Zdravstvene koristi kurkume: Evo zašto ju trebate koristiti

Kurkuma, a posebno njezin najaktivniji sastojak kurkumin, imaju brojne znanstveno dokazane zdravstvene koristi.

0
Zdravstvene koristi kurkume
Foto: Pixabay

Kurkuma ima zdravstvene koristi za liječenje kroničnih upala, depresije ili artritisa. Smatra se da pomaže i u prevenciji raka. 

Kurkuma je možda najučinkovitiji dodatak prehrani. Mnoge visokokvalitetne studije pokazuju da ima velike koristi za vaše tijelo i mozak.

Donosimo najbolje zdravstvene koristi kurkume na temelju znanstvenih dokaza.

1. Kurkuma sadrži bioaktivne spojeve snažnih ljekovitih svojstava

Kurkuma se u Indiji koristi tisućama godina kao začin i ljekovita biljka. Nedavno je znanost počela podupirati ono što Indijci već duže vrijeme znaju – ona stvarno sadrži spojeve s ljekovitim svojstvima. Ti se spojevi nazivaju kurkuminoidi, od kojih je najvažniji kurkumin.

Kurkumin je glavni aktivni sastojak kurkume. Ima snažno protuupalno djelovanje i vrlo je jak antioksidans. Ako želite iskusiti pune efekte, morate uzeti dodatak koji sadrži značajne količine kurkumina. Nažalost, kurkumin se slabo apsorbira u krvotok. Pomaže konzumiranje crnog papra zajedno s njim, koji sadrži piperin, prirodnu tvar koja pojačava apsorpciju kurkumina za 2.000%.

Kurkumin je također topiv u mastima, pa bi ga možda bilo dobro uzimati s masnim obrokom.

2. Kurkumin je prirodni protuupalni spoj

Kurkumin pomaže vašem tijelu u borbi protiv stranih osvajača, a također ima ulogu u popravljanju štete. Bez upale bi patogeni poput bakterija lako preuzeli vaše tijelo i ubili vas. Upala pomaže tijelu da se bori protiv virusa te popravlja oštećenja.

Iako je akutna, kratkotrajna upala korisna, ona može postati glavni problem kad postane kronična i neprimjereno napadne tkiva vašeg tijela. Kurkumin je snažno protuupalan. Zapravo je toliko moćan da odgovara učinkovitosti nekih protuupalnih lijekova, bez nuspojava.

3. Kurkuma povećava sposobnost antioksidanata u tijelu

Smatra se da je oksidativna šteta jedan od mehanizama starenja i mnogih bolesti. Uključuje slobodne radikale, visoko reaktivne molekule s nesparenim elektronima. Slobodni radikali imaju tendenciju da reagiraju s važnim organskim tvarima, poput masnih kiselina, proteina ili DNK.

Glavni razlog zašto su antioksidanti toliko korisni jest da štite vaše tijelo od slobodnih radikala. Kurkumin je moćan antioksidans koji može neutralizirati slobodne radikale zbog svoje kemijske strukture.

4. Kurkumin pojačava neurotrofni moždani faktor (BDNF)

Neuroni su sposobni formirati nove veze, ali u određenim se dijelovima mozga također mogu množiti i povećavati. Jedan od glavnih pokretača ovog procesa je neurotrofni moždani faktor koji potječe iz mozga (BDNF), a koji je vrsta hormona rasta koji djeluje u vašem mozgu.

Mnogi uobičajeni poremećaji mozga povezani su sa smanjenom razinom ovog hormona, uključujući depresiju i Alzheimerovu bolest.

Zanimljivo je da kurkumin može povećati razinu BDNF-a u mozgu. Čineći to, može biti učinkovit u odgađanju ili čak sprječavanju mnogih bolesti mozga. Također može poboljšati vašu memoriju, što se čini logičnim s obzirom na njegove učinke na BDNF.

5. Kurkuma može pomoći u prevenciji (možda čak i liječenju) raka

Rak je užasna bolest koju karakterizira nekontrolirani rast stanica. Kurkuma je proučavana kao korisna biljka u liječenju raka, a otkriveno je da utječe na rast, razvoj i širenje raka na molekularnoj razini.

Studije su pokazale da kurkumin može pridonijeti uništenju karcinoma i smanjiti angiogenezu (rast novih krvnih žila u tumorima) i metastazu (širenje karcinoma).

Može li kurkumin s visokim dozama (po mogućnosti s pojačivačem apsorpcije – poput piperina) pomoći u liječenju raka kod ljudi, još uvijek nije detaljno proučeno. Međutim, postoje dokazi da može spriječiti pojavu raka, posebno raka probavnog sustava, poput kolorektalnog karcinoma.

U 30-dnevnom istraživanju na 44 muškarca s lezijama u debelom crijevu, koje ponekad postaju kancerogene, 4 grama kurkumina dnevno smanjili su broj lezija za 40%.

Kurkuma, a posebno njezin najaktivniji sastojak kurkumin, imaju brojne znanstveno dokazane zdravstvene koristi. To je moćan protuupalni antioksidans, a također može smanjiti simptome depresije i artritisa.

Preporučuje se pronaći proizvod s BioPerine (patentirani ekstrakt dobiven od plodova crnog papra), a to je tvar koja povećava apsorpciju kurkumina za 2.000%. Bez ove tvari, većina kurkumina samo prolazi kroz vaš probavni trakt.

Nadamo da će vam iznesene zdravstvene koristi kurkume biti na poticaj da ju češće konzumirate.

PROČITAJTE JOŠ: