NaslovnicaEvanđelje danaPruži ruku prema svojim učenicima i reče: »Evo majke moje i braće...

Pruži ruku prema svojim učenicima i reče: »Evo majke moje i braće moje!«

Evanđelje dana za ponedjeljak, 21. studenoga 2022. godine: Pruži ruku prema svojim učenicima i reče: »Evo majke moje i braće moje!« (Matej 12, 46-50)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Dok je Isus još govorio mnoštvu, eto majke i braće njegove. Stajahu vani tražeći da s njime govore. Onomu koji mu to javi on odgovori: »Tko je majka moja, tko li braća moja?« I pruži ruku prema svojim učenicima: »Evo, reče, majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.« (Matej 12, 46-50)

Evanđelje dana – komentar

Ovi stihovi opisuju naizgled običan događaj kad Isusova obitelj dolazi razgovarati s njime. Kad su mu rekli da majka njegova i braća čekaju vani tražeći da s njime govore, Gospodin im je odgovorio pitajući: “Tko je majka moja? Tko su braća moja?” Zatim, pokazujući na svoje učenike, reče: “Tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.” Ove riječi označuju prekretnicu u Isusovu postupanju s Izraelom. Marija i njezini sinovi su predstavljali narod Izraela, Isusovu rodbinu po krvi. On je svoju službu dosad ograničavao uglavnom na izgubljene ovce doma Izraelova. Ali bilo je sve jasnije da ga njegov narod ne želi. Umjesto da mu se klanjaju kao Mesiji, farizeji su ga optužili da njime upravlja Sotona.

PROČITAJTE: Što je Isus mislio kada je rekao: “Tko je moja majka i tko su moja braća?”

Tako sada Isus objavljuje novi poredak stvari. Odsada njegove veze s Izraelom neće biti čimbenik koji određuje njegov domašaj. Premda će se njegovo samilosno srce nastaviti zauzimati za njegove sunarodnjake po krvi, poglavlje 12 ukazuje na očevidan raskid s Izraelom. Izrael ne želi Isusa, stoga će se on okrenuti onima koji ga žele. Krvne će veze nadomjestiti duhovni razlozi. Poslušnost Bogu dovesti će muškarce i žene, bili oni Židovi ili pogani, u životni odnos s njime. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Nebeski Oče, zahvalni smo da je Tvoj Sin jedini posrednik između nas grešnika i Tebe. Zahvalni smo što smo po vjeri u Njega postali Tvoja djeca. Želimo da još mnogi to postanu i zato nam pomozi da širimo Radosnu vijest i pozivamo druge da se pokaju i predaju Tebi. Amen!