Što znače Isusove riječi: “Hajdete za mnom!”?

Isusove riječi: “Hajdete za mnom!” su Njegov poziv da sebe i sve što imamo na ovom svijetu stavimo postrani, te da Njega slijedimo i služimo Mu.

Vjerujem da je bolje govoriti o vjernicima kao “sljedbenicima Krista”, nego ih smatrati kršćanima. Biti kršćanin znači biti označen kao vjernik, ali ova je riječ toliko općenita da danas gotovo svatko može tvrditi da je kršćanin. Biti Kristov sljedbenik mnogo je drugačije, jer činimo više nego što tvrdimo da smo kršćanin. Slijedimo Krista kud nas vodi, a On nas može odvesti na vrlo teška mjesta i okolnosti.

Isus nikad nikome nije prišao i rekao: “Pusti me u svoje srce” ili “Prihvati me”, nego želi da iskažemo ljubav prema Njemu i slijedimo Ga, jer je rekao: “Hajdete za mnom” (Matej 4,19). Nema biblijskih spomena gdje je Isus ili bilo koji od apostola rekao: “Prihvati Isusa”, “Pusti ga u svoje srce” ili “Moli ovu molitvu pokajanja.”

Nitko se nikada ne spašava dolazeći naprijed ili ponavljajući molitvu koju netko drugi vodi. Osoba se spašava kada sama dođe Bogu, priznajući Mu svoje grijehe i moleći Ga oprost, te kada prizna Krista kao svoga Gospodina i Spasitelja. Spasenje je djelo Božje i tako Bog s pravom prima 100% slave. Tako se osoba rađa iznova ili se rađa odozgo (Ivan 3, 3-7). To je Božji čin koji je dio Božje volje.

“Hajdete za mnom!”

Puno puta Isus je onima koje je susreo rekao: “Hajdete za mnom!” Jedan takav primjer je kada je birao svoje učenike i “Prolazeći uz Galilejsko more, ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: “Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!” Oni brzo ostave mreže i pođu za njim” (Matej 4, 18-20).

Oni koje je pozvao nisu se predomišljali. Ostavili su svoj posao, jedini koji su znali, te pošli za Isusom i slijedili Ga … i stvarno nisu imali pojma u što su se upustili. Kasnije u Matejevom evanđelju, “Odlazeći odande, ugleda Isus čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: “Pođi za mnom!” On usta i pođe za njim” (Matej 9, 9).

Opet, nema naznaka da je Matej morao stati i razmišljati o onome što radi. To što je bio carinik bio je vrlo važan položaj, ali Matej nije razmišljao o svemu što će izgubiti ili ostaviti za sobom. Piše samo: “On usta i pođe za njim” (Matej 9, 9b). To je ono što znači slijediti Krista. To je radikalna promjena načina života, gdje iznad svega tražimo kraljevstvo Božje (Matej 6, 33). I to će biti bolno i koštati nas.

Ostaviti sve i slijediti Ga

Nadalje, Isus kaže da će “tko god ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega, stostruko će primiti i život vječni baštiniti” (Matej 19, 29). Ta je vrsta ljubavi prema Kristu tako jaka da izgleda kao mržnja prema članovima naše obitelji.

Usprkos tome, čujte što će Isus reći onima koji su to učinili, svome narodu: “Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta” (Matej 25, 34). Primijetite da ovo nasljeđe nije za ovaj svijet ili nešto na ovome svijetu, već za svijet koji dolazi. Bog je za nas pripremio kraljevstvo i planira nas iskoristiti za svoju slavu u nadolazećem kraljevstvu. Nije lako ostaviti sve što volimo postrani; to je bolno i skupo, ali nasljedstvo koje ćemo baštiniti je izvan svakog razumijevanja.

Isus je najvažniji

Isus je rekao: “Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik” (Luka 14, 26). Ljubav prema Kristu je najvažnija. Iako je rečeno da volimo druge, ljubav koju iskazujemo Isusu toliko je veća da, ako usporedite ljubav koju imamo prema Njemu i ljubav koju imamo prema obitelji, gotovo izgleda kao mržnja. Isus nam ne govori da mrzimo svoju obitelj, već da je volimo kako to priliči. To je zato što “Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan” (Matej 10, 37).

“Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni” (Ivan 12, 25). Ako svoj život volimo više od Krista, On nas upozorava da “ne možemo biti njegov učenik” (Luka 14, 26b).

Slijediti Krista znači da moramo umrijeti sebi i vlastitim interesima i živjeti za Njega. Isus poručuje svima koji se žele spasiti da “Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan” (Matej 10, 38), a još konkretnije: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom” (Matej 16, 24).

Postoji upozorenje za sve koji Ga ne budu slijedili za života. To upozorenje dolazi s Isusovih vlastitih usana dok je govorio o Sudnjem danu: “Toga dana mnogi će tražiti da uđu ali neće moći” (Luka 13, 24). Ove riječi veliki su poticaj da Ga već danas slijedimo!

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!