Onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob

Evanđelje dana za srijedu, 27. prosinca 2023. godine: Onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. (Ivan 20, 1-8)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.«

Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.

Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. (Ivan 20, 1-8)

Evanđelje dana – komentar

Ivan nam predstavlja događaj koji leži u srcu Evanđelja. Isus, koji je bio raspet, uskrsnuo je. Gledamo kako Marija Magdalena, Petar i neimenovani učenik otkrivaju da je Isusov grob sada prazan; vanjski i vidljivi znak da je Isus pobijedio smrt. No, kada Marija Magdalena otkrije da je kamen s groba uklonjen, prebrzo donosi zaključak: netko je ušao i ukrao tijelo. Autor nam ne govori je li ušla ili pogledala u grobnicu. Ipak, ona trči natrag da kaže Petru ono što vjeruje da se dogodilo.

Poput Marije, Petar i neimenovani učenik trče. Prvi stiže neimenovani učenik. Čeka dok Petar ne stigne i dopušta mu da prvi uđe. Unutra, Petar otkriva da je grobnica doista prazna, ali tkanine su još uvijek u grobu.

Ivan nam kaže da je neimenovani učenik ušao i povjerovao. Ali u što je vjerovao? Moguće je da je vjerovao da je Marija Magdalena u pravu – netko je ukrao Isusovo tijelo. Ili je vjerovao u ono što je Isus rekao u noći njihovog posljednjeg zajedničkog obroka, da je Isus “pobijedio svijet!” (Ivan 16, 33).

Potom njih dvojica odlaze kući. Nema povika radosti, nema slavlja. Fokus se vraća na Mariju Magdalenu koja stoji izvan groba. Ovaj put plačući ulazi u grobnicu. Čini se da ni Petar ni učenik Mariji nisu ponudili nikakve riječi utjehe ili ohrabrenja. Ali Marija ne nalazi prazan grob. Iako Isusovo tijelo nije tamo, prisutna su dva anđela. Jedan je na mjestu gdje je ležalo tijelo Isusovo – kod glave, a drugi kod nogu. Kada im je rekla da su uzeli njezinog Gospodina, pojavio se sam Isus.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Nebeski Oče, dok čitamo današnje Evanđelje mogli bismo se zapitati kako su Marija Magdalena i ostali koji su išli na grob zaboravili što je Isus rekao o smrti i uskrsnuću iz mrtvih. Ali prije nego što ih možda osudimo, trebali bismo se podsjetiti da i mi nekad, osobito u teškim životnim situacijama, dobijemo “amneziju” da je uskrsli Gospodin s nama i da kroz sve prolazi s nama. Zahvaljujemo Ti za Isusov konačni trijumf; Njegovu žrtvu i ljubav. On je pobijedio smrt kako bi nas grešnike pomirio s Tobom i kako bismo zbog vjere u Njega mogli baštiniti vječni život. Amen!

NAJNOVIJE!