Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko

Evanđelje dana za četvrtak, 8. lipnja 2023. godine: Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. (Ivan 6, 52-59)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Židovi se među sobom prepirahu: »Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?« Reče im stoga Isus:
»Zaista, zaista, kažem vam:
ako ne jedete tijela Sina Čovječjega
i ne pijete krvi njegove,
nemate života u sebi!
Tko blaguje tijelo moje
i pije krv moju,
ima život vječni;
i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan.
Tijelo je moje jelo istinsko,
krv je moja piće istinsko.
Tko jede moje tijelo
i pije moju krv,
u meni ostaje
i ja u njemu.
Kao što je mene poslao živi Otac
i ja živim po Ocu,
tako i onaj koji mene blaguje
živjet će po meni.
Ovo je kruh koji je s neba sišao,
ne kao onaj koji jedoše očevi
i pomriješe.
Tko jede ovaj kruh,
živjet će uvijeke.«
To reče Isus naučavajući u sinagogi u Kafarnaumu. (Ivan 6, 52-59)

Evanđelje dana – komentar

Židovi su mislili da Isus govori o doslovnom, fizičkom kruhu i tijelu. Nisu shvaćali da je Gospodin koristio materijalne stvari da bi poučio duhovne istine.

Isus je još jedanput, znajući sve, točno shvatio što misle i govore. Zato ih je ozbiljno upozorio da ako ne jedu njegova tijela i ne piju njegove krvi, neće imati života u sebi. To se nije moglo odnositi na kruh i vino koji se koriste pri Gospodnjoj večeri. Kad je uveo svoju Večeru, one noći kad je bio izdan, tijelo mu još nije bilo slomljeno, ni krv prolivena. Gospodin Isus je jednostavno govorio da se nikada nećemo moći spasiti ako pomoću vjere ne shvatimo vrijednost njegove smrti za nas na Golgoti. Jesti njegovo tijelo i piti njegovu krv znači vjerovati u njega. Svi koji vjeruju u njega bit će uskrišeni u posljednji dan.

Između njega i onih koji vjeruju u njega postoji veoma blisko zajedništvo. Tko god jede njegovo tijelo i pije njegovu krv, ostaje u njemu i on ostaje u toj osobi. Kad prihvatimo Gospodina Isusa kao svog Otkupitelja, on dolazi u naš život da u njemu ostane, a i mi ostajemo (stalno boravimo) u njemu.

Gospodin je, dakle, kruh koji je s neba sišao. Nadmašuje manu koji su očevi jeli u pustinji. Taj je kruh imao samo prolaznu vrijednost, jer je bio za ovaj život. Ali Krist je Božji kruh koji svima koji se njime hrane daje vječni život. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, zahvalni smo za Tvoju žrtvu. Tvoje se tijelo predalo za nas i Tvoja se krv prolila za oproštenje svih naših grijeha. Hvala što si trpio umjesto nas kako bi nas mogao pomiriti s Ocem nebeskim. Amen!

NAJNOVIJE!