Pomaže li jabučni ocat u mršavljenju?

Pomaže li jabučni ocat u mršavljenju?
Foto: Pixabay

Mnogi žele znati pomaže li jabučni ocat u mršavljenju. Jednom riječju: da, ali svatko treba biti oprezan kako i koliko ga koristi.

Znanstvenici imaju više od jedne teorije o temeljnim biološkim mehanizmima. Znanja koja su stekli znanstvenim istraživanjima objašnjavaju dio povijesti jabuka – jabučni ocat se stoljećima koristi kao ljekoviti tonik u mnogim kulturama.

Istraživanja su otkrila da ne samo što jabučni ocat pomaže u mršavljenju, pomaže i u smanjenju triglicerida u serumu.

U jednom istraživanju istraživači su uspjeli dokazati da octena kiselina (glavni sastojak jabučnog octa) može sniziti razinu šećera u krvi, pomažući jetri i mišićima u apsorpciji glukoze iz krvotoka. Sniženi šećer u krvi i smanjenje inzulina mogu omogućiti tijelu da sagorijeva masti. 

Je li samo jabučni ocat dovoljan za mršavljenje?

Lako se zanijeti naslovima da je tako jednostavno izgubiti kilograme samo s uzimanjem jabučnog octa.

Jabučni ocat može pomoći u gubitku kilograma, ali to ne znači da bi se itko od nas trebao prestati kretati i vježbati. Redovita tjelovježba, pravilna hidratacija, dovoljno sna i uravnotežena prehrana i dalje su presudni čimbenici kako u mjerenjima tjelesne mase, tako i u cjelokupnom blagostanju.

Dodatne prednosti jabučnog octa

Jabučni ocat nije dobar samo za obaranje centimetara od struka; ima puno drugih blagodati za vaše zdravlje. Primjerice, on je i probiotik, što znači da sadrži dobre bakterije koje pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava. Uz to, ima solidnu količinu antioksidanata.

Ako ste zabrinuti zbog okusa, nije toliko loše kao što mislite. Žlica jabučnog octa pomiješana s vodom dobro se podnosi, posebno kada dodate i malo meda. Također postoji puno drugih načina da ga uključite u prehranu, npr. kao preljev za salatu.

Što se tiče “prave” doze, utvrđeno je da je 15 ml dnevno dovoljno za unos. To je otprilike jedna velika žlica.

Pazite – prevelika doza tonika može vam spaliti grlo ili vam zadati bol u želucu, a da ne spominjemo da može poremetiti normalan rad crijeva. Također, obavezno operite zube ubrzo nakon što ga popijete. Octena kiselina može uništiti zubnu caklinu. Da biste bili sigurni, možete koristiti slamku kao rješenje.

PROČITAJTE JOŠ: