Ovo je učenik što ovo napisa i njegovo je svjedočanstvo istinito
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za subotu, 18. svibnja 2024. godine: Ovo je učenik što ovo napisa i njegovo je svjedočanstvo istinito. (Ivan 21, 20-25)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Petar se okrene i opazi da ga slijedi onaj učenik kojega je Isus ljubio i koji se za večere bijaše privio Isusu uz prsa i upitao ga: »Gospodine, tko će te to izdati?« Vidjevši ga, Petar kaže Isusu: »Gospodine, a što s ovim?« Odgovori mu Isus: »Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga? Ti idi za mnom!« Stoga se pronese među braćom glas da onaj učenik neće umrijeti. No Isus nije rekao: .»Neće umrijeti«, nego: »Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga?«
Taj učenik za ovo svjedoči i ovo napisa. I znamo da je istinito svjedočanstvo njegovo. A ima još mnogo toga što učini Isus i kad bi se sve redom popisalo, sav svijet, mislim, ne bi obuhvatio knjiga koje bi se napisale. (Ivan 21, 20-25)

Evanđelje dana – komentar

Izgleda da je Petar pošao za Gospodinom i da se zatim okrenuo i opazio kako ga slijedi i Ivan. Ovdje je Ivan zastao da bi se predstavio kao onaj koji se za večere bijaše privinuo Isusu na prsa i upitao za izdajnikovo ime.

Kad je Petar vidio Ivana, vjerojatno mu je kroz glavu proletjela pomisao: “Što je s Ivanom? Hoće li i on umrijeti kao mučenik? Ili će još biti živ, kada se Gospodin vrati?” Pitao je, dakle, Gospodina za Ivanovu budućnost.

Gospodin je odgovorio Petru da ne treba brinuti za Ivanovu budućnost. Čak i ako doživi njegov Drugi dolazak, za Petra to nema nikakve važnosti.

Gospodinove su riječi krivo navedene. Nije rekao da će Ivan biti još živ kada se vrati. Rekao je samo to da, čak i kada bi bilo tako, kakve bi to važnosti imalo za Petra?

U ovom odlomku evanđelja Ivan je dodao i svoje osobno svjedočanstvo onome što je napisano. Neki to smatraju potvrdom crkvenih starješina u Efezu da je to Ivanovo evanđelje. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, Ti nas pozivaš da Te slijedimo. Nauči nas da, poput Tvojih prvih učenika, idemo izvan naših granica. Neka nam za Tebe ništa ne bude teško učiniti ili podnijeti. Nauči nas gledati očima vjere i sve što činimo neka bude iz ljubavi prema Tebi. Ispuni nas svojim Duhom da živimo istinu Evanđelja. Amen!