Isusovo uskrsnuće: 7 razloga zašto je važno za naše spasenje

Isusovo uskrsnuće je apsolutno neophodno za naše spasenje. Donosimo nekoliko razloga zašto je Kristovo uskrsnuće toliko važno.

Zašto je Isus ustao od mrtvih?

Po mom iskustvu većina kršćana ne može dobro odgovoriti na ovo pitanje. Pretpostavljam da je razlog taj što ih nisu dobro naučili. Jedan od najčešćih odgovora koje sam čuo tijekom godina jest da je Isus uskrsnuo da bi „dokazao da je Bog“.

No, Biblija nikada to ne prepoznaje kao razlog, i zasigurno je bilo dovoljno dokaza koji su već bili dostupni za Isusovo božanstvo s obzirom na brojna čuda koja je izveo u javnoj službi.

Problem je u tome što su neke teže kršćanske doktrine sklone apologetskim preprekama umjesto da se tretiraju kao središnji, međusobno povezani dijelovi kršćanske poruke. Trojstvo, čuda, predestinacija, uskrsnuće… to su teme koje predstavljaju poteškoće našem svjetonazoru i logici.

Stoga provodimo najveći dio našeg vremena pokušavajući dokazati da su ove stvari istinite, a ne objasniti što znače i zašto su važne. Postaju puke činjenice za dokazivanje, a ne kršćanske istine. Ne postoji njihova dubina ili sadržaj.

To je ono što se dogodilo pri uskrsnuću. Poput holivudske ovisnosti o nepromišljenim nastavcima profitabilnih filmova, uskrsnuće postaje malo više od nastavka križa. Tu je, ali zapravo nije potrebno, jer se sve važno već dogodilo u prvom filmu.

Zašto je Isusovo uskrsnuće važno
Foto: Pixabay

SEDAM RAZLOGA ZAŠTO JE ISUSOVO USKRSNUĆE VAŽNO

Pa zašto je Isusovo uskrsnuće apsolutno neophodno za naše spasenje? Evo nekoliko toga što nam uskrsnuće pokazuje:

1. Isus je Gospodin.

Najosnovnije priznanje „Isus je Gospodin“ je besmislica bez uskrsnuća. Vladanje kreacijom uključuje živost za obavljanje posla. Stoga je u uskrsnuću „Isusa kojega vi razapeste Bog učinio i Gospodinom i Kristom“ (Djela 2,36).

2. Isus je svet i Bog je pravedan.

Izraelska konačna presuda Isusu bila je da zaslužuje smrt. Da je Isus ostao mrtav, onda bi ispalo da se Bog s njima slaže, jer tko god visi na drvetu, pod Božjim je prokletstvom (Ponovljeni zakon 21,23; Galaćanima 3,13). Ako je Isus grešnik koji zaslužuje smrt, onda njegova smrt nema vrijednost za nas ostale (1. Korinćanima 15,17). Tek s uskrsnućem Isusova savršena svetost odlučno se najavljuje svijetu. Božja konačna riječ o Isusu nije da je „Isus proklet“. Uskrsnuće pokazuje da je Isus svet i da Bog ne bi dopustio da njegov „Svetac truleži ugleda“ (Djela 2,27.31). Dakle, uskrsnuće također pokazuje da je Bog pravedan. To je Božji preokret nepravedne rečenice o Isusu; zamjena laži s istinom. Vrhovni nebeski sud se spustio i osudio cijeli svijet nepravednim. U uskrsnuću je Isus dobio ono što je zaslužio.

VIDI OVO: ISUS JE ŽIV: Ovih 8 činjenica potvrđuju da je Isus uskrsnuo

3. Isus živi da posreduje.

Isus je živ i trenutno služi svom narodu stojeći u Božjoj prisutnosti. On je naš posrednik koji živi kako bi osigurao naše spasenje. Ako Isus nije živ, onda ne može posredovati i ne može nas spasiti (Hebrejima 7,25).

4. Isus će se vratiti da spasi i da sudi.

Uskrsnuće objavljuje da dolazi Sudnji dan i da je Isus sudac (Djela 17,31). To je poziv na buđenje svijeta da se pokaje. Za kršćane to znači od upozorenja do nade jer će Isus dovesti puninu našeg spasenja tek kad se vrati (Hebrejima 9,27-28). Ako nije živ, neće se vratiti i dokrajčiti nepravdu. Ako nije živ, ne može se vratiti ni spasiti nas.

5. Isus ima vječni život za podijeliti.

Isus je jedino ljudsko biće koje posjeduje vječni život. No spreman ga je podijeliti s vama. Duh Sveti, „Gospodar, davatelj života“, izvor je života uskrsloga Isusa (1. Petrova 3,18). Kad se ljudi obrate Isusu, primaju Isusov duh. Ujedinjeni smo s Kristom po Duhu. To je kao da krv uskrslog Isusa teče kroz kršćane. To znači da dijelimo ono što Isus ima. Ako je Isus mrtav, mi smo mrtvi. Ako je Isus živ, mi živimo. Ako je Isusova budućnost vječna radost, život i autoritet, onda možemo očekivati ​​da ćemo s njime dijeliti tu budućnost. Hvala Bogu!

6. Božji povijesni plan će uspjeti.

Otkrivenje 5 bilježi viziju apostola Ivana o kraju svijeta. Čini se kao da je Božje planove nemoguće postići jer nema nikoga na nebu, zemlji ili u povijesti koji može učiniti ono što treba. Dakle, Ivan zaključuje da je sve beznadno. No, pojavljuje se Isus, koji je razapet i sada uskrslo janje Božje, koje pokreće Božje planove. Samo je on dostojan. Samo on može dovršiti povijest i dovesti kraljevstvo Božje. Uskrsnuće pokazuje da je ovaj plan već započeo, a svršetak je neizbježan.

7. Smrt je poražena. Smrt će biti dokrajčena.

Smrt je zaista strašna stvar. Isus je porazio smrt. Sada čekamo vrijeme kada se vrati da u potpunosti uništi smrt (1. Korinćanima 15,26). Možemo biti sigurni da je Isus u stanju potpuno uništiti smrt i imamo obećanje da će to učiniti.

„Isus je umro na križu kako bi odnio naše grijehe“ nešto je što govorimo često u evanđeoskim krugovima. Ali „on je uskrsnuo da porazi smrt“ nije toliko uobičajena izreka. A trebala bi biti.

Autor: Mathew Payne; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoaliton.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!