Čaj za visoki tlak
Foto: Pixabay

Postoji li čaj za visoki tlak i koji je najbolji? Ako imate problema s visokim krvnim tlakom, preporuke koje donosimo će vam se sigurno svidjeti. 

Ako se borite s visokim krvnim tlakom, liječnik vam je zasigurno propisao promjenu u prehrani i životnim navikama. Ovo nikada nije lako.

Čaj za visoki tlak je jedna od stvari koja vam također može pomoći zajedno s lijekovima. Napominjemo da nipošto ne prekidate postojeću terapiju koju vam je liječnik prepisao. 

Naravno, potrebno je napraviti plan pravilne prehrane i korisne tjelovježbe, ali čaj lako može postati dio dnevne rutine.

Najbolji čaj za visoki tlak

Koji je najbolji čaj za snižavanje tlaka? U nastavku donosimo njih nekoliko za koje smatramo da vam mogu pomoći:

Čaj od hibiskusa

Čaj od cvijeta hibiskusa ima mnoge zdravstvene dobrobiti. Ovaj čaj prirodno sadrži kofein i jako je dobar za visok krvni tlak. Hibiskus blago proširuje krvne stanice te je prepun antioksidanta.

Čaj od kamlilice

Čaj od kamilice je koristan za visoki tlak. Kamilica se stoljećima koristi zbog umirujućeg učinka. Odlična je za napetost, a može opustiti stijenke krvotoka. Iz tog je razloga kamilica korisna za visoki krvni tlak.

VIDI OVO: 10 prirodnih načina na koje možete sniziti visoki tlak

Zeleni čaj za visoki tlak
Foto: Pixabay

Zeleni čaj

Zeleni čaj pomaže proširiti i opustiti krvne žile zbog čega krv lakše prolazi. Flavonoidi u zelenom čaju pomažu protiv upala i blagotvorno djeluje na srce. On isto tako pomaže protiv začepljenja žila, a nije bitno pijete li ga toplog ili hladnog. Zeleni je čaj stoga isto tako dobar za visok krvni tlak.

Rooibos

Ovo je popularno afričko piće bez kofeina, a također djeluje blagotvorno na srce. Čaj pomaže u sužavanju i očvršćivanju krvnih žila te sprječava enzime koji su odgovorni za krvožilne bolesti, čime je idealan za visok krvni tlak. 

Zeleni planinski čaj

Ovaj čaj dolazi iz porodice biljaka Sideritis koje se beru na Mediteranu. Ove biljke djeluju protumikrobno, protuupalno, djeluju kao antioksidant i djeluju protiv grčeva. Istraživanja pokazuju da ekstrakti biljaka iz ove porodice pomažu u snižavanju visokog krvnog tlaka.

Čaj od kurkume za visoki tlak

Čaj od kurkume donosi niz zdravstvenih blagodati, a jedna od njih je da snižava visoki tlak. Osim što pomaže u gubitku kila, kao i protiv artritisa i bolova u zglobovima, čaj od kurkume dobar je za visok krvni tlak zato što ‘prorjeđuje’ krv te otklanja štetne tvari iz jetre. 

VIDI OVO: 7 biljaka koje pomažu u snižavanju visokog krvnog tlaka

Idealno bi bilo piti čaj polagano tijekom cijelog dana, a istraživanja pokazuju da najbolji učinci proizlaze kada se pije 3-5 šalica čaja dnevno.

Čajevi se tradicionalno prelijevaju vrućom vodom, no može ih staviti i u hladnu vodu i ostaviti preko noći, a što je posebno pogodno tijekom vrućeg ljeta.

Jeste li već probali koji od spomenutih čajeva za visoki tlak? Koji vam je pomogao?