jer je ona povezana sa svim bićima, a ako se previše udaljimo od nje, bojim se da je to put u propast”, objasnio je Salgado.

Inače, njegova nevjerojatna životna priča se može vidjeti u dokumentarnom filmu “Sol zemlje” (Salt of the Earth)