Čega se svaki vjernik treba odreći?

U životu je toliko stvari koje vjernika žele odvući od Boga. Čega se svaki vjernik treba odreći s obzirom da Bog treba biti na tronu našeg srca?

Kada uzvjerujemo u Isusa Krista kao svoga Spasitelja i Gospodina, Biblija kaže da postajemo novo stvorenje u Kristu (2. Korinćanima 5, 17). Također kaže da postajemo građani i djeca kraljevstva Božjega (Filipljanima 3, 20).

Međutim, kada postanemo vjernici, od nas se također traži da se odreknemo ili predamo određeni način života i određene navike koje bi nas spriječile u rastu i odnosu s Bogom.

Čega se svaki vjernik treba odreći?

Trebamo odustati od želje za grijehom

Kao vjernik, nastavit ćete i dalje griješiti. Međutim, morate gajiti mržnju prema grijehu. Što više mrzite grijeh, to je manja vjerojatnost da ćete griješiti ili uživati ​​u grijehu.

Zazirite oda zla, prianjajte uz dobro! (Rimljanima 12, 9)

Kako možemo mrziti grijeh? Što više volimo i družimo se s Bogom i Njegovom Riječju, što smo Mu više poslušni, to ćemo više mrziti grijeh. Približavanje Bogu omogućuje nam da se odupremo đavlu.

Podložite se dakle Bogu! Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas! Približite se Bogu i on će se približiti vama! (Jakov 4, 7-8)

Moramo se odreći loših veza

Loše društvo kvari dobar karakter prema 1. Korinćanima 15, 33. Biblija također kaže da ne bismo smjeli biti povezani s nevjernicima.

“Zato iziđite iz njihove sredine i odvojite se, govori Gospodin, i ništa nečisto ne dotičite i ja ću vas primiti.” (2. Korinćanima 6, 14)

Kao vjernik, morate biti oprezni s kime se družite, jer ljudi s kojima se družimo najčešće mogu imati najveći utjecaj u našem životu. Dakle, kao kršćanin morate više vremena provoditi s drugim kršćanima, a manje vremena s ljudima čije vas vrijednosti i način života mogu unazaditi i ometati vaš odnos s Bogom.

Trebamo se odreći svijeta

Biblija kaže da se ne bismo trebali prilagođavati mjerilima ovoga svijeta.

Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno. (Rimljanima 12, 2)

Kao vjernici, moramo živjeti u svijetu. Međutim, mi nismo od ovoga svijeta. Mi smo nebeski građani i poslanici Kraljevstva Božjega (2. Korinćanima 5, 20.

Svijetom upravljaju različiti principi i vrijednosti. Božje vrijednosti i principi potpuno su suprotni onome što nude svjetovni sustavi i nikada se ne mogu složiti. Biblija kaže da đavao vlada svijetom (2. Korinćanima 4, 4) i zbog toga svijet danas mrzi i osporava biblijske vrijednosti.

Trebamo se odreći djela tijela

Ponekad za sve krivimo đavla. Ali ponekad smo doista krivi mi. Ponekad je doista krivo naše tijelo.

A očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično. Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti. (Galaćanima 5, 19-21)

Mislim da svi dolazimo do trenutka u svom životu kada moramo odlučiti odustati od nečega da bismo dokazali da volimo Boga više od svega na ovoj zemlji. Te stvari nisu nužno “grijeh”, ali možda postoji nešto što želimo zadržati za sebe, iako osjećamo da je Božja volja za nas da se toga odreknemo kako bi Ga mogli vjerno slijediti.

Kao vjernik, više ne živite sa sebe i svoje užitke, nego za Krista. Isus se mora povećavati u vašem životu, dok se vi smanjujete.

PROČITAJTE JOŠ: