NaslovnicaEvanđelje danaJa sam Put i Istina i Život. Nitko ne dolazi k Ocu...

Ja sam Put i Istina i Život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po Meni

Evanđelje dana za nedjelju, 7. svibnja 2023. godine: Ja sam Put i Istina i Život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po Meni. (Ivan 14, 1-6)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Neka se ne uznemiruje srce vaše!
Vjerujte u Boga
i u mene vjerujte!
U domu Oca mojega ima mnogo stanova.
Da nema, zar bih vam rekao:
‘Idem pripraviti vam mjesto’?
Kad odem i pripravim vam mjesto,
ponovno ću doći i uzeti vas k sebi
da i vi budete gdje sam ja.
A kamo ja odlazim, znate put.«
Reče mu Toma:
»Gospodine, ne znamo kamo odlaziš.
Kako onda možemo put znati?«
Odgovori mu Isus:
»Ja sam Put i Istina i Život:
nitko ne dolazi Ocu osim po meni.« (Ivan 14, 1-6)

Evanđelje dana – komentar

Isus ohrabruje svoje učenike da se ne uznemiruju, nego da vjeruju u Boga, iako ga ne vide, i u njega na isti način. U domu Oca njegova ima mnogo stanova. Taj dom je Nebo. Da nije tako, Gospodin bi im rekao. Ne bi dopustio da grade na nadi. Zato je Gospodin pošao pripraviti mjesto u Nebu. O tom mjestu ne znamo mnogo, ali znamo da je svako dijete Božje opskrbljeno.

Kao što je nakon uskrsnuća uzašao na Nebo, tako će Gospodin ponovno doći na Zemlju. Tada će uskrsnuti oni koji su umrli u vjeri, živi će se preobraziti i krvlju otkupljeno mnoštvo bit će odvedeno u Nebo (1. Solunjanima 4, 13-18; 1. Korinćanima 15, 51-58). Kao što je sigurno da je otišao, tako je sigurno i da će ponovno doći.

Isus, zatim, naglašava da je on Put u nebo. Ne radi se o tome da on tek pokazuje put; on jest put. Spasenje je u Osobi. On je jedini put i nitko ne dolazi Ocu osim po njemu. Put do Boga ne vodi preko Deset zapovijedi, Zlatnog pravila, obreda, crkvenog članstva – nego samo i jedino preko Krista.

Zatim, Gospodin je Istina – On je utjelovljenje istine i oni koji imaju Krista, imaju istinu. Krist Isus je i Život. On je izvor života, i duhovnog i vječnog. Oni koji ga prime imaju vječni život zato što On jest život. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, došao si na ovaj svijet spasiti svoj narod od grijeha njegovih. Vjerujem da si Put, Istina i Život i da samo po Tebi dolazimo nebeskom Ocu. Zahvalan sam što sam čuo Radosnu vijest da spašavaš grešnike. Hvala na oprostu svih grijeha. Pomozi da Te vjerno slijedim do kraja života. Amen!