Hrvati vole ova muška i ženska imena iz Biblije

Biblijska imena svake su godine u top 50 najčešćih imena za djecu koja biraju roditelji novorođenih beba.

2023. u Hrvatskoj rodilo se 650 dječaka koji su dobili ime Luka, čime je to ime učvrstilo status najpopularnijeg muškog imena u zemlji. Kada je riječ o biblijskim imenima za djevojčice, najčešći izbor je Marta. Prošle godine rođeno je 310 djevojčica koje su dobile to ime, piše Index.

Najpopularnija muška i ženska imena iz Biblije

U nastavku donosimo popis biblijskih imena koja se često biraju za novorođenčad u Hrvatskoj, prema podacima Ministarstva pravosuđa i uprave.

Najpopularnija biblijska imena za dječake

1. Luka
Luka je muško ime latinskog porijekla. Dolazi od riječi luks, što znači svjetlost, oganj ili život.

2. Jakov
Jakov je ime hebrejskog podrijetla koje u prijevodu znači Bog štiti, a često se javlja i u drugim jezicima. Jakov je jedno od najčešćih imena, a vrhunac popularnosti doživjelo je prije desetak godina.

3. David
David je u Bibliji drugi i najveći kralj Izraela, predak Isusa. Ovo ime potječe od starohebrejskog Dawidh, što znači voljen.

4. Toma
Ovo se ime posljednjih godina ponovno vraća u modu. Kršćanskog je podrijetla, a Toma je bio jedan od dvanaestorice apostola. Ime Toma dolazi od riječi teomo, što znači blizanac.

PROČITAJTE: Jakov, Luka, Marko, Ivan …: Što znače imena koja se spominju u Bibliji?

5. Petar
Petar je ime koje dolazi od latinske riječi petrus, što u prijevodu znači kamen ili stijena.

6. Noa
Prema Bibliji, Noa je bio deseti patrijarh nakon Adama, a danas je jedno od najpopularnijih kratkih imena za dječake.

Najpopularnija biblijska imena za djevojčice

1. Marta
Marta je ime hebrejskog porijekla i znači gospođa ili gospodarica.

2. Sara
Sara, prevedeno s hebrejskog, znači: ona koja dominira; ona koja je važna; žena koja vlada i upravlja; sveta majka; neka ženska osoba visokog društvenog položaja ili ranga; kneginja; vladarka; biblijska ličnost; izaslanica od Boga; princeza; boginja; svetost.

3. Eva
Eva je ime hebrejskog podrijetla koje znači život.

4. Ana
Ana je oblik hebrejskog imena Hannah i znači milost.

5. Marija
Osim što je ime Marija nosila Isusova majka, tumačenja ovog imena ima nekoliko. Prema jednom od njih, ime je izvedeno od egipatske riječi mry, što znači voljena, točnije, od Boga voljena.

6. Lea
Lea je bila prva Jakovljeva žena.

7. Magdalena
Marija Magdalena druga je najpoznatija žena u Novom zavjetu, odmah nakon Marije, Isusove majke. Prema Evanđelju po Marku, bila je prva žena nove vjere, učenica Isusa Krista i najvažniji svjedok raspeća. Naime, nakon uskrsnuća, Marija Magdalena prva je osoba kojoj se Isus ukazao.

NAJNOVIJE!