Tko je najmanji među vama svima, taj je velik!

Evanđelje dana za ponedjeljak, 26. rujna 2022. godine: Tko je najmanji među vama svima, taj je velik! (Luka 9, 46-50)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: U učenicima se porodi misao tko bi od njih bio najveći. Znajući tu misao njihova srca, uzme Isus dijete, postavi ga uza se i reče im: »Tko god primi ovo dijete, u moje ime, mene prima. A tko mene prima, prima onoga koji me je poslao. Doista, tko je najmanji među vama svima, taj je velik!«
Prihvati Ivan i reče: »Učitelju, vidjesmo jednoga koji u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide za nama.« Reče mu Isus: »Ne branite! Ta tko nije protiv vas, za vas je!« (Luka 9, 46-50)

Evanđelje dana – komentar

Jeste li iznenađeni kada vidite Isusove učenike kako raspravljaju o tome tko je najveći među njima? Zar ne činimo istu stvar? Čini se da je apetit za slavom i veličinom urođen u nama. Tko ne gaji ambiciju da bude “netko” kome se drugi dive, a ne “nitko”? Čak i psalmi govore o slavi koju nam je Bog namijenio. Psalmist kaže za čovjeka: “Ti ga učini malo manjim od Boga, slavom i sjajem njega okruni” (Psalam 8, 5).

Isus je učinio dramatičnu gestu stavivši dijete pokraj sebe kako bi pokazao svojim učenicima tko je doista najveći u kraljevstvu Božjem. Što nas malo dijete uopće može naučiti o veličini? Djeca u antičkom svijetu nisu imala vlastita prava, položaj ili privilegije. Društveno su bili na “dnu stepenice” i na usluzi svojim roditeljima, slično kao i kućno osoblje i kućna posluga. Koje je značenje Isusove geste? Tko je najveći u Božjem kraljevstvu? Onaj koji je ponizna srca – koji umjesto da traži svoja prava, svojevoljno se oslobađa ponosa i sebične slave, zauzimajući ponizan položaj sluge ili djeteta.

PROČITAJTE: Što znači da se Bog protivi oholima, a poniznima daje milost?

Sam Isus je naš uzor. On nije došao da bude služen, nego da služi (Matej 20, 28). Pavao navodi da se Isus ponizio i uzeo lik sluge (Filipljanima 2,7). Isus se spustio (onaj čije je mjesto zdesna Bogu Ocu) i preuzeo našu narav da bi nas mogao podići i obući u svoju božansku narav. Bog se protivi oholima, a poniznima daje milost (Jakovljeva 4, 6). Ako želimo biti ispunjeni Božjim životom i snagom, tada se trebamo isprazniti od svega što stoji na putu — oholosti, sebične slave, taštine itd. Bog želi prazne posude kako bi ih mogao napuniti svojom slavom, moći i ljubavi (2. Korinćanima 4, 7). Jeste li spremni poniziti se i služiti kao Isus?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Hvala Ti, Gospodine, što si se ponizio do smrti na križu da bismo bili slobodni od kazne za grijehe. Hvala za Tvoje beskrajnu ljubav prema nama grešnicima. Pomozi da slijedimo Tebe i činimo djela milosrđa i ljubavi našim bližnjima. Oslobodi nas svake taštine i isprazni od naših vlastitih interesa. Amen!

NAJNOVIJE!