Neka budu savršeno jedno!
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za četvrtak, 25. svibnja 2023. godine: Da budu savršeno jedno! (Ivan 17, 20-26)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme:
Isus podiže oči k nebu i pomoli se:
»Oče sveti, ne molim samo za ove
nego i za one koji će na njihovu riječ
vjerovati u mene: da svi budu jedno
kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi,
neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao. I slavu koju si ti dao
meni ja dadoh njima: da budu jedno
kao što smo mi jedno – ja u njima
i ti u meni, da tako budu savršeno jedno
da svijet upozna da si me ti poslao
i ljubio njih kao što si mene ljubio.
Oče, hoću da i oni koje si mi dao
budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: da gledaju moju slavu, slavu koju si mi dao jer si me ljubio prije postanka svijeta.
Oče pravedni, svijet te nije upoznao,
ja te upoznah; a i ovi upoznaše
da si me ti poslao. I njima sam očitovao
tvoje ime, i još ću očitovati,
da ljubav kojom si ti mene ljubio
bude u njima – i ja u njima.« (Ivan 17, 20-26)

Evanđelje dana – komentar

Isus – Veliki svećenik svoje je molitve proširio i na druge osim učenika. Molio je za još nerođene naraštaje. Molio je za jedinstvo vjernika, ali ovaj put s obzirom na spasenje grešnika. Molio je da vjernici budu jedno u iskazivanju Božjeg i Kristovog karaktera. To će dovesti do toga da svijet vjeruje da ga je Bog poslao.

Svijet će ne samo shvatiti da je Isus bio Sin Božji, nego će i znati da je Bog ljubio vjernike onako kao što je ljubio Krista. Čini nam se gotovo nevjerojatnim da će nas toliko ljubiti, ali tako je!

Sin želi da njegov narod bude s njim u slavi. Svaki put kada umre vjernik, to je u izvjesnom smislu odgovor na ovu molitvu. Ako to shvatimo, utješit ćemo se u svojoj tuzi. Umrijeti znači biti s Kristom i gledati njegovu slavu.

Svijet nije upoznao Boga otkrivenog u Isusu. Ali neki učenici jesu, i oni su povjerovali da je Bog poslao Isusa. Kada je bio s njima, Gospodin Isus je svojim učenicima objavio Očevo ime. To je značilo da im je otkrio Oca. Njegove riječi i djela bile su Očeve riječi i djela. U Kristu su vidjeli savršeni izraz Oca. Isus je nastavio objavljivati Očevo ime kroz poslanje Duha Svetoga. Sve tamo od Pedesetnice, Duh uči vjernike o Bogu Ocu. O tome kakav je Bog možemo saznati osobito kroz Riječ Božju. Kad ljudi prime Oca onakvog kakvog je otkrio Gospodin Isus, postaju osobitim predmetom Očeve ljubavi. Budući da Gospodin Isus boravi u svim vjernicima, Otac ih može paziti i prema njima se odnositi kao što čini Njegov Sin jedinac. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Nebeski Oče, vjerujemo da je Tvoj Sin poslan na ovaj svijet da izbavi nas grešnike od grijeha i kazne za njih. Vjerujemo u Njega kao Spasitelja i želimo biti izvršitelji Tvojih riječi. Svakoga dana nas ispuni Duhom Svetim i vodi do onih koji još trebaju čuti Radosnu vijest i obratiti se. Amen!