Zašto je kvinoja dobra za zdravlje?

Kvinoja je odlična za zdravlje našeg organizma. Osim što je bez glutena i bogata proteinima, sadrži dovoljne količine esencijalnih aminokiselina.

Kvinoja je lagana, lako probavljiva hrana. Neutralnog je okusa koji lagano vuče na okus orašastih plodova. Kvinoja, ili latinski chenopodium quinoa zapravo nije prava žitarica jer ne pripada porodici trava. Po botaničkim karakteristikama sličnija je repi ili špinatu.

Jede se tisućama godina u Južnoj Americi, a tek je nedavno postala trendovska hrana. Tri su glavne vrste: bijela, crvena i crna.

Kvinoja sadrži puno vlakana, magnezija, vitamina B, željeza, kalija, kalcija, fosfora, vitamina E i raznih korisnih antioksidanata.

Kvinoja je bogata hranjivim sastojcima

Ovo je sadržaj hranjivih sastojaka u 1 šalici (185 grama) kuhane kvinoje:

Proteini: 8 grama
Vlakna: 5 grama
Mangan: 58% preporučene dnevne doze (RDA)
Magnezij: 30% od RDA
Fosfor: 28% RDA
Folati: 19% RDA
Bakar: 18% RDA
Željezo: 15% RDA
Cink: 13% RDA
Kalij: 9% od RDA
Preko 10% RDA za vitamine B1, B2 i B6.
Male količine kalcija, B3 (niacin) i vitamina E.

Ova količina kuhane kvinoje ima ukupno 222 kalorije, s 39 grama ugljikohidrata i 4 grama masti. Sadrži i malu količinu omega-3 masnih kiselina.

Crvena kvinoja
Foto: Wikimedia Commons

Zašto je kvinoja korisna za zdravlje?

U nastavku donosimo nekoliko razloga zašto je kvinoja korisna za zdravlje i zašto je trebate uvrstiti u svoju prehranu.

Kvinoja sadrži biljne spojeve kvercetin i kaempferol

Dva posebno proučena flavonoida su kvercetin i kempferol, obadva u velikim količinama u kvinoji.

U studijama na životinjama dokazano je da ove važne molekule djeluju protuupalno, antivirusno, antikancerogeno i antidepresivno.

Kvinoja je bez glutena i savršena je za ljude s intolerancijom na gluten

Problemi nastaju kada ljudi jedu hranu bez glutena napravljenu od rafiniranog škroba. Ove namirnice nisu ništa bolje od onih koje sadrže gluten, jer je bezglutenska bezvrijedna hrana i dalje bezvrijedna hrana.

Mnogi istraživači gledaju na kvinoju kao na prikladan sastojak prehrane bez glutena za ljude koji se ne žele odreći kruha i tjestenine. Upotreba kvinoje umjesto tipičnih namirnica bez glutena može povećati antioksidativnu i hranjivu vrijednost vaše prehrane kada izbjegavate gluten.

kvinoja jedna od najzdravijih namirnica
Foto: Pixabay

Kvinoja je bogata proteinima i esencijalnim aminokiselinama

Proteini se sastoje od aminokiselina, od kojih se devet naziva esencijalnim, jer ih vaše tijelo ne može proizvesti, a treba ih dobiti kroz prehranu.

Problem je u tome što mnogim biljnim namirnicama nedostaju određene esencijalne aminokiseline, poput lizina. Međutim, kvinoja je iznimka, jer sadrži dovoljne količine svih esencijalnih aminokiselina. Iz tog razloga, ona je izvrstan izvor proteina.

S 8 grama proteina po šalici (185 grama), kvinoja je izvrstan biljni izvor proteina za vegetarijance i vegane.

Ima nizak glikemijski indeks

Glikemijski indeks mjeri koliko brzo hrana podiže razinu šećera u krvi.

Jesti hranu koja ima visok glikemijski indeks može potaknuti glad i pridonijeti pretilosti. Takva hrana također je povezana s mnogim uobičajenim, kroničnim bolestima poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Kvinoja ima glikemijski indeks 53, što se smatra niskim. Međutim, važno je imati na umu da još uvijek ima prilično puno ugljikohidrata. Stoga nije dobar izbor ako se pridržavate prehrane s malo ugljikohidrata.

Blagotvorno djeluje na zdravlje metabolizma

Kvinoja može poboljšati metaboličko zdravlje budući da ima visok udio hranjivih sastojaka. Studija zasnovana na ljudima otkrila je da je upotreba kvinoje umjesto tipičnog kruha i tjestenina bez glutena značajno smanjila razinu šećera u krvi i triglicerida.

Kvinoja je bogata antioksidansima

Kvinoja je dobra za zdravlje jer je vrlo bogata antioksidansima, tvarima koje neutraliziraju slobodne radikale i pomažu u borbi protiv starenja i mnogih bolesti.

Jedno istraživanje koje je istraživalo razinu antioksidanata u pet žitarica pokazalo je da kvinoja ima najveći udio antioksidanata od svih namirnica.

Kvinoju je vrlo lako uvrstiti u svoju prehranu. Ukusna je i dobro se slaže s mnogim namirnicama. Ovisno o vrsti kvinoje, može biti važno isprati je vodom prije kuhanja kako biste se riješili saponina koji se nalaze na vanjskom sloju i mogu imati gorak okus.

Kvinoju možete kupiti u većini trgovina zdrave hrane i mnogim trgovačkim lancima.

Kvinoja recept za doručak
Foto: Wikimedia Commons

Recept za zdravi doručak

Kako pripremiti zdravi kvinoja doručak?

Sastojci: 1 šalica kvinoje bijele, 3 šalice mlijeka (mlijeko može biti kravlje ili neki od biljnih napitaka – ja sam osobno koristila napitak od zobi), 2 žlice kukuruznog sirupa, 2 žlice rogača u prahu, kokosovo brašno ili voće.

Priprema: Kvinoju kuhati na mlijeku u koje smo nadodali kukuruzni sirup. Probajte pronaći sirup koji nema dodanih šećera (obično su dostupni u bio shopovima).

Kada prokuha, nastaviti kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta s malo otklopljenim poklopcem povremeno miješajući. Pred kraj dodajte rogač i promiješajte. Kada je kvinoja upila gotovo svu tekućinu skinuti s vatre. Poslužiti posuto kokosovim brašnom ili voćem.

PROČITAJTE JOŠ: