Datulje čuvaju zdravlje: 9 razloga zašto su toliko zdrave

Datulje su dobre za zdravlje! Često se smatraju desertom; prirodno su slatke te imaju jako bogat okus. No, one su zapravo i vrlo zdrave.

Donosimo devet dokazanih načina na koje datulje čuvaju vaše zdravlje te nekoliko prijedloga kako učiniti to zanimljivo voće dijelom vaše prehrane. 

1. Datulje – nutritivna vrijednost

Tri datulje sadrže oko 200 kalorija, 54 grama ugljikohidrata uz 5 grama vlakana, gram proteina i ni malo masti. Ujedno sadrže i vitamine B, K, kalcij, željezo, magnezij, kalij, cink i mangan. Drugim riječima, datulje nisu samo šećerne bombe ili prazne kalorije. 

Оdlіčаn ѕu іzvоr рrіrоdnіh vlаkаnа kоја ѕu оrgаnіzmu nеорhоdnа zа dоbаr rаd сrіјеvа. Рrіrоdnі šеćеr kојі ѕе nаlаzі u dаtulјаmа, ѕаvršеnа је аltеrnаtіvа оbіčnоm šеćеru.

2. Datulje su bogate antioksidantima

Osim što su bogate mineralima i vitaminima, datulje su bogate i antioksidantima. U jednom istraživanju pokazano je da su datulje odličan izvor prirodnih antioksidanata koji se mogu koristiti za regulaciju bolesti povezanih s oksidativnim stresom.

Ta vrsta stresa javlja se kada postoji neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala koji štete stanicama i sposobnosti tijela da se bori protiv njihovog utjecaja. Uništavanje stanica dovodi do preranog starenja i do raznih bolesti. 

Datulje ujedno imaju protuupalna svojstva te igraju važnu ulogu u borbi protiv raznih bolesti. 

Drugo je istraživanje pokazalo da sadrže razne vrste antioksidanata kao što su karotenoidi, polifenoli, steroli i tanini koji su uspješni u borbi protiv gljivica. 

VIDI OVO: 20 najzdravijih vrsta voća na svijetu

3. Prirodni šećer

Mnogi na datulje gledaju samo kao na sušeno voće, no one su zapravo svježe voće čak i kada su u smežuranom obliku jer se iz njih ne uklanja voda. Budući da su neprerađeno voće, one sadrže samo prirodni šećer.

Drugim riječima, ako je energetska čokoladica zaslađena samo datuljama, onda će na njoj pisati da ima 0 grama dodanog šećera, koji je tip šećera koji trebamo izbjegavati budući da može dovesti do srčanih bolesti i pretilosti. 

Pravilo je da žene ne bi trebale konzumirati više od 6 čajnih žlica umjetnog šećera, a muškarci ne više od devet čajnih žlica tog šećera. 

VIDI OVO: 10 prirodnih lijekova za zatvor i tvrdu stolicu

Datulje za probavu
Foto: Pixabay

4. Datulje su dobre za probavu

Datulje su zdrave za probavu! Samo tri datulje dovoljne su za pokrivanje 18% dnevne preporučene količine vlakana koja su važna za zdravlje probave.

Jedno istraživanje je sagledalo utjecaj datulja na želudac i probavu. Zdravi su muškarci jeli su sedam datulja u danu ili su mogli konzumirati mješavinu ugljikohidrata i šećera 21 dan.

Nakon 14 dana dvije su se skupine zamijenile. Istraživači su zaključili da su muškarci imali bolju probavu dok su jeli datulje te da im se smanjio broj kemikalija u stolici koje štete tijelu i mogu dovesti do pojave raka. 

Ako ste ikada imali zatvor, onda znate koliko vam energija može opasti. Ovo voće je odličan način da se riješite tog osjećaja nelagode u trbuhu i manjka energije uzrokovanog zatvorom. 

Datulje za proljev
Foto: Pixabay

5. Dаtulје za рrоlјеv

Datulje zaustavljaju proljev budući da sadrže kalij. Оѕіm tоgа, роmаžu dа ѕе сrіјеvnа flоrа štо bržе оbnоvі. Rеdоvnіm uzіmаnјеm dаtulја оlаkšаt ćеtе сrіјеvіmа dа ѕtvоrе рrіјаtеlјѕkе bаktеrіје. Као štо zаuѕtаvlјајu рrоlјеv, mоgu роmоćі і dа ѕе hrаnа bržе і lаkšе рrоbаvі іz оrgаnіzmа.

VIDI OVO: Hrana protiv proljeva: Namirnice koje vam mogu pomoći i odmoći

Datulje su zdrave za srce
Foto: Pixabay

6. Datulje su zdrave za srce i reguliraju šećer u krvi

Provedena su istraživanja o utjecaju datulja na zdravlje odraslih osoba tijekom četiri tjedna. U jednom istraživanju, volonteri su jeli nekoliko vrsta datulja na dan.

Na kraju mjeseca je postalo jasno da konzumiranje datulja nije negativno utjecalo na indeks tjelesne mase, kolesterol ni šećer u krvi. Zapravo, mast u krvi se je smanjila kao i oksidativni stres. 

Drugo istraživanje sagledalo je konzumiranje datulja i njihov utjecaj na mast i šećer u krvi. Stotinu muškaraca i žena s dijabetesom tipa 2 su bili podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina je jela tri datulje na dan, dok druga nije jela ni malo datulja.

Pokazano je da su osobe koje su jele datulje svih 16 tjedana istraživanja imale smanjen loš kolesterol, poboljšalo im se mentalno zdravlje i kvaliteta života

Ova dva istraživanja su jako važna jer je zdravlje srca usko povezano s regulacijom šećera u krvi. Osobe s dijabetesom tipa 2 imaju dva puta veći rizik od razvoja srčanih bolesti. 

7. Datulje za zdravlje mozga

Zaštitni spojevi u datuljama čuvaju zdravlje mozga. Istraživanje je pokazalo da datulje mogu terapeutski djelovati u borbi protiv Alzheimerove bolesti zbog svojih protuupalnih svojstava i pozitivnog utjecaja na zdravlje mozga. 

SAZNAJTE Je li suho voće dobro za zdravlje?

8. Mogu olakšati prirodan porod

Datulje su odlične za trudnice. Istraživanje iz 2020. godine sagledalo je utjecaj datulja na porod i rađanje. Istraživači su pregledali prethodna istraživanja te su zaključili da datulje mogu smanjiti trajanje aktivne faze proda. Također se poboljšava spremnost cerviksa za rađanje tijekom prirodnog poroda. 

Datulje nisu imale nikakav utjecaj na ostale faze poroda kao ni na učestalost potrebe za carskim rezom. 

Dobre su za vid
Foto: Flickr

9. Dobre su zа vіd

Вudućі dа ѕаdržе lutеіn і zеаkѕаntіn, dаtulје nаzіvајu vіtаmіnіmа zа оčі. Lutеіn і zеаkѕаntіn роѕеbnо ѕu vаžnі zа mrеžnісu і mаkulu оkа, јеr роtроmаžu ѕtаnісе еріtеlа zа dоbаr vіd і mоgu ѕрrіјеčіtі оštеćеnје mаkulе, kоје ѕе јаvlја u ѕtаrоѕtі. Аkо žеlіtе ѕаčuvаtі dоbаr vіd, јеdіtе štо vіšе dаtulја.

Kako uklopiti datulje u prehranu? 

Datulje su jako dobre za zdravlje. Odlični su prirodni zaslađivači te ih je korisno dodavati u razne napitke, u zobene pahuljice, puding od chia sjemenki i razne druge slastice i peciva. Od njih i drugih sastojaka mogu se praviti vrlo ukusni sladoledi. 

Datulje mogu biti dio slanih jela te raznih salata kojima daju slatku i ugodnu notu. Također ih možete puniti raznim sirevima, nadjevima i bilo kakvim umacima.