Kiseli kupus za zdravlje: Ljekovita svojstva koja trebate znati

Kiseli kupus je zapravo fermentirali kupus koji je dobar za zdravlje. Potekao je iz Kine prije 2.000 godina te je rezultat potrebe fermentacije hrane kako se ne bi pokvarila. Sada je iznimno popularno jelo diljem svijeta, a najviše u Njemačkoj. 

Zbog fermentacije je kiseli kupus mnogo zdraviji i posebniji od običnog kupusa, a danas donosimo nekoliko razloga zašto se on treba naći i na vašem tanjuru. 

Kiseli kupus je odličan za zdravlje, a ovo su sva njegova ljekovita svojstva:

Kiseli kupus ima veliku nutritivnu vrijednost

Samo 142 grama kiselog kupusa sadrži: 

 • 27 kalorija
 • 0 grama masti
 • 6 grama ugljikohidrata
 • 1 gram proteina
 • 41% DPD natrija
 • 23% DPD vitamina C
 • 15% DPD vitamina K1
 • 12% DPD željeza
 • 9% DPD mangana
 • 11% DPD vitamina B6
 • 15% DPD bakra
 • 9% DPD folata
 • 5% DPD kalija 

Sve ove nutrijente duguje procesu fermentacije tijekom kojeg mikroorganizmi na kupusu probavljanju svoj prirodni šećer te ga pretvaraju u ugljikov dioksid i organske kiseline. 

Fermentacija kiselog kupusa stvara uvjete za razvoj korisnih bakterija koje se nalaze u jogurtu i kefiru.

Probiotici su iznimno dobri za zdravlje, omogućuju lakše probavljanje hrane i apsorpciju vitamina i minerala. 

Jedna je negativna strana, a to je količina soli u kiselom kupusu što znači da ga ne treba jesti previše ako pazite na unos soli

Kiseli kupus odličan je za probavu

Nepasterizirani kiseli kupus sadrži probiotike koji su glavna linija obrane protiv toksina i loših bakterija u našem probavnom sustavu. Zbog toga je kiseli kupus jako dobar za probavu i cjelokupno zdravlje. 

Probiotici u kiselom kupusu mogu poboljšati ravnotežu bakterija u probavnom sustavu nakon konzumiranja antibiotika što može smanjiti pojavu proljeva uzrokovanog antibioticima. 

Istraživanje je pokazalo da kiseli kupus može smanjiti plinove, nadutost, zatvor, proljev i simptome Crohnove bolesti. 

Različite vrste probiotika imaju različit utjecaj na naše zdravlje. Tako kiseli kupus ima oko 28 različitih vrsta bakterija. 

Kao i druge vrste fermentirane hrane, sadrži mnoge enzime koji pomažu razgraditi nutrijente kako bi ih tijelo lakše probavilo. 

Kiseli kupus zdravlje
Foto: desertridgeapartments.com

Kiseli kupus odličan je za imunitet

Kiseli kupus je jako dobar za naše zdravlje i imunitet. Bakterije koje se nalaze u utrobi mogu utjecati na imunitet. Probiotici u kiselom kupusu mogu poboljšati ravnotežu bakterija u utrobi kako bi ona ostala zdrava. 

Zdraviji trbuh znači da se tijelo lakše bori protiv neželjenih tvari.

Održavanje zdrave flore u utrobi pomaže spriječiti rast štetnih bakterija te može pospješiti stvaranje prirodnih antitijela. 

Uz to, konzumiranje kiselog kupusa može spriječiti razvoj nekih infekcija kao što su prehlada i infekcija mokraćnog sustava, piše Healthline

Budući da je snažan probiotik, pomaže pri bržem oporavku, a ujedno sadrži vitamin C i željezo koji su važni za imunološki sustav i za ublažavanje simptoma prehlade. 

Dobar je za kosti

Kiseli kupus sadrži vitamin K2 koji je važan za zdravlje kostiju. On aktivira dva proteina koja vežu kalcij u tijelu koji je odgovoran za čvrstoću i kvalitetu kostiju, potvrdila su istraživanja

3-godišnje istraživanje u kojem su sudjelovale žene u menopauzi je pokazalo da su žene, koje su uzimale dodatak prehrani na bazi vitamina K2 pokazale sporiji gubitak gustoće kostiju povezan sa staranjem.  

Druga su istraživanja povezala konzumiranje dodataka prehrani na bazi vitamina K2 sa smanjenim rizikom od lomova kuka i kralježnice za 60-80%. No, riječ je bila o vrlo visokim dozama vitamina K2. 

Kiseli kupus je odličan za zdravlje srca

Budući da sadrži mnoštvo vlakana i probiotika, kiseli kupus može smanjiti kolesterol u krvi koji je rizični faktor za pojavu srčanih bolesti. 

Također može smanjiti krvni tlak kod osoba koje pate od hipertenzije. 

Budući da je bogat vitaminom K2, smanjuje rizik od bolesti srca tako što sprječava nakupljanje kalcija u arterijama. U jednom istraživanju konzumiranje hrane bogate vitaminom K2 povezano je sa 57% manjim rizikom od smrti od bolesti srca. 

U drugom istraživanju, ženama je smanjen rizik od srčanih bolesti za 9% za svakih 10 mcg vitamina K2 konzumiranog na dnevnoj bazi. Oko 148 grama kiselog kupusa sadrži 6,6 mcg vitamina K2. 

Kiseli kupus za mršavljenje
Foto: Wikimedia Commons

Kiseli kupus dobar je za mršavljenje

Kiseli kupus ima vrlo malo kalorija, a sadrži dosta vlakana zbog čega izaziva osjećaj sitosti na dulje vrijeme te sprječava prejedanje i unos previše kalorija u tijelo. 

Budući da je probiotik, pozitivno utječe na gubljenje masti na području struka. Probiotici, naime, imaju sposobnost smanjiti količinu masti koju tijelo upija nakon obroka. Isto je potvrđeno i istraživanjima u kojima su sudionici izgubili više kilograma jedući kiseli kupus nego sudionici koji su dobivali placebo. 

Također, istraživanje je pokazalo da su sudionici koji su se prejedali i konzumirali kiseli kupus dobili 50% manje tjelesne masti nego sudionici koji su se samo prejedali. Iako su rezultati obećavajući potrebna su dodatna istraživanja. 

Kiseli kupus je dobar za zdravlje mozga 

Ono što jedete često utječe na to kako ćete se osjećati, ali i suprotno. 

Mnoga istraživanja pokazala su vezu između želudca i mozga. Naime, određene vrste bakterija u utrobi imaju sposobnost slanja poruka mozgu te tako utječu na njegov rad i način kako osoba percipira svijet. 

Tako hrana bogata probioticima, kao što je kiseli kupus, stvara zdravu floru u probavnom sustavu te tako smanjuje stres i održava zdravlje mozga. 

Također, istraživanja su pokazala da ovakav kupus povećava sposobnost tijela da upije cink i magnezij – minerale koji utječu na raspoloženje.

No, ako osoba uzima lijekove za depresiju, Parkinsonovu bolest, tjeskobu i poremećaje raspoloženja, onda se treba konzultirali s liječnikom prije nego ga dodate u svoju prehranu. 

Smanjuje rizik od određenih vrsta raka

Kiseli kupus sadrži antioksidante i druge korisne spojeve koji mogu smanjiti rizik od pojave određenih vrsta raka. 

Istraživači vjeruju da ti spojevi mogu spriječiti oštećenje DNK, mutacije stanica i pretjeran rast stanica koji dovodi do razvoja tumora. 

Procesom fermentacije kupusa se stvaraju novi biljni spojevi koji smanjuju rast stanica tumora. 

Također, određeni geni povezani su s povećanim rizikom od raka. Na aktivaciju tih gena često utječe hrana koju osoba konzumira. Dva istraživanja pokazala su da kiseli kupus može spriječiti pojavu raka tako što smanjuje aktivaciju ih gena. 

U drugom istraživanju su znanstvenici promatrali žene koje su jele mnogo kiselog kupusa od mladih godina do zrele dobi. Žene koje su ga jele na dnevnoj bazi imale su smanjen rizik od pojave raka dojke. Riječ je o konzumiranju 3 porcije kiselog kupusa na dan i smanjenju rizika od raka dojke za 72%. 

Istraživanje na muškarcima je iznjedrilo slične rezultate kada je riječ o raku prostate

Kiseli kupus pravljenje
Foto: Wikimedia Commons

Kako kupovati i praviti kiseli kupus?

Kupovina

Kiseli kupus je dostupan u gotovo svim trgovinama. No, važno je odabrati kvalitetan proizvod. Kada ga kupujete, držite se slijedećih savjeta: 

 • Izbjegavajte pasterizirani kiseli kupus. Ako je kupus u trgovini u hladnjacima, veća je mogućnost da nije pasteriziran. Ovakav kupus na policama je često pasteriziran, a proces pasterizacije ubija probiotike. 
 • Izbjegavajte konzervans. Konzervans ubija probiotike tako da je važno provjeriti da kiseli kupus koji kupujete ne sadrži konzervans. 
 • Izbjegavajte šećere. Kiseli kupus treba sadržavati samo sol i kupus, ali ne i šećere niti bilo koji drugi sastojak. 

Pravljenje 

Ako ne vjerujete trgovinama, kiseli kupus je vrlo lako napraviti. 

Potrebna vam je jedna glavica zelenog kupusa, žlica soli, a možete dodati i 2-3 mrkve i 2-3 češnjaka

Kupus ćete praviti u staklenki ili posudi od jedne litre uz koju je potrebna i manja posuda ili staklenka kojom ćete pritisnuti kupus. 

Postupak: 

 • Ako želite prvo dodajte isjeckane mrkve i češnjak u veliku posudu
 • Uklonite vanjske listove kupusa, kupus sijecite na četvrtine, a nakon toga ga naribajte ili sitno izrežite. Stavite ga u posudu s mrkvom i češnjakom. 
 • Dodajte sol i rukama miješajte kupus i sol nekoliko minuta dok se ne pojavi tekućina. 
 • Tada prebacite kupus u posudu od jedne litre kao i tekućinu koja se stvorila od soli i kupusa. Kupus pritisnite kako bi bio potpuno potopljen u tekućinu. Možete prethodno ostaviti jedan list kupusa kojim ćete prekriti kupus i tekućinu kako povrće ne bi plivalo na vrh. 
 • Nakon toga poklopite tu mješavinu drugom staklenkom ili posudom te stavite poklopac na veliku staklenku kako bi manja potpuno pritisnula kupus. Poklopac nemojte potpuno zavrnuti ni zatvoriti. Kupus treba imati zraka. 
 • Držite obje posude na sobnoj temperaturi 1-4 tjedna. 

Okus će biti jači što dulje kupus fermentira. 

Sažetak

Kiseli kupus je vrlo zdrav i koristan. Sadrži mnoge probiotike i vitamin K2. Može pomoći pri jačanju imuniteta, zaštiti od raka, mršavljenju i jačanju kostiju. 

Lako je dostupan, a ujedno ga možete napraviti i kod kuće. 

PROČITAJTE JOŠ: