Gdje živi Sotona?
Foto: Pixabay

Mnogi se pitaju gdje najveći neprijatelj ljudske duše, Sotona, danas živi? Govori li Biblija gdje je njegovo sjedište?

Knjiga Otkrivenja jasno navodi gdje je Sotona nekoć živio, gdje sada živi i gdje će biti u budućnosti.

I nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe u rat i anđeli njegovi, ali ne nadvlada. I ne bijaše im više mjesta na nebu. Zbačen je Zmaj veliki, Stara zmija – imenom Ðavao, Sotona, zavodnik svega svijeta. Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi. (Otkrivenje 12, 7-9)

Sotona je nekoć živio na nebu

Kao što se vidi u gornjim stihovima, Sotona je nekoć živio na nebu. Tada je nazvan Luciferom (Svjetlonošom) i stvoren je da služi Bogu.

Kako pade sa nebesa, Svjetlonošo, sine Zorin? Kako li si oboren na zemlju, ti, vladaru naroda? (Izaija 14, 12)

Sotona je zbačen s neba zbog vlastite sebične ambicije i ponosa (Izaija 14, 13-15). To se dalje vidi u knjizi proroka Ezekiela.

“Postavih te kao raskriljena keruba zaštitnika: bio si na svetoj gori Božjoj, hodio si posred ognjena kamenja. Savršen bješe na putima svojim od dana svojega rođenja dok ti se u srcu ne zače opačina. Obilno trgujući, napuni se nasiljem i sagriješi. Zato te zbacih s gore Božje, istrgoh te, kerube zaštitniče, isred ognjenoga kamenja. Srce ti se uzoholi zbog ljepote tvoje, mudrost svoju odnemari zbog svojega blaga! Na zemlju te bacih i predah te zemaljskim kraljevima da te prezirno gledaju.” (Ezekiel 28, 14-17)

Sam Isus tvrdi da je gledao Sotonu kako pada s neba. “Promatrah Sotonu kako poput munje s neba pade” (Luka 10, 18). Dakle, možemo sa sigurnošću znati da je Sotona, nekoć zvan Lucifer, boravio na nebu dok nije sagriješio protiv Boga i bio zbačen na zemlju.

Gdje Sotona sada živi?

Kao što se vidi u stihovima iz Otkrivenja 12, Sotona na zemlji ne samo da živi, ​​već je i u pokretu.

Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. (1. Petrova 5, 8)

Knjiga Otkrivenja također navodi da Sotona ima sjedište na zemlji.

“Znam gdje prebivaš – ondje gdje je Sotonino prijestolje – a čvrsto se držiš moga imena te nisi zanijekao moje vjere ni u one dane kad je Antipa, moj svjedok, vjerni moj, ubijen kod vas – gdje Sotona prebiva.” (Otkrivenje 2, 13)

Čini se da je ovo mjesto na kojem je Antipa ubijen Sotonino sjedište, međutim, u Bibliji niti u povijesnim zapisima nema podatka gdje se to mjesto nalazi. Bez obzira na to, jasno je da on prebiva i kreće se ovdje na zemlji. Sotona također ima sposobnost biti u zraku u našoj atmosferi (Efežanima 2, 2).

Sotonina budućnost

“A jao vama, zemljo i more, jer Ðavao siđe k vama, gnjevan veoma, znajući da ima malo vremena!” (Otkrivenje 12, 12)

Biblija kaže da Sotona ima “malo vremena”. Zna da uskoro dolazi do njegovog uništenja. Pri drugom Kristovom dolasku, Sotona će tisuću godina biti vezan i bačen u Bezdan.

I vidjeh anđela: siđe s neba s ključima Bezdana i s velikim okovima u ruci. Zgrabi Zmaja, Staru zmiju, to jest Ðavla, Sotonu, i okova ga za tisuću godina. Baci ga u Bezdan koji nad njim zatvori i zapečati da više ne zavodi narode dok se ne navrši tisuću godina. Nakon toga ima biti odriješen za malo vremena.” (Otkrivenje 20, 1-3)

Jednom kad se navrši tisuću godina, Sotona će izaći da još jednom napadne vjernike. Međutim, bit će bačen u ognjeno jezero (Otkrivenje 20, 7-10).

Uobičajene zablude o tome gdje živi Sotona

Mnogi imaju ideju da Sotona sada živi u paklu ili da je vladar podzemnog svijeta. Međutim, to nije tako. Isus ga naziva “knezom ovoga svijeta” (Ivan 12, 31). Sotona je ovdje na zemlji.

Sotona je najveći od svih lažova – otac laži (Ivan 8, 44). Jedna od njegovih najvećih laži je da on ne postoji ili da živi u paklu, odvojen od ljudi na zemlji. Ovo je opasna zabluda, jer ljudima daje ideju da nemaju neprijatelja zbog kojeg moraju biti oprezni. Božji narod mora biti na oprezu protiv Sotone, jer on pokušava samo ukrasti, zaklati i ubiti (Ivan 10, 10).

Isus poziva svoj narod: “Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim. Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima.” (Efežanima 6, 11-12)

PROČITAJTE JOŠ: