Vas je Bog od početka izabrao za spasenje koje se postizava posvećenjem Duha i vjerom u istinu. (2 Sol 2,13)

Puno odjeljaka u Bibliji govori o našem krajnjem spasenju (premda ne o izabranju) kao uvjetovanom promijenjenim srcem i životom.

Postavlja se pitanje: Kako mogu imati sigurnost da ću ustrajati u vjeri i svetosti potrebnoj da bi se naslijedio vječni život?

Odgovor je da je ta sigurnost ukorijenjena u tome što smo izabrani (2 Pet 1,10). Božanski je odabir jamstvo koje će Bog iskoristiti kako bi posvećujućom milošću završio ono što je izabiruća milost započela.

To je značenje novog saveza: Nije da Bog samo zapovijeda poslušnost, On je daje. „Jahve, Bog tvoj, obrezat će tvoje srce, srce tvoga potomstva, tako da ljubiš Jahvu, Boga svoga, iz svega srca svoga i iz sve duše svoje, i da živiš“ (PnZ 30,6). „Duh svoj udahnut ću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe“ (Ez 36,27; usporedi 11,19-20).

Odabir osigurava da one „koje je opravdao, one je [Bog] i proslavio“ (Rim 8,30), tako da će svi uvjeti za proslavljanje biti ispunjeni snagom Božje milosti.

Odabir je glavni temelj sigurnosti zato što, s obzirom na to da je Bog odlučio spasiti, odlučio je i providjeti sve što je potrebno za spasenje.

Autor: John Piper; Izvor: Radosnavijest.com/DesiringGod.org