Jabesova molitva
Foto: Unsplash

Jabesova molitva nalazi se u povijesnoj zabilješci unutar rodoslovlja: „A Jabes bijaše ugledniji od braće svoje; i mati mu njegova nadjenu ime Jabes govoreći: ‘Jer sam ga u boli rodila.’ I Jabes zazva Boga Izraelova govoreći: ‘Kad bi me doista blagoslovio i raširio međe moje te bi sa mnom ruka tvoja bila pa me uščuvaš oda zla da me ono ne ojadi!’ I Bog mu ispuni što je zaiskao“ (1. Ljetopisa 4,9-10 VB).

Malo toga je poznato o Jabesu, osim toga što je bio Judin potomak, častan čovjek i njegova majka ga je nazvala „Jabes“ (što znači „bolan“ ili „onaj koji uzrokuje bol“), zato što je imala bolan porođaj. U svojoj molitvi, Jabes vapi Bogu za zaštitu i blagoslov. Koristeći igru riječi, Jabes, „čovjek boli“, traži od Boga da ga čuva od te boli na koju se njegovo ime poziva i koje nagoviješta.

Jabesova molitva sadrži četiri hitna zahtjeva:

1) Božji blagoslov. Jabes priznaje da je Izraelov Bog izvor svakog blagoslova, i traži Boga za Njegovu milost. Bez sumnje, ovaj zahtjev se barem djelomično temelji na Božjem obećanju da će blagosloviti Abrahama i njegove potomke (Postanak 22,17).

2) Širenje teritorija. Jabes moli za pobjedu i napredak u svim svojim nastojanjima i da njegov život bude obilježen uspjehom.

3) Prisutnost Božje ruke. Drugim riječima, Jabes traži da Božje vodstvo i Njegova snaga budu očiti u njegovom svakodnevnom životu.

4) Zaštita od zla. Isus je učio svoje učenike da mole na ovaj način: „Oče naš koji jesi na nebesima… izbavi nas od zla“ (Matej 6,9.13). Jabes s pouzdanjem gleda na Boga kao svog branitelja.

Jabesov cilj molitve bio je da živi bez boli, a posljednje što čitamo o njemu jest da ga je Bog čuo i odgovorio na njegovu molitvu. Kao i na Salomonovu poniznu molitvu za mudrost (1. Kraljevima 3,5-14), Bog je odgovorio i na Jabesovu pobožnu molitvu za blagoslov. Uspjeh koji je Jabes uživao nadmašio je Jabesovo ime.

Izvor: Gotquestions.org

PROČITAJTE JOŠ: