Naslovnica Duhovnost Jabesova molitva - što je ona i kako glasi?

Jabesova molitva – što je ona i kako glasi?

Jabesova molitva može se pronaći u Prvoj Knjizi Ljetopisa 4, 9-10: „Jabes je bio izvrsniji među braćom i mati mu je nadjenula ime Jabes govoreći: »Rodila sam ga s bolom.«

”Jabes je prizvao Izraelova Boga govoreći: »Ako me odista blagoslivljaš, raširi moje područje, neka bude tvoja ruka uza me i sačuvaj me oda zla, tako da se ne mučim!« Ispuni mu Bog za što ga je molio.”

Jedna je zanimljivost glede ovog djelića Svetog Pisma mjesto gdje se nalazi, a to je usred poduže genealogije. Nabrajanje obiteljskog stabla zaustavlja se da bi se dao opis Jabesa, vjerojatno zato što je njegov život bio značajan. 

VIDI OVO: Molitva koja najviše ugađa Bogu

Rođen je u boli te je dobio ime koje sliči hebrejskoj riječi za bol. Jabesova budućnost nije izgledala obećavajuće. Međutim, on se molio Gospodinu s puno pouzdanja.

Zatražio je Božji blagoslov, povećanje teritorija, Božju ruku, tj. vodstvo i Božju zaštitu. Jabes je tražio Boga da od njega otkloni bol koju njegovo ime naznačuje. Htio je živjeti životom u kojem glavu ulogu igra Bog, a ne bol. A Bog je Jabesu ispunio molitve!

I mi možemo pristupiti Bogu s pouzdanjem (Poslanica Hebrejima 4, 14-16), zatražiti Njegov blagoslov, proširenje našeg utjecaja, vodstvo i zaštitu (Matejevo evanđelje 6, 9-13; 6, 32-33, Jakovljeva poslanica 1, 5). Sve je ovo Bogu na slavu. 

Izvor: Thecompellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.

NAJNOVIJI ČLANCI