Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje!

Evanđelje dana za nedjelju, 20. studenoga 2022. godine: Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! (Luka 23, 35-43)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Podrugivali se Isusu glavari s narodom: »Druge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist Božji, Izabranik!«
Izrugivali ga i vojnici, prilazili mu i nudili ga octom govoreći: »Ako si ti kralj židovski, spasi sam sebe!« A bijaše i natpis ponad njega: »Ovo je kralj židovski.«
Jedan ga je od obješenih zločinaca pogrđivao: »Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!« A drugi ovoga prekoravaše: »Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on – on ništa opako ne učini.« Onda reče: »Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.« A on će mu: »Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!« (Luka 23, 35-43)

Evanđelje dana – komentar

Današnji odlomak iz Evanđelja izaziva nas da proširimo svoje predodžbe o tome tko zaslužuje milosrđe. Odlomak je strukturiran oko tri slučaja ismijavanja Isusa (stihovi 35, 36, 39) Židovski su vođe dovoljno blizu da ih Isus čuje; vojnici, koji su već uzeli njegovu odjeću (stih 34b), prilaze Isusu dok mu se rugaju; a posljednji čin ismijavanja dolazi od nekoga odmah do Isusa.

Svaka od ovih poruga izaziva Isusa da dokaže svoj identitet. U svojim pozivima Isusu da pokaže svoju moć spašavanja, vođe, vojnici i kriminalci obraćaju mu se titulama koje iz njihove perspektive dodatno podsmjehuju, ali predstavljaju valjane potvrde Isusova identiteta (Izabranik, Krist, “kralj židovski”). Oni ironično izgovaraju kršćanske istine o Isusu, a da toga nisu svjesni, nesposobni uvidjeti da je Isusov identitet kao “Mesije”, “izabranog” i “kralja” neraskidivo povezan s njegovim raspećem. Spasenje koje Isus nudi događa se preko križa, a ne odvojeno od njega.

Ruganje koje Isus prima od zločinca vrijeđa drugog zločinca razapetog s Isusom. Ovaj drugi zločinac prihvaća da su “osuđeni pravedno” i da zaslužuju svoju kaznu, dok Isus “nije učinio ništa loše”. Kako on zna da je Isus nedužan nije naznačeno, ali njegova izjava nastavlja Lukin naglasak na Isusovoj nevinosti (23, 4, 14-15, 22, 47). Ne navodi se što su zločinci učinili.

PROČITAJTE: Što možemo naučiti od razbojnika na križu?

Umjesto toga, Luka se usredotočuje na to kako su se ti kriminalci postavili pred Isusa dok su bili krivi. Prvi zločinac pridružuje se ostalima u preziru Isusa i zahtijeva da ih Isus sve spasi od razapinjanja (Luka 23, 39). Drugi zločinac također traži nešto od Isusa, ali njegov usrdni zahtjev je u suprotnosti sa sebičnim, drskim zahtjevom prvog zločinca. Ovaj drugi zločinac potpuno iskreno prihvaća Isusa kao “Kralja” (stih 38), tražeći da ga se sjeti kada dođe u svoje kraljevstvo (stih 42; vidi također Psalam 106, 4-5). Obraća se Isusu na osoban i intiman način i obraća mu se imenom, a ne sarkastičnom upotrebom naziva.

Kao odgovor, Isus mu daruje spasenje, jer je priznao vlastitu krivnju i Isusovu nevinost te je iskreno zamolio da ga se Isus sjeti. Isus koristi svoju moć “kralja” da podijeli milosrđe na bezgranično milostiv način – kakvo god zlo ili zločin netko učinio, to nije zapreka za prihvaćanje u Isusovo kraljevstvo. Isus daruje spasenje osobama koje su dostojne najoštrije kazne za svoje grijehe. Njegov besplatan dar je “raj” koji se “danas” proteže čak i na one za koje mislimo da ga ne zaslužuju.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, beskrajno smo zahvalni za Tvoju žrtvu na križu. Pobijedio si smrt i Sotonu i omogućio nama grešnicima da se spasimo od Božjeg gnjeva. Hvala što smo pomireni s Ocem nebeskim i što smo baštinici vječnoga života. Pomozi da ostatak života proživimo za slavu Tvoga imena. Amen!