4 koraka kako s radošću podnositi kušnje

Nitko ne priželjkuje kušnje. One su teške i bolne. Ali kako možemo s radošću podnositi sve kušnje koje nas snađu?

Teške situacije postoje sa svrhom. Imaju potencijal da u nama proizvedu nešto dobro i zato su prilika za iskazivanje radosti. Znajući da postoji šira slika, kušnje možemo smatrati stvarima kojima se treba radovati. Iako je radost u suprotnosti s našom normalnom reakcijom, Jakov nas potiče da radimo na promjeni našeg stava prema kušnjama, jer postoji “nagrada” za strpljivo podnošenje istih.

Blago čovjeku koji trpi kušnju: prokušan, primit će vijenac života koji je Gospodin obećao onima što ga ljube. (Jakovljeva 1, 12)

Kako s radošću podnositi kušnje?

Kušnje testiraju našu vjeru i proizvode ustrajnost. One su poput treninga za sportaša. Izgrađuju izdržljivost. Sportaš se raduje fizičkim i psihičkim izazovima zbog prednosti koje slijede. Kada bismo kroz život hodali mirnom ulicom i nikada se ne bismo suočili s teškoćama, naš bi karakter ostao neprovjeren i nedovoljno razvijen. Kušnje razvijaju naše duhovne mišiće, dajući nam izdržljivost da ostanemo na putu vjere. Sve to možemo uzeti s radošću, jer u kušnjama učimo ovisiti o Bogu i vjerovati Mu.

1. Imati pravu perspektivu

Često, kada smo u boli i patnji, naša perspektiva postaje zamagljena. Đavao želi da sumnjamo u Boga i Njegovu dobrotu i ljubav.

Stoga je nužno usmjeriti srca i misli na istinu da su razne kušnje i testovi odskočna daska za rast i zrelost naše vjere i karaktera.

Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću. (Jakovljeva 1, 2-3)

Štoviše, Biblija kaže da je podnošenje teškoća disciplina koja je bolna, ali ju je Bog odredio da u nama proizvede “mironosni plod pravednosti” (Hebrejima 12, 11).

2. Sjetiti se Božje vjernosti

Budući da pripadamo Bogu, ne postoji niti jedan trenutak u kojem On nije prisutan i aktivno ne radi za nas iza kulisa.

Najmoćnija istina i obećanje koje imamo je da nas nikada neće ostaviti, niti napustiti jer je uvijek s nama (Matej 28, 12. Njegova ljubav nas okružuje, Njegov Duh obitava u nama.

Zajedno s Bogom možemo sve pobijediti. Kada se prisjetimo tko je Bog i što je učinio za nas u prošlosti, kao i svih Njegovih divnih djela opisanih u Bibliji, njegujemo pouzdanje i nepokolebljivu nadu.

2. Sjetiti se Božje vjernosti
Foto: Pexels

3. Učiti gledati slavu Božju

Nemoguće je slaviti Boga i zahvaljivati ​​mu, a da ne osjetimo kako Njegova radost izvire u našim srcima i izbija. Prekrasan paradoks naše vjere je da bol i radost koegzistiraju. Bog želi da izdržimo s radošću, jer je radost Gospodnja naša snaga (Nehemija 8, 10).

Kada usredotočimo svoje misli na Božji karakter, na Njegova obećanja i sve načine na koje nas On voli i pomaže nam, raste naša radost i snaga da izdržimo. To praktički možemo učiniti kada svaki dan odvojimo vrijeme za čitanje Svetog pisma, razmišljanje o pročitanom i kada se molimo za nas i naše situacije.

4. Pronaći blagoslov u patnji

Što više duhovno rastemo, to više poprimamo Kristov um i opažamo stvari iz Božje perspektive. Bog nam daje mudrost i razboritost da pronađemo skrivene blagoslove u našim kušnjama i patnjama i da se potpuno posvetimo Njegovim ciljevima za našu preobrazbu.

Jedan od najdragocjenijih blagoslova u svakoj kušnji je dublja razina intimnosti i zajedništva koje stječemo s Bogom. Sa svakom teškoćom Bog nam otkriva i daje više od sebe. Što je oluja jača, to je mir veći; što je tuga dublja, to je utjeha bogatija; što je bol jača, to je milost slađa; što je veća kušnja, to je vjera savršenija.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!