Iznenadan sud dolazi na zemlju
Foto: Pixabay

Iznenadan sud dolazi na zemlju i on će promijeniti sve u jednom jedinom satu. Svijet više nikada neće biti isti.

Prorok Izaija upozorava nas da će u posljednje dane Bog “razvaliti zemlju”. Evo što izjavljuje: “Gle, Jahve razvaljuje zemlju, razara je, nakazi joj lice, raspršuje stanovnike njene” (Iz 24,1).

Prema ovom proročanstvu, na zemlju dolazi iznenadan sud i on će promijeniti sve u jednom jedinom satu. U tom kratkom razdoblju vremena, čitav svijet bit će svjedok brzog dolaska uništenja na jedan grad i jednu naciju. Svijet više nikada neće biti isti.

Ako ste vezani uz materijalno, ako ljubite ovaj svijet i njegove stvari, nećete htjeti čuti što je Izaija prorokovao. Zapravo, čak će i najpravednijim ljudima Božjim ovo što Izaija kaže izgledati nezamislivo. Mnogi će sigurno reći: “Kako čitav svijet može biti udaren u jednom satu?”

Ako ne bismo vjerovali da je Biblija čista Riječ Božja, malo bi nas uzelo Izaijino proročanstvo ozbiljno. Ali Pismo daje jasno na znanje: u jednom jedinom satu, svijet će se promijeniti. Promijenit će se i Crkva. Promijenit će se i svaki pojedinac na zemlji.

U Otkrivenju apostol Ivan daje slično upozorenje. On govori o uništavajućem sudu koji dolazi na jedan grad i naciju: “Eto, zato će je u jednom jedinom danu zadesiti zla: kuga, tuga, glad. Ona će izgorjeti u vatri, jer je moćan Gospodin, Bog koji je osudi! … u jednom jedinom času propalo je toliko bogatstvo” (Otk 18,8.17).

U Izaijinom proročanstvu jedan grad pod osudom bačen je u kaos. Svaka kuća je zatvorena; nitko ne dolazi niti odlazi. “Razoren je grad ništavila, zatvoren ulaz svim kućama” (Iz 24,10). Čitav je grad ostavljen pust: “Tek pustoš ostade u gradu, u trijeske smrskana su vrata” (Iz 24,12). Svi ulazi i izlazi grada nestali su. Ovaj odlomak nagovještava da je došao vatreni udar koji je prodrmao same temelje zemlje (vidi Iz 24,6).

Mi koji živimo u New Yorku znamo nešto o tom prizoru. Kad su bili napadnuti Tornjevi blizanci, zlokobna vatra i dim mogli su se vidjeti kilometrima u nebo. Nedavno je naše stanovnike ponovno pogodila panika kad je ispod gradskih ulica izbila para. Ljudi su trčali u svim smjerovima vičući: “Je li to to? Je li to kraj?”

Danas mnoštvo sekularnih proroka govori da je nuklearni napad neizbježan. Meta koju spominju najčešće je New York, ali to bi se moglo dogoditi bilo kojem velikom gradu: Londonu, Parizu, Tel Avivu, Washingtonu. Ni Izaija ni Ivan ne imenuju grad na koji će pasti taj razoran sud.

Ovom porukom ne namjeravam nikoga plašiti

Dopustite da budem sasvim jasan: ovom porukom ne namjeravam nikoga plašiti. Pavao nam govori da smo mi, kao učenici Isusa Krista, već prešli iz smrti u život. Mi koji se pozivamo na Isusa kao Gospodina trebali bismo biti sigurni da bez obzira što se na ovom svijetu dogodi, njegova nas prolivena krv spašava i izbavlja.

Zbog toga, ne trebamo se bojati nikakvih novih vijesti, već naprotiv, trebamo biti budni na ono što Gospodin u svijetu radi. Poput mnogih ljudi, i ja čujem žalosna izvješća koja ne bih htio čuti. Ali istina je to da u takva vremena Bog djeluje i kroz njih upućuje upozorenja svima koji žele čuti njegov glas.

Izaijino proročanstvo jasno ukazuje na našu generaciju

Zajedno s mnogima uglednim poznavaocima Biblije, i ja vjerujem da Izaijino proročanstvo ukazuje na posljednja vremena. Time mislim na naše sadašnje vrijeme. Ukratko, dolazi iznenadan sud, a Pismo snažno nagovještava da je on sada na vratima.

U toj točki možda ćete se pitati: “Kako možemo biti sigurni da smo mi generacija kojoj govori ovaj prorok?” Da je takav sud neizbježan, možemo znati iz dva razloga:

1. Sve veći broj proroka upozorava da je na vratima apokaliptička katastrofa.

Kad koristim riječ “proroci”, ne govorim samo onima u Crkvi. Govorim i o “sekularnim prorocima”.

U Pismu postoji nekoliko presedana za sekularne proroke. Bog je kao svoj štap ispravljanja za Izraela upotrijebio Asiriju. On je postavio i kralja Kira kao svoga slugu da pomogne Izraelu: “(Gospodin) govori Kiru: ‘Pastiru moj!’ I on će sve želje moje ispuniti” (Iz 44,28).

Isto tako, i danas Bog koristi sekularne proroke da pošalje upozorenja. Oni su postali “njegovi proroci” za određeno razdoblje. Njihova proročanstva mogu biti čak teža od onih koje iznose vjernici. Poruka koju ovdje pišem blaga je u usporedbi s proročanstvima iznesenima od raznoraznih sekularnih glasova. Samo provjerite novine ili poslušajte vijesti! “Ništa ne čini Jahve Gospod a da osnove svoje ne otkrije slugama svojim prorocima” (Am 3,7).

2. Iznenadno uništenje dolazi kad se čaša nasilja prelije.

U čitavu našem društvu bujaju sjetilnost, seksualne izopačenosti i pohlepa. Međutim, Bog je poslao potop na zemlju zbog erupcije nasilja: “U očima Božjim zemlja se bila iskvarila; nasiljem se napunila ” (Post 6,11). Upravo sada, brojni su ratovi i krvave pobune širom svijeta. No najprije mi je na pameti nasilje koje se širom svijeta događa nad djecom:

– Mislim na seksualno zlostavljanje pedofila. Širom svijeta djeca su silovana, otimana i prisiljavana na ropstvo u globalnoj trgovini seksom. Nedavno je otkriven jedan pedofil u našoj zemlji koji je vodio internetsku stranicu savjetujući druge pedofile na kojim mjestima najlakše mogu pokupiti djecu. Ne postoji zakon koji bi zaustavio tog čovjeka.

– Najveća crkvena denominacija na svijetu potrošila je stotine milijuna dolara da podmiri potraživanja onih koji su u djetinjstvu bili zlostavljani od svećenstva. Recite mi, kako će dugo Bog podnositi žalosne vapaje djece koju zlostavljaju oni koji predstavljaju Krista?

– Tisuće djece u Africi pogubljeno je u plemenskim ratovima, na smrt sasječeno mačetama. Mladi dječaci, čak i oni ispod deset godina starosti, unovačeni su u plemensku vojsku i prisiljeni ubijati ljude u inicijacijskim obredima.

– Ovdje u Americi iz zemlje viče krv milijuna djece pobijene u pobačajima.

– Izvješća o školskim ubojstvima mnoge od nas više ne šokiraju, a naša djeca i dalje su terorizirana. Mi na takva izvješća možemo otvrdnuti, ali Božje srce njima je ožalošćeno.

Kažem vam, ne postoji gore nasilje od brutalnog ponašanja prema djeci. Nebo viče: “Jao, jao! Nema pomoći vašoj kazni.”

Autor: David Wilkerson

PROČITAJTE JOŠ:

IZVORSermons.worldchallenge.org