Heljda – lijek za mnoge bolesti

Heljda spada u skupinu namirnica koje se nazivaju pseudožitaricama. Otkrijte u članku zašto je heljda lijek za mnoge bolesti.

Pseudožitarice su sjeme koje se konzumira kao žitarice, ali ne raste na travi. Heljda nije srodna pšenici i samim time je bez glutena. Prerađuje se u krupicu, brašno i rezance. Krupica, koja se koristi na sličan način kao i riža, glavni je sastojak mnogih tradicionalnih europskih i azijskih jela.

Heljda je postala popularna kao zdrava hrana zbog visokog sadržaja minerala i antioksidansa. Njezine prednosti mogu uključivati ​​poboljšanu kontrolu šećera u krvi.

Nutritivne vrijednosti heljde

Ugljikohidrati su glavna komponenta heljde. Prisutni su i proteini te razni minerali i antioksidanti.

100 g sirove heljde sadrži:

Kalorije: 343
Voda: 10%
Proteini: 13,3 grama
Ugljikohidrati: 71,5 grama
Šećer: 0 grama
Vlakna: 10 grama
Masnoća: 3,4 grama

Heljda se uglavnom sastoji od ugljikohidrata, koji čine oko 20% težine kuhane krupice. Dolaze u obliku škroba, koji je primarni oblik skladištenja ugljikohidrata u biljkama.

Heljda postiže niske do srednje vrijednosti glikemijskog indeksa (GI) – mjera koliko brzo hrana povisuje šećer u krvi nakon obroka – i ne bi trebala uzrokovati nezdrave skokove u razini šećera u krvi.

Heljda sadrži i pristojnu količinu vlakana koja vaše tijelo ne može probaviti. Ova hranjiva tvar dobra je za zdravlje debelog crijeva. Po težini, vlakna čine 2,7% kuhane krupice i uglavnom se sastoje od celuloze i lignina.

Vitamini i minerali

Heljda je bogatija mineralima od mnogih uobičajenih žitarica, poput riže, pšenice i kukuruza. Međutim, heljda nije posebno bogata vitaminima.

Najzastupljeniji minerali u uobičajenoj heljdi su:

  • Mangan. Pronađen u visokim količinama u cjelovitim žitaricama, mangan je neophodan za zdrav metabolizam, rast, razvoj i antioksidativnu obranu vašeg tijela.
  • Bakar. Često nedostaje zapadnjačkoj prehrani. Bakar je važan element u tragovima koji može biti od koristi zdravlju srca kada se jede u malim količinama.
  • Magnezij. Kada je prisutan u dovoljnim količinama u prehrani, ovaj esencijalni mineral može smanjiti rizik od različitih kroničnih stanja, poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.
  • Željezo. Nedostatak ovog važnog minerala dovodi do anemije.
  • Fosfor. Ovaj mineral igra bitnu ulogu u rastu i održavanju tjelesnih tkiva.

U usporedbi s ostalim žitaricama, minerali u kuhanoj heljdinoj krupici posebno se dobro apsorbiraju. To je zato što heljda ima relativno malo fitinske kiseline, uobičajenog inhibitora apsorpcije minerala u žitaricama i sjemenkama.

Heljda: lijek za mnoge bolesti

1. Heljda kao lijek je dobra za zdravlje srca

Heljda je bogata vlaknima. Jedna studija iz 2015. utvrdila je vezu između hrane od cjelovitih žitarica i manjeg rizika od srčanih bolesti. Studije na životinjama otkrile su da heljda može sniziti krvni tlak, što također može poboljšati zdravlje srca.

Među žitaricama i pseudožitaricama heljda je najbogatiji izvor rutina, antioksidansa koji može imati brojne prednosti. Rutin može smanjiti rizik od srčanih bolesti sprečavanjem stvaranja krvnih ugrušaka i smanjenjem upale i krvnog tlaka.

Utvrđeno je i da heljda poboljšava vaš lipidni profil u krvi. Loš profil dobro je poznati čimbenik rizika za bolesti srca.

2. Heljda poboljšava probavu

Dijetalna vlakna u heljdi vrsta su ugljikohidrata na biljnoj bazi koje tijelo ne može razgraditi tijekom probave.

Vlakna podržavaju crijeva u učinkovitoj probavi hrane i pomažu joj da se kreće kroz probavni trakt. Mogu imati i druge koristi, poput poticanja gubitka kilograma i sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.

Jedna šalica heljde također sadrži 1,58 mg od preporučenih 14 do 16 mg niacina za odrasle. Niacin ili vitamin B3 neophodan je za pretvaranje ugljikohidrata, masti i proteina u energiju koju će tjelesne stanice koristiti.

Heljda lijek
Foto: Pixabay

3. Heljda pomaže u kontroli tjelesne težine

Heljda je također dobra opcija za upravljanje težinom. Nakon obroka je važno ostati sit. To je važan koncept u sprečavanju debljanja ili promicanju mršavljenja. Hrana koja povećava sitost može dugotrajno nadoknađivati ​​glad i može smanjiti ukupan broj kalorija koje osoba unosi tijekom dana.

Heljda je bogata proteinima. Istraživanje je pokazalo da je hrana s visokim udjelom proteina ključna za upravljanje tjelesnom težinom, jer dovodi do veće sitosti.

Uključivanje heljde u zdravu prehranu moglo bi dovesti do veće sitosti i pomoći u kontroli tjelesne težine. Međutim, znanstvenici će morati dodatno istražiti učinak heljde i drugih cjelovitih žitarica kako bi to potvrdili.

4. Heljda kao lijek pomaže upravljati dijabetesom

Kao cjelovito zrno, heljda je izvor složenih ugljikohidrata. Ovaj oblik ugljikohidrata može pomoći ljudima da upravljaju razinom glukoze u krvi.

Tijelu treba duže da razgradi složene nego jednostavne ugljikohidrate. To usporava probavu i pomaže dulje održati stabilnu razinu šećera u krvi. Bijeli kruh je primjer jednostavnih ugljikohidrata.

Istraživanje na životinjama otkrilo je da je heljda imala pozitivan učinak na inzulin i glukozu u krvi kod miševa s dijabetesom. Međutim, nejasno je proširuju li se ovi rezultati na ljude s dijabetesom.

Heljda u prehrani – recepti

Heljdu je lako uvrstiti u prehranu. Ljudi mogu kupiti heljdinu krupicu i brašno u trgovinama. Možete jesti sirovu heljdinu krupicu nakon što ste je namočili i ocijedili kako bi je lakše probavili. Inače, krupicu skuhajte u vodi prije dodavanja u salate ili glavno jelo.

Doručak

Heljdina kaša zdrava je alternativa standardnim žitaricama za doručak. Pokušajte napraviti palačinke od heljdinog brašna koje se izvrsno slažu s bobičastim voćem.

Glavni obrok

Heljdina krupica izvrstan je dodatak salati. Prije dodavanja u salatu heljdinu krupicu skuhajte u slanoj vodi.

Desert

Muffini od heljde ukusna su opcija za desert bez glutena.

Čaj od heljde za liječenje ateroskleroze

Priprema čaja od heljde: Jednu žlicu neoljuštenih sjemenki heljde staviti u 2 dcl vode i ostaviti da se kuha 10 minuta. Nakon toga procijediti. Ovaj napitak treba piti dok je mlak, po dvije do tri šalice na dan. Može da se zasladi heljdinim medom koji djeluje umirujuće. Terapija traje tri ili četiri tjedna. Svakako se posavjetujte s liječnikom po pitanju ove terapije.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!