gubitak Krist
Foto: Pexels

Što to znači smatrati “sve” gubitkom zbog Krista? Što znači odustati od svega što imamo zbog Krista?

Pavao kaže da je on to radio: “…štoviše, čak sve gubitkom smatram zbog onoga najizvrsnijeg, zbog spoznanja Isusa Krista, Gospodina mojega” (Filipljanima 3,8). Nekoliko stihova kasnije kaže: “Braćo! Nasljedovatelji moji budite” (3,17).

Ovo je zapovjeđeno svim vjernicima.

Ovo je osnovno kršćanstvo

Ovo je što znači biti kršćaninom. To nije napredno učeništvo, to je osnovno kršćanstvo.
Ovo je potvrđeno u Isusovim riječima: “Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik“ (Luka 14,33). To je ono što se događa u obraćenju. Ne možeš biti učenik bez toga. Isus je to rekao.

On sam opisuje to obraćenje u prispodobi: “Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu“ (Matej 13,44). Prodavati sve što imaš s radošću da bi imao blago Kraljevstva, jest prispodobni način koji govori: sve smatraj gubitkom da bi zadobio Krista.

Tako, da bi postao kršćanin znači biti probuđen iz sljepoće duhovne smrti i naći Krista koji je u potpunosti dovoljan i u potpunosti zadovoljava tako da bi: sve smatrali gubitkom; odrekli se svih svojih posjeda i u prisbodobnom jeziku; mogli prodati sve da bi posjedovali blago Krista.

Kako sve smatrati gubitkom?

U svakodnevnim praktičnim terminima, što to znači? Znači barem ove četiri stvari:

1. Odreći se svega (sve smatrati gubitkom) znači da, ako moramo birati između Krista i svega drugog, mi ćemo izabrati Krista. 

To znači da, iako nas Bog ne vodi u krizu ili – ili u svakom trenutku, smo ipak spremni i da smo u našim srcima riješili da, ako moramo birati, izabrat ćemo Krista.

2. Odreći se svega (sve smatrati gubitkom) znači da ćemo se morati suočiti sa svime na način da nas dovede bliže Kristu, tako da više zadobijemo Krista i da ga još više uživamo na način na koji se odnosimo prema svemu. 

To znači da ćemo prihvatit sve što je ugodno zahvaljujući Kristu i podnijeti sve što je štetno tako da bismo bili strpljivi po Kristu.

3. Odreći se svega (sve smatrati gubitkom) znači da ćemo se morati obnašati prema stvarima ovoga svijeta na način koji pokazuje da nam ona nisu blago, već radije da je Krist naše blago.

To znači da ćemo držati stvari labavo, dijeliti stvari velikodušno i pripisati vrijednost stvarima u odnosu na Krista. Tražit ćemo način kako živjeti paradoks iz 1. Korinćanima 7,30-31. “…i (kršćani) koji kupuju (neka žive) kao da ne posjeduju; i koji uživaj ovaj svijet, kao da ga ne uživaju…”

4. Odreći se svega (sve smatrati gubitkom) znači da ako i izgubimo bilo što ili sve od stvari što nam nudi ovaj svijet, ipak nećemo izgubiti radost, ili naše blago, ili naš život – jer Krist je i naša radost, i naše blago, i naš život. 

To znači, u najmanjim gubitcima, nećemo gunđati (Filipljanima 2,14), i u najvećim gubitcima ćemo tugovati, ali ne kao oni koji nemaju nadu (1. Solunjanima 4,13).

Riješena, radosna i definirana odlučnost

To je ono što ja vjerujem da znači naći Krista potpuno dovoljnim i kao onim koji potpuno zadovoljava da bi: 1) sve smatrao gubitkom (Filipljanima 3,8); 2) se odrekao svih posjeda (Luka 14,33); 3) prodao sve da bi posjedovao blago Kristovo (Matej 13,44).

Nitko od nas ne ljubi Krista savršeno, ili živi tako dosljedno, jer slijediti Krista i biti pravi kršćanin znači da će ova četiri načina kako se nositi sa “svime” biti riješena, radosna i definirajuća odluka naših života. To je ono što ćemo misliti kada kažemo zajedno s Pavlom: “…štoviše, čak sve gubitkom smatram zbog onoga najizvrsnijeg, zbog spoznanja Isusa Krista, Gospodina mojega.”

Autor: John Piper; Izvor: DesiringGod.org/Facebook