Je li suho voće dobro za zdravlje?

Suho voće je voće kojemu je kroz postupak sušenja uklonjen gotovo sav sadržaj vode. Je li suho voće dobro za zdravlje?

Plod se tijekom postupka sušenja smanjuje. Grožđice su najčešća vrsta, a slijede ih datulje, suhe šljive, smokve, marelice. Dostupne su i druge sorte suhog voća: mango, ananas, brusnice, banane i jabuke.

Suho voće može se čuvati mnogo dulje od svježeg voća i može biti zgodan međuobrok, posebno na dugim putovanjima.

Suho voće je hranjivo

Suho voće sadrži vlakna, vitamine i minerale. Jedna porcija može osigurati velik postotak preporučenog dnevnog unosa mnogih vitamina i minerala, poput folata.

Međutim, postoje neke iznimke. Na primjer, sadržaj vitamina C značajno se smanjuje kada se voće suši.

Suho voće općenito sadrži puno vlakana i sjajan je izvor antioksidanata, posebno polifenola. Polifenolski antioksidanti povezani su sa zdravstvenim prednostima kao što su poboljšani protok krvi, bolja probava, smanjeno oksidativno oštećenje i smanjen rizik od mnogih bolesti.

Suho voće za zdravlje

Voće sadrži značajne količine prirodnih šećera. Budući da je voda uklonjena iz suhog voća, time se koncentrira sav šećer i kalorije u puno manjem pakiranju. Iz tog razloga suho voće ima dosta kalorija i šećera, uključujući glukozu i fruktozu .

Ispod je nekoliko primjera sadržaja šećera u sušenom voću:

Grožđice: 59%
Datulje: 64–66%
Suhe šljive: 38%
Marelice: 53%
Smokve: 48%

Otprilike 22-51% ovog udjela šećera čini fruktoza. Jesti puno fruktoze može imati negativne zdravstvene učinke. To uključuje povećani rizik od debljanja, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Suhe šljive

Suhe šljive su prirodni laksativi i mogu pomoći u borbi protiv bolesti. Vrlo su hranjive, bogate vlaknima, kalijem, beta-karotenom (vitamin A) i vitaminom K.

Poznate su po svojim prirodnim laksativnim učincima. To je uzrokovano visokim sadržajem vlakana i šećernog alkohola zvanog sorbitol, koji se prirodno nalazi u nekom voću.

Pokazalo se da jedenje suhih šljiva pomaže poboljšati učestalost stolice i dosljednost. Kao odličan izvor antioksidanata, suhe šljive mogu inhibirati oksidaciju LDL kolesterola i pomoći u prevenciji bolesti srca i raka.

Suhe šljive također su bogate mineralom zvanim borom, koji može pomoći u borbi protiv osteoporoze.

Datulje

Od svih vrsta suhog voća, datulje su jedan od najbogatijih izvora antioksidanata, doprinoseći smanjenom oksidacijskom oštećenju u tijelu.

Konzumacija datulja također je proučavana kod trudnica. Redovito jedenje datulja tijekom posljednjih nekoliko tjedana trudnoće može olakšati širenje vrata maternice, kao i smanjiti potrebu za induciranim trudovima.

suho voće zdravlje
Foto: Pixabay

Suhe marelice

Jedna porcija suhih marelica ima puno vlakana. Bacite ih na salatu i pospite je sjemenkama suncokreta i imate odličan međuobrok.

Vlakna su vitalni dio svake dobro uravnotežene prehrane. Pridonose da vaš probavni trakt redovito radi, uklanjajući nečistoće u vašem tijelu. Kada jedete prehranu bogatu vlaknima prirodno regulirate svoju težinu i čak možete smanjiti razinu kolesterola.

Suhe marelice imaju kalcij koji jača vaše kosti i čuva živce. Sadrže i magnezij. Patite li od tjeskobe? Magnezij ima umirujuće osobine koje mogu pomoći svima koji se osjećaju tjeskobno ili su pod stresom. Ako vam je teško ustati iz kreveta ujutro, uzmite nekoliko suhih marelica, jer daju energiju.

Svojom tamno narančastom ili smeđom bojom, ovisno o sorti koju kupujete, suhe marelice također su bogate vitaminom A.

Suhe smokve

Bogate vitaminima i mineralima, suhe smokve mogu spriječiti nedostatak hranjivih sastojaka, ojačati vaše kosti i olakšati gubitak kilograma. Prepune su antioksidansima koji usporavaju starenje i bore se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres.

Ako se borite s zatvorom, suhe smokve će vam pomoći zbog visokog sadržaja vlakana.

Suhe brusnice

Suhe brusnice sprečavaju infekcije mokraćnog sustava. Dobivate visoku dozu proantocijanidina (PAC) kada jedete brusnice. PAC su antioksidansi koji sprječavaju da se bakterije, koje uzrokuju infekcije mokraćnog sustava, zalijepe za zidove mokraćnog sustava. Sprječavaju infekciju.

Istraživanja pokazuju da brusnice pomažu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Brusnice imaju polifenole s protuupalnim svojstvima. Polifenoli pomažu u smanjenju hipertenzije te sprječavaju nakupljanje trombocita.

Izbjegavajte suho voće s dodanim šećerom (kandirano voće)

Da bi neko suho voće bilo još slatko i privlačnije, prije sušenja se premaže šećerom ili sirupom. Suho voće s dodanim šećerom naziva se i “kandirano” voće.

Više puta se pokazalo da dodani šećer štetno djeluje na zdravlje, povećavajući rizik od pretilosti, bolesti srca, pa čak i raka.

Da biste izbjegli suho voće koje sadrži dodani šećer, vrlo je važno pročitati sastojke i podatke o namirnici koji se nalaze na pakiranju.

PROČITAJTE JOŠ: