Ako vas Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za srijedu, 20. ožujka 2024. godine: Ako vas Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni. (Ivan 8, 31-42)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Progovori Isus Židovima koji mu povjerovaše: »Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici; upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.«
Odgovore mu: »Potomstvo smo Abrahamovo i nikome nikada nismo robovali. Kako to govoriš: ‘Postat ćete slobodni?’« Odgovori im Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: tko god čini grijeh, rob je grijeha. Rob ne ostaje u kući zauvijek, a sin ostaje zauvijek. Ako vas dakle Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni. Znam: potomstvo ste Abrahamovo, a ipak tražite da me ubijete jer moja riječ nema mjesta u vama. Ja govorim što vidjeh kod Oca, a vi činite što čuste od svoga oca.«
Odgovoriše mu: »Naš je otac Abraham.« Kaže im Isus: »Da ste djeca Abrahamova, djela biste Abrahamova činili. A eto, tražite da ubijete mene, mene koji sam vam govorio istinu što sam je od Boga čuo. Takvo što Abraham nije učinio! Vi činite djela oca svojega.«
Rekoše mu: »Mi se nismo rodili iz preljuba, jedan nam je Otac — Bog.« Reče im Isus: »Kad bi Bog bio vaš Otac, ljubili biste mene jer sam ja od Boga izišao i došao; nisam sam od sebe došao, nego on me posla.« (Ivan 8, 31-42)

Evanđelje dana – komentar

Isus vas želi osloboditi, ali želite li biti oslobođeni? Na intelektualnoj razini na ovo bi pitanje trebalo biti lako odgovoriti. Naravno da želiš slobodu! Ali na praktičnoj razini na ovo je pitanje teže odgovoriti. Mnogim ljudima je vrlo ugodno živjeti u grijehu. Grijeh nudi varljivo zadovoljstvo od kojeg se često teško odvojiti. Grijeh može učiniti da se “osjećate” dobro u ovom trenutku, iako su dugoročni učinci da vam oduzima slobodu i radost i, naravno, vječnost s Bogom. Ali često je to trenutno “zadovoljstvo” dovoljno da se mnogi stalno vraćaju grijehu.

U današnjem odlomku neki od Židova čuli su Gospodinove riječi o oslobađanju i to su mu odmah zamjerili. Dičili su se svojim podrijetlom od Abrahama i rekli kako nikada nisu robovali. Ali, to nije istina. Izrael je robovao u Egiptu, Asiriji, Babilonu, Perziji, Grčkoj i sada Rimu. Ali bili su u još većem ropstvu grijeha i Sotone.

Gospodin je govorio o robovanju grijehu. Podsjetio je da je svatko tko čini grijeh, rob grijeha. Ti su se Židovi pretvarali da su veoma pobožni; zapravo u njima nije bilo poštenja i poštovanja, a uskoro će biti i ubojice – jer smišljali su kako da ubiju Isusa.

A što je s tobom? Želiš li biti slobodan da živiš kao sin ili kći Boga Svevišnjega? Isus Krist je jedini koji te može otkupiti, oprostiti grijehe i popuniti prazno mjesto u tvojoj duši. Čovjek, kada dođe k Spasitelju i od njega primi vječni život, oslobađa se robovanja grijehu, zakonstvu, praznovjerju i demonizmu.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, priznajem svoju potrebu za Tobom i prihvaćam Te kao svog Gospodina, Spasitelja, Otkupitelja i Osloboditelja. Neka Tvoja krv opere sve moje grijehe. Želim Te slijediti i biti izvršitelj Tvojih zapovijedi. Neka me Tvoj Duh ispunjava, mijenja i upotrebljava za Tvoje kraljevstvo. Amen!