Breskve kao lijek: Sva ljekovita svojstva koja trebate znati

Breskve su lijek za naš organizam. U ovom članku donosimo sva ljekovita svojstva breskve koja trebate znati. Vrijedi ih dodati u prehranu.

Breskve ili Prunus Persica, maleno su voće meke kože i bijelo-žutog mesa. Smatra se da su potekle iz Kine prije više od 8 000 godina. 

One su u rodu sa šljivama, marelicama, višnjama i bademima. Ujedno imaju i jestivo sjeme. Može ih se jesti same ili dodavati raznim slasticama. One su ujedno vrlo nutritivne i korisne za zdravlje. 

Breskve imaju ljekovita svojstva, a u nastavku donosimo 10 razloga zašto ih trebamo više jesti: 

Breksve su bogate nutrijentima i antioksidantima

Oko 150 grama mesa breskve sadrži: 

 • 58 kalorija
 • 1 gram proteina
 • Manje od 1 grama masti
 • 14 grama ugljikohidrata
 • 2 grama vlakana
 • 17% preporučene dnevne količine vitamina C
 • 10% PDK vitamina A
 • 8% PDK kalija
 • 6% PDK nijacina
 • 5% PDK vitamina E
 • 5% PDK vitamina K
 • 5 % PDK bakra
 • 5% PDK mangana

Breskve su bogate magnezijem, fosforom, željezom i B vitaminima.

Ujedno su pune antioksidanata koji se bore protiv oksidacije u tijelu te štite tijelo od starenja i bolesti. Zrelije breskve su bogatije antioksidantima. 

Svježe breskve i breskve iz konzerve imaju isti nutritivni profil, ali samo ako imaju kožicu. No, svježe breskve imaju više antioksidanata od breskvi iz konzerve. 

Breskve su lijek za probavu

Breskve su lijek probavu koju mogu poboljšati. Sadrže dosta vlakana – od toga je jedan dio razgradiv, a drugi dio vlakana je nerazgradiv. Nerazgradiva vlaka odlična su za kretanje grane crijevima te smanjuju rizik od zatvora stolice. Razgradiva vlakna hrane dobre bakterije u crijevima te tako stvaraju masne kiseline koje hrane stanice vaše utrobe. 

Te kiseline mogu pomoći smanjiti upalu i olakšati simptome probavnih bolesti kao što je Crohnova bolest, bolesti crijeva i čirevi na crijevima. 

Za zdravlje su dobri i cvjetovi breskvi. Istraživanja pokazuju da oni mogu poboljšati snagu i intenzitet rada crijeva što pridonosi uravnoteženoj probavi. 

Breskve mogu poboljšati zdravlje srca

Redovno konzumiranje voća, uključujući breskve, može poboljšati zdravlje srca. Breskve smanjuju rizik od mnogih uzroka srčanih bolesti kao što je visok krvni tlak i visok kolesterol. 

Breskve mogu poboljšati zdravlje srca
Foto: Pixabay

Istraživanja pokazuju da se breskve vežu s kiselinama iz utrobe što dovodi do smanjenja kolesterola. 

One smanjuju loš kolesterol, kao i krvni tlak, pokazuju istraživanja na životinjama. No, potrebno je više istraživanja kako bi rezultati bili potpuni. 

Breskve su lijek i zaštita za vašu kožu

Breskve mogu zaštiti kožu kako bi ona ostala zdrava. 

Istraživanja su pokazala da neki spojevi u breskvama pomažu koži zadržati vlagu i tako poboljšati njezinu teksturu. 

Ekstrakti breskve ili svježa breskva mogu spriječiti štetu od UV zračenja ako se nanesu na kožu. 

Ekstrakt breskve je u nekim istraživanjima smanjio razvoj kožnih tumora kod miševa, no potrebno je više istraživanja za konkluzivnije rezultate. 

VIDI OVO: LUBENICA KAO LIJEK: Njena ljekovita svojstva su nevjerojatna!

Mogu spriječiti određene vrste raka

Breskve sadrže određene spojeve koji mogu pomoći spriječiti određene vrste raka. Koža i meso breskve bogati su karotenoidima i kafeičnom kiselinom koji imaju antikancerogena svojstva, piše Healthline

Ujedno su pune polifenola koji smanjuju rast i širenje stanica raka, pokazala su neka istraživanja. 

Polifenoli možda mogu i ubiti stanice raka bez oštećivanja zdravih stanica. U jednom su istraživanju polifenoli uspješno spriječili širenje jedne vrste rala dojke (riječ je o količini polifenola koja se unosi konzumiranjem 2-3 breskve na dan). 

Ujedno, u drugom istraživanju, ženama u menopauzi se smanjio rizik od razvitka raka dojke za 41% nakon konzumiranja 2 breskve ili nektarine na dan. 

No potrebna su detaljnija istraživanja. 

Mogu smanjiti simptome alergije

Kada je tijelo izloženo alergenu, ono otpušta histamin koji se bori protiv alergena. 

Histamini su dio obrambenog sustava tijela te navode tijelo na mehanizme obrane kao što je kašljanje, kihanje ili svrab. 

Istraživanja su pokazala da breskve mogu smanjiti simptome alergija tako što smanjuju ispuštanje histamina u krv.  

Ujedno mogu smanjiti upale izazvane alergijama, pokazalo je jedno istraživanje. 

Breskve – dodatna ljekovita svojstva

Breskve imaju i sljedeća ljekovita svojstva:

Jačaju imuniteta: Breskve su bogate nutrijentima koji jačaju imunitet, kao i antioksidantima. Ujedno se bore i protiv određenih vrsta bakterija. 

Štite od raznih toksina: U jednom istraživanju su breskve utjecale na povećanje izlučivanja nikotina putem urina kod pušaća. 

Smanjuju šećer u krvi: Istraživanja su pokazala da spojevi u breskvama mogu smanjiti šećer u krvi i otpornost na inzulin kod pretilih štakora. 

Dostupne su svima i lako ih je dodati prehrani

Breskve se mogu konzumirati sirove, pečene, kuhane ili u raznim umacima i dodatcima raznim jelima. 

Odlične su kao zdrava grickalica između obroka, a odlično idu i uz orašaste plodove. Mogu služiti kao dodatak salatama ili raznim toplim jelima. 

Meke su te ih je odlično samljeti u zdrav i ukusan napitak. 

Kako odabrati i skladištiti breskve?

Breskve mogu biti žute i bijele. Žute su kiselije, dok su bijele breskve vrlo slatke. 

Kada birate breskve miris ukazuje na zrelost. Što su mirisnije to su i zrelije. Izbjegavajte breskve koje se čine previše mekane, naborane ili izudarane. Tražite tvrde ili samo malo mekše breskve. 

VIDI OVO: BOŽJI DAR IZ PRIRODE: 10 nevjerojatnih svojstava jabuke

Breskve nastavljaju sazrijevati nakon što su ubrane. Ako budete imali nezrele breskve, ostavite ih na zraku dan ili dva i one će sazrjeti. 

Zrele breskve mogu trajati oko tjedan dana na sobnoj temperaturi. Ako ih nećete pojesti za to vrijeme, najbolje ih je staviti u hladnjak. 

Može ih se i zamrznuti, ali ih je tada najbolje narezati i dodati malo limunovog soka na meso kako ne bi postalo smeđe. Mogu se kupiti i u konzervi ili zamrznute. 

Zaista ih vrijedi dodati u prehranu

Breskve su bogate vitaminima, mineralima i drugim zdravim spojevima. Lako je uključiti ih u prehranu jer idu uz mnoga jela i namirnice. 

Mogu poboljšati probavu, smanjiti simptome alergije, zaštiti od raznih vrsta raka i poboljšati zdravlje srca. Sve u svemu, zaista ih vrijedi dodati u vašu prehranu.