Psići ispod stola jedu od mrvica dječjih

Evanđelje dana za četvrtak, 8. veljače 2024. godine: Psići ispod stola jedu od mrvica dječjih. (Marko 7, 24-30)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Usta Isus i otiđe u kraj tirski. I uđe u neku kuću. Htio je da nitko ne sazna, ali se nije mogao sakriti, nego odmah doču žena koje kćerkica imaše duha nečistoga. Ona dođe i pade mu pred noge. A žena bijaše Grkinja, Sirofeničanka rodom. I moljaše ga da joj iz kćeri istjera zloduha. A on joj govoraše: »Pusti da se prije nasite djeca! Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.« A ona će mu: »Da, Gospodine! Ali i psići ispod stola jedu od mrvica dječjih.« Reče joj: »Zbog te riječi idi, izišao je iz tvoje kćeri zloduh.« I ode kući te nađe dijete gdje leži na postelji, a zloduh je bio izišao. (Marko 7, 24-30)

Evanđelje dana – komentar

Isus je putovao na sjeverozapad u okolicu Tira i Sidona, poznatu i kao Sirofenicija. Pokušao je ući u kuću da nitko ne sazna, ali ga je njegova slava pretekla i uskoro se doznalo da je ondje. Jedna mu žena, poganka (bila je Grkinja), priđe tražeći pomoć za svoju opsjednutu kćer. Kada je zaiskala od njega da joj istjera zloduha iz kćeri, izgledalo je da ju je odbio.

Isus je rekao da se najprije djeca trebaju nasititi (Izraelci, zbog kojih je Isus prvenstveno došao) i da nije ispravno uzeti kruh djeci i baciti ga psićima (poganima). Njegov odgovor nije bio odbijanje. Bio je to zapravo ispit njezina pokajanja i vjere. Kao poganka, nije imala nikakva prava na Isusa ili koristi od njega. Hoće li ona priznati tu istinu? Priznala je govoreći zapravo: “Da, Gospodine! Ja sam samo poganski psić. Ali vidim da štenad jede mrvice koje djeci padaju ispod stola. To je sve što tražim – nešto mrvica što je ostalo od tvoje službe Židovima!”

Ova je vjera bila silna. Gospodin ju je odmah nagradio ozdravljajući djevojku s udaljenosti. Kada je žena otišla kući, njezina je kći bila potpuno zdrava. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, hvala što si i nama iz poganskih naroda pružio priliku da se spasimo od vječne kazne. Hvala što se Tvoja milost prelijeva na sve narode i što je svaki grešnik kod Tebe dobrodošao. Pomozi da još mnogi izgubljeni čuju Tvoj poziv i prihvate Te za Spasitelja. Amen!

NAJNOVIJE!